10 potravín, v ktorých je najviac mikroplastov: Číslo 5 jedia Slováci každý deň! A čo ďalšie?
13. 3. 2025, 11:45
2. Ryža
Ryža je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie, najmä pre obyvateľov Ázie a Afriky. Možno sa čudujete, ako je možné, že mikroplasty môžu preniknúť na vzdialené ryžové polia, ale presne to sa deje.
Podľa štúdie Queenslandskej univerzity ľudia prehltnú 3 až 4 miligramy mikroplastov na každých 100 gramov (1/2 šálky) ryže, ktorú zjedia. Instantná ryža je na tom ešte horšie, pretože na jednu porciu pripadá až 13 miligramov mikroplastov.
Dobrou (o niečo menej alarmujúcou?) správou je, že množstvo mikroplastov v ryži môžete znížiť o 40 %, stačí ju pred varením dôkladne opláchnuť.
Vyberáme pre vás niečo PLUS
Výber pre vás
Chudnutie do plaviek, ktoré si v lete zamilujete! Sponzorované
Dnes zaujalo
Tvrdá realita slovenského hokeja: Meškajúce výplaty som zažil viackrát, priznáva Bartánus
Greif sa oženil! Ženíchov súboj na hostine nemal chybu: Prišiel aj hviezdny spoluhráč Valjent
Radšej dovolenka než repre? Český tréner vybuchol po EURE do 21: Hanba, zúril Suchopárek!
Radikálna zmena vo vzťahu Dary Rolins a Pavla Nedvěda. Bývalý futbalista urobil nečakaný krok
Reklama