Reklama

10 potravín, v ktorých je najviac mikroplastov: Číslo 5 jedia Slováci každý deň! A čo ďalšie?

2. Ryža

Ryža je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie, najmä pre obyvateľov Ázie a Afriky. Možno sa čudujete, ako je možné, že mikroplasty môžu preniknúť na vzdialené ryžové polia, ale presne to sa deje.

Podľa štúdie Queenslandskej univerzity ľudia prehltnú 3 až 4 miligramy mikroplastov na každých 100 gramov (1/2 šálky) ryže, ktorú zjedia. Instantná ryža je na tom ešte horšie, pretože na jednu porciu pripadá až 13 miligramov mikroplastov.

Dobrou (o niečo menej alarmujúcou?) správou je, že množstvo mikroplastov v ryži môžete znížiť o 40 %, stačí ju pred varením dôkladne opláchnuť.

Strana

2/10

Reklama