Reklama

10 potravín na posilnenie imunity: Po čísle 6 vírusy nemajú šancu!

Pokiaľ chcete podporiť svoju imunitu, kyslá kapusta je absolútny zázrak. Konzumovať ju môžete surovú, ale aj tepelne upravenú. Významne podporuje obranyschopnosť organizmu najmä vďaka vysokému obsahu probiotík.

Zdroj: archív

Reklama

Či sa nakazíme koronavírusom či inou virózou záleží často aj od našej imunity. Málokto tuší, že naším najväčším imunitným orgánom sú črevá, kde sídli významné množstvo buniek imunitného systému. S týmito potravinami posilníte obranyschopnosť organizmu a vírusy nemajú šancu!

1. Jogurt so živými bakteriálnymi kultúrami

Jogurt sa vyrába z mlieka kvasením, na ktorom sa podieľajú užitočné a zdraviu prospešné baktérie, najmä laktobacily a bifidobaktérie. Práva vďaka tomuto procesu je jogurt ideálny na vylepšenie črevnej mikroflóry.  Ak chcete získať maximálny prínos pre vaše zdravie, kupujte si jogurty s aktívnymi alebo živými kultúrami. Shutterstock

2. Kyslá kapusta

Vďaka fermentácii je kapusta stráviteľnejšia a obsahuje veľa živých probiotických bakteriálnych kultúr. Tie chránia črevá pred choroboplodnými zárodkami. Kyselina mliečna, ktorá vzniká pri kvasení podporuje nielen pohyb čriev, ale udržujete i nízku hodnotu pH a zdravú sliznicu. Shutterstock

3. Bryndza

Patrí medzi najlepšie prírodné probiotiká, pretože je jedným z ich najhodnotnejších zdrojov. Môže obsahovať až do 30 probiotických kmeňov. Tiež obsahuje aj mnohé vitamíny skupiny B. V obchode si ale vyberajte radšej ovčiu a nepasterizovanú – poskytne nám omnoho väčšie množstvo výživnejších látok. Ak zvolíte pravú bryndzu z vysokohorského prostredia, obsah probiotík môže byť niekoľkonásobne vyšší! SHUTTERSTOCK

4. Nakladané uhorky

Zdroj: Shutterstock

Kyslé uhorky obsahujú probiotiká, ktoré napomáhajú tráveniu a zmierňujú pocit hladu. Probiotiká v prírodne fermentovaných uhorkách pomôžu zvýšiť úroveň dobrých črevných baktérií, čím sa zlepší trávenie. A navyše ich stačí zjesť naozaj málo, aby ste zahnali chute na nezdravé maškrtenie.

5. Jablčný ocot

Vedeli ste, že už v stredoveku používali jablčný ocot aj na boj s choroboplodnými zárodkami? Vyrába sa z fermentovanej jablčnej šťavy a okrem baktérií mliečneho kvasenia obsahuje množstvo ďalších prospešných látok. Rovnako ako všetky ostatné probiotické potraviny, aj jablčný ocot vylepší črevnú mikroflóru i imunitný systém. Často pomáha pozitívne regulovať i hladinu cukru v krvi. Shutterstock

6. Kefír

Vďaka tomu, že obsahuje užitočné mikroorganizmy, keďže to je probiotický mliečny výrobok, posilňuje imunitný systém a veľmi efektívne ho ochraňuje. Niektoré štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia kyslomliečnych nápojov môže dokonca vylepšiť aj hodnoty vysokého krvného tlaku. Výhodou je, že kefír je takmer bez laktózy, čo oceníte, ak trpíte jej intoleranciou. Profimedia.sk

7. Zrejúce syry

Nie všetky druhy syra sa považujú za probiotické potraviny. Živé baktérie mliečneho kvasenia sa nachádzajú predovšetkým v cheddare, goude, mozarelle a parmezáne. Tieto vyhľadávané pochúťky obsahujú slušné množstvo probiotík. PH syra ovplyvňuje schopnosť probiotík prežiť v tráviacom trakte a zároveň v nich rásť. Najviac probiotík zo všetkých však ponúka gouda. Shutterstock

8. Tempeh

Zdroj: Shutterstock

Tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov, ktoré sa lisujú do jedného kompaktného celku. Okrem pôsobivého obsahu probiotík je tempeh bohatý na množstvo výživných látok, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše celkové zdravie. Napríklad, ukázalo sa, že sójový proteín pomáha znižovať určité rizikové faktory srdcových chorôb.

9. Acidofilné mlieko

Zdroj: shutterstock

Ide o kravské mlieko obohatené o probiotické kultúry. Vďaka nižšiemu obsahu laktózy by malo byť vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy, to ale záleží od stupňa závažnosti – musíte otestovať sami na sebe.

10. Kombucha

Zdroj: Shutterstock

Kombucha je fermentovaný čaj, ktorý je šumivý a aromatický. Vyrába sa zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Okrem toho, že obsahuje prospešné probiotiká, pitie kombuchy čistí pečeň, je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje cholesterol. Kombuchu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami alebo si ju tiež dokážete vyrobiť doma.