10 potravín na posilnenie imunity: Po čísle 6 vírusy nemajú šancu!
11. 1. 2022, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 6:56)

Zdroj: archív
Či sa nakazíme koronavírusom či inou virózou záleží často aj od našej imunity. Málokto tuší, že naším najväčším imunitným orgánom sú črevá, kde sídli významné množstvo buniek imunitného systému. S týmito potravinami posilníte obranyschopnosť organizmu a vírusy nemajú šancu!
1. Jogurt so živými bakteriálnymi kultúrami

2. Kyslá kapusta

3. Bryndza

4. Nakladané uhorky
Zdroj: Shutterstock
Kyslé uhorky obsahujú probiotiká, ktoré napomáhajú tráveniu a zmierňujú pocit hladu. Probiotiká v prírodne fermentovaných uhorkách pomôžu zvýšiť úroveň dobrých črevných baktérií, čím sa zlepší trávenie. A navyše ich stačí zjesť naozaj málo, aby ste zahnali chute na nezdravé maškrtenie.
5. Jablčný ocot

6. Kefír

7. Zrejúce syry

8. Tempeh
Zdroj: Shutterstock
Tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov, ktoré sa lisujú do jedného kompaktného celku. Okrem pôsobivého obsahu probiotík je tempeh bohatý na množstvo výživných látok, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše celkové zdravie. Napríklad, ukázalo sa, že sójový proteín pomáha znižovať určité rizikové faktory srdcových chorôb.
9. Acidofilné mlieko
Zdroj: shutterstock
Ide o kravské mlieko obohatené o probiotické kultúry. Vďaka nižšiemu obsahu laktózy by malo byť vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy, to ale záleží od stupňa závažnosti – musíte otestovať sami na sebe.
10. Kombucha
Zdroj: Shutterstock
Kombucha je fermentovaný čaj, ktorý je šumivý a aromatický. Vyrába sa zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Okrem toho, že obsahuje prospešné probiotiká, pitie kombuchy čistí pečeň, je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje cholesterol. Kombuchu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami alebo si ju tiež dokážete vyrobiť doma.