Reklama

10 potravín, ktoré vyhadzujete príliš skoro: Číslo 4 môžete pokojne zjesť aj po 10 rokoch!

Na snímke nákup potravín v obchodde Billa.

Zdroj: MARTIN DOMOK

Reklama

Možno budete prekvapení, no mnohé bežné potraviny končia v našich košoch príliš skoro. Pozrite si zoznam 10 potravín, ktoré majú neuveriteľnú životnosť.

Mnohí majú pred vajíčkami rešpekt, no netreba sa riadiť len dátumom „spotrebujte do“. Ak ich skladujete v chlade, tepelne neupravené vajcia zostanú čerstvé ešte tri týždne po spomínanom dátume. Vajíčka vydržia aj po uvarení. Ak dáte uvarené vajíčko do chladničky, bude vhodné na konzumáciu ešte týždeň. 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fenomén ultra spracovaných potravín zamoril aj Slovensko: Ktoré to sú?
    Zdroj: mh

    Pred skazením chráni pomaranče, grepy či citróny hrubá šupka až po dobu šesť týždňov. Ani pleseň neznamená, že musíte citrus okamžite vyhodiť do koša. Šupku stačí ošúpať a skontrolovať dužinu. Ak do nej pleseň neprenikla, stále môžete citrus zjesť.

    Zdroj: Matej Kalina

    3. Lahôdkové mäso

    Mäsové výrobky vo vákuovom obale vám vydržia neotvorené dva až tri týždne od zakúpenia. Vákuové vrecká chránia mäsové výrobky pred kyslíkom, čím bránia množeniu baktérií. Po otvorení vrecka zjedzte jeho obsah do troch až piatich dní.

    Cestoviny či špagety prakticky nepodliehajú skaze. Skladujte ich v hermeticky uzavretom obale a nemusíte mať najmenšie obavy uvariť ich aj po desiatich rokoch. Možno trochu stratia chuť, no žiadne riziko vám nehrozí.

    Uskladnený v suchom a tmavom prostredí môže vydržať roky. Rovnako ako v prípade sušeného ovocia aj tu platí, že vysoký obsah cukru napomáha túto surovinu konzervovať. Chutí vynikajúco aj po niekoľkých rokoch. V tekutom stave vydrží len nejaký čas a potom skryštalizuje (scukornatie). Po čase sa môže mierne zmeniť aj jeho farba. To mu však na kvalite určite neuberá. Ak vám prekáža jeho tuhá konzistencia, stačí ho v skle ponoriť do hrnca s teplou vodou.

    Našli ste v špajzi roky zabudnutý balíček ryže? Smelo ju uvarte! Bude stále rovnako dobrá ako v deň, keď ste ju priniesli z obchodu. Dokonca jej neprekáža ani to, ak je už balíček otvorený. Na jej trvanlivosť ani chuť to nemá vplyv. Toto platí pre každý druh ryže okrem hnedej.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    7. Kečup a horčica

    Ďalšími výrobkami, ktoré môžete mať na poličke uložené dlhé mesiace, sú kečup a horčica. Originálne neotvorené nádoby s kečupom vám takto vydržia až šesť mesiacov po dátume spotreby. Horčica je na tom ešte lepšie. Neotvorené balenie vám vydrží až rok po dátume spotreby. To isté platí aj pre sójovú omáčku.

    Ocot je v domácnosti skvelý pomocník. Okrem konzumácie ho mnohí používajú aj ako prostriedok na čistenie. Na obe využitia je vhodný aj po uplynutí dátumu spotreby. Kvalita aj účinky zostávajú. Jeho vysoká kyslosť totiž pôsobí ako prírodný konzervant. Ten bráni rastu choroboplodných zárodkov, takže vydrží neobmedzene dlho. V niektorých druhoch sa môžu časom objaviť farebné zmeny alebo zákal, čo však neovplyvňuje chuť ani kvalitu.

    Je mlieko po záruke bezpečné? Áno, ale nie každé. Závisí to od toho, koľko tuku obsahuje. Mlieko bez obsahu tuku vydrží sedem až desať dní. Plnotučné však môžete pokojne vypiť aj päť až desať dní po dátume spotreby. Samozrejme, ak mlieko zmení farbu, divne zapácha a sú v ňom hrudky, je to jasný signál, že by ste ho už piť určite nemali. Nemliečne nápoje, ako napríklad sójové mlieko, vydržia ešte dlhšie. Ak neboli otvorené, sú vhodné na konzumáciu aj mesiac po dátume spotreby. 

    Vanilínový extrakt tak rýchlo neminiete. Ak ho uschováte vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a studenom mieste, vydrží vám, podobne ako med, niekoľko rokov. 

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.