10 potravín, ktoré vám predĺžia život o 10 rokov: Hlavne číslo 6 hneď zaraďte do jedálnička!
5. 3. 2024, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:47)

Zdroj: JULIUS DUBRAVAY
Každý z nás by chcel žiť čo najdlhšie. Ak ste si doteraz mysleli, že dĺžku svojho života nedokážete ovplyvniť a všetko riadi genetika, ste na omyle. Ukázalo sa, že existuje veľa spôsobov, ako si pridať roky. V skutočnosti by ste sa mohli dožiť 100 rokov, ak by ste prevzali kontrolu nad svojimi každodennými návykmi – ako je uprednostňovanie cvičenia, spánku a zvládania stresu. Ale možno jedným z najjednoduchších spôsobov je zmeniť to, čo jete. Týchto 10 potravín vám pomôže dožiť sa o 10 rokov viac.
Čoraz viac výskumov ukazuje, že vaša strava je mimoriadne dôležitým ukazovateľom toho, ako dlho budete žiť a či sa u vás rozvinie množstvo chronických chorôb, ktoré skracujú váš život, píše portál prevention.com. Našťastie pre vás je to ľahké zmeniť. Tu je zoznam život predlžujúcich potravín, ktoré si dnes môžete pridať na svoj tanier.
Zdroj: Shutterstock
Orechy
Vaša obľúbená pochúťka vám môže pridať roky do života. Dve veľké štúdie z Harvardskej školy verejného zdravia zistili, že čím častejšie ľudia jedia orechy, tým nižšie je riziko, že zomrú mladí. V skutočnosti ľudia, ktorí jedli orechy denne, mali o 20 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, srdcové choroby a ochorenia dýchacích ciest ako tí, ktorí ich nejedli. Prečo? Orechy sú plné živín, ako sú nenasýtené tuky, vláknina, folát, vitamín E, draslík, horčík, vápnik a antioxidanty, ako sú karotenoidy a flavonoidy, ktoré chránia vaše srdce a bojujú proti zápalom.
Zdroj: Peter Šimončík
Celozrnný chlieb
Biely chlieb je do značnej miery bez živín, ale vedeli ste, že vás oberá o roky navyše? Viaceré štúdie spojili celozrnný chlieb, cestoviny a ďalšie s dlhšou životnosťou.
Podľa jednej štúdie v JAMA Internal Medicine porcia 30 gramov celozrnných obilnín korelovala s o 5 percent nižším celkovým rizikom úmrtnosti a o 9 percent nižším rizikom úmrtia na srdcové problémy. Vedci sa domnievajú, že by to mohlo byť spôsobené živinami nachádzajúcimi sa v otrubách, ako je vláknina, vitamíny B, vitamín E, horčík a fytochemikálie. Dávajte si preto pozor na obal vášho chleba - mala by tam byť 100-percentná celozrnná pšenica.
Zdroj: Shutterstock
Čili papričky
Výskum ukazuje, že konzumácia korenistých jedál vás udrží dlhšie zdravých. Jedna štúdia s viac ako 450-tisíc mužmi a ženami z Číny zistila, že tí, ktorí jedli korenené jedlá 6 alebo 7 dní v týždni, mali o 14 percent nižšie riziko úmrtnosti ako tí, ktorí jedli korenené jedlo len raz alebo menej počas typického týždňa.
Môže za to kapsaicín – zlúčenina, ktorá dáva čili papričkám ich šmrnc – pôsobí ako antioxidant, bojuje proti zápalom, môže zlepšiť hladinu cukru v krvi a mohla by hrať úlohu v boji proti obezite a rakovine, poznamenávajú autori štúdie.
Zdroj: Shutterstock
Cesnak
Cesnak je pre naše zdravie hotový zázrak. Už naši predkovia naň nedali dopustiť a dodnes sa teší oprávnenej obľube. Funguje totiž ako dokonalé prírodné antibiotikum, za čo vďačí vysokému obsahu vzácnej aminokyseliny alicín. Obsahuje tiež vysoké množstvo minerálov, najmä železa, zinku, vápnika a mangánu. Dokáže chrániť pred vredmi, ochoreniami srdca a aj rakovinou. Vedci pred pár rokmi zisťovali, prečo sa ľudia v niektorých oblastiach Talianska dožívajú dlhovekosti. Napokon zistili, že všetci mali niečo spoločné. V ich jedálnych lístkoch dominovali najmä dve suroviny - cesnak a olivový olej.
Zdroj: Shutterstock
Olivový olej
Práve olivový olej sa považuje za jeden z najzaručenejších elixírov života. Pomáha tiež kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje vysoké dávky mononenasýtených tukov, ktoré sa starajú o zdravú činnosť srdca a celého srdcovo-cievneho systému. Patrí k najlepšej prevencii pred mozgovými príhodami a srdcovými infarktmi, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Olivový olej má tiež pozitívny vplyv na zdravie pokožky. Najlepších účinkov sa dočkáte, ak budete používať len kvalitný za studena lisovaný olej, budete ho používať každý deň a nebudete ho tepelne upravovať.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ryby
Ryby sú veľmi dobré pre náš mozog. Výskumy dokázali, že zlúčeniny v rybách nazývané karotenoidy môžu chrániť pred neurologickými ochoreniami. Navyše nová štúdia publikovaná v The BMJ potvrdzuje, že omega-3 v mastných rybách – ako je losos, tuniak a sardinky – vám môžu pomôcť žiť dlhší a zdravší život.
Po analýze údajov od viac ako 2 600 dospelých Američanov s priemerným vekom 74 rokov vedci z Tufts University zistili, že ľudia s vyššími hladinami omega-3 v krvi (čo znamená, že jedli aspoň dve porcie rýb týždenne) mali o 18 percent nižšie riziko nezdravého starnutia.
Zdroj: Pixabay
Morské riasy
Tu je dobrý dôvod, prečo si dnes večer dať sushi – a objednať si šalát z morských rias. Výskum ukazuje, že fukoidan, prírodná zlúčenina v hnedých morských riasach, môže mať účinky v boji proti rakovine. Japonská priemerná dĺžka života je jednou z najvyšších na svete. Vedci sa domnievajú, že okrem morských rias môže ochrannú úlohu zohrávať aj strava bohatá na strukoviny, zeleninu a ryby.
Zdroj: PROFIMEDIA.SK
Horká čokoláda
Dobrá správa aj pre maškrtníkov. Predĺžiť mladosť podľa odborníkov na výživu pomáha aj horká čokoláda. Obsahuje flavanoly, vďaka ktorým sú cievy mladé a elastické a tiež znižujú krvný tlak, riziko vzniku cukrovky 2. typu, chorôb obličiek a demencie.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Šošovica
Táto strukovina je skutočný klenot medzi prírodnými životabudičmi. Obsahuje totiž prvotriedne rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky a veľké množstvo rozpustnej vlákniny, vďaka čomu pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce, nervovú sústavu a celkovo udržiava organizmus v optimálnom zdraví.
Zdroj: Shutterstock
Ovsené vločky
Obľúbené raňajkové jedlo, ktoré obsahuje veľa rozpustnej vlákniny, vďaka čomu je aj ľahko stráviteľné. Vláknina okrem toho, že zaručuje zdravé trávenie, znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi. Ovsené vločky obsahujú navyše veľké množstvo draslíka, horčíka a vitamínov skupiny B. Tie sa starajú o správnu činnosť srdca, ciev, svalov a nervovej sústavy. Výskumy Kolumbijskej univerzity potvrdili, že ľudia, ktorí jedia pravidelne ovsené vločky, sa pri dobrom zdraví dožívajú v priemere až o osem rokov viac ako tí, ktorí vločky ignorujú.