10 potravín, ktoré by ste mali okamžite PRESTAŤ KUPOVAŤ: Číslo 7 je asi najhoršie!
8. 5. 2021, 18:00

Budete sa cítiť zdravšie, zhodíte pár kíl a ešte aj ušetríte. Prinášame vám zoznam 10 potravín, ktoré sú škodlivé a navyše aj predražené. Väčšinou neobsahujú žiadne živiny ani vitamíny, ale sú naopak plné farbív, dochucovadiel či skrytých tukov, z ktorých sa priberá. Vyškrtnite ich zo svojich nákupných zoznamov raz a navždy!
Zdroj: Shutterstock
1. Raňajkové cereálie
Cereálie či musli ako také sú zdravé, ale pozor si treba dať na tie ochutené. Aby ste sa uistili, že si na raňajky dávate niečo zdravé, skontrolujte si obsah cukru na obale vašich cereálií a preštudujte si zloženie. Platí jednoduché pravidlo - ak máme v potrave veľa zložiek, ťažko sa trávi. Ak musli a vločky majú v sebe fruktózu, med a podobne, tak sa z nich stáva cukrová bomba. Aj chrumkavosť je otázka chemických látok. Zvuk, ktorý vzniká pri hryzení pôsobí na mozog, z čoho máme dobrý pocit. Aj preto, okrem iného, nám tak chutia.
Po konzumácii rýchlo rastie hladina cukru v krvi, vylúčený inzulín potom ukladá cukor v podobe tuku. Keď si musli navyše zalejete mliekom, tak sme stále na úrovni konzumnej stravy a hrozí nám infarkt. Telo to nedokáže stráviť, ostávajú nestrávené zvyšky v hrubom čreve.
Zdroj: Shutterstock
2. Pečivo
Pečivo neobsahuje žiadne živiny. Jeho výrobou, rafináciou sa strácajú. Výrazne prekysľuje krv a veľmi ťažko prebieha regenerácia organizmu. Jedenie pečiva môže viesť k cukrovke. Telo musí na jeho trávenie použiť živiny z vlastných zdrojov, keďže ste touto potravinou do tela žiadne živiny nedodali. Väčšina pečiva obsahuje rafinované oleje, ktoré v kombinácii s bielou múkou budujú tučnotu. A je jedno, či ide o pečivo biele, alebo tmavé. Tmavé sú farbené a majú teda viac oleja, aby držali jemnosť, a keďže olej je horký, tak sa dp nich zvykne pridávať kvantum cukru.
Ak si chceme kúpiť chlieb, tak si treba kúpiť ten najjednoduchší, bez semienok, bez orechov, nie tmavý, radšej bledý, rascový. Tmavý znamená farbený. Najlepší chlieb je ten, ktorý si upečieme sami. Rožky v supermarketoch sú zmesou chemických látok, ktoré pri zahriatí zabezpečia chuť a farbu. Všimnite si, že sa vlastne ani nepečú, že je jeden ako druhý.
Zdroj: archiv
3. Sýtené nealko nápoje a džúsy
Nealkoholické nápoje sú väčšinou vlastne voda + cukor + umelé farbivá, ktoré spolu predstavujú asi 150 kalórií a 30 miligramov kofeínu. Okrem toho ani cukor nemusí byť cukor, ale len jeho umelé, chemické náhrady. Sladené limonády sú sladené umelým sladidlom. Aspartam (nazývaný aj nutrasweet) je asi najhoršie umelé sladidlo, ktoré ohrozuje naše zdravie. Je to žrút nevyhnutných živín dôležitých pri funkcii srdca, pankreasu a tenkého čreva. V 3 dcl koly môžeme nájsť 10 až 15 lyžičiek cukru.
Aj 100% džúsy sú len kľučkou v zdravej strave, pretože sú vyrobené z koncentrátov, ktoré obsahujú chemické látky. Džúsy obsahujú nadbytok cukru, ktoré tvoria následne rýchlo tukové rezervy a vďaka pasterizácii ide o mŕtve šťavy.
Zdroj: Shutterstock
4. Polievka z konzervy či zo sáčku
Tieto polievky obsahujú najmä veľa glutamanu sodného, rôzne dochucovadlá a konzervanty a veľa soli. Instantné rezance údajne ostávajú v žalúdku v nezmenenej podobe približne dve hodiny. Tým, že rezance sú v žalúdku tak dlho, oplyvňuje to najmä vstrebávanie živín, hoci samotné polievky zo sáčku s korením a dochucovadlom ich významné množstvo neobsahuje.
Väčšina týchto polievok obsahuje tazvaný terciárny butylhydrochinón, účinný antioxidant, ktorý sa využíva ako látka zabraňujúca žltnutiu tukov a olejom. Je samozrejme aj konzervantom proti baktériám a plesniam. Nájdeme ho v margarínoch, klobásach, rastlinných olejoch, cereálnych výrobkoch, lupienkoch. V kombináciach s inými látkami spôsobuje nevoľnosť, zvracanie, malátnosť, viac ako 5 gramov tejto látky je veľmi nebezpečná. V niektorých krajinách je zakázaný.
Zdroj: Shutterstock
5. Rastlinné maslo
Kedysi boli medzi potravinami veľkým hitom.Obsahujú však trans-mastné kyseliny, ktoré môžu spôsobovať napríklad srdcovo-cievne choroby. Tieto tuky sa ukladajú okolo orgánov a až potom sa dostávajú do krvi. To je dôvod, prečo sa prejavia až neskôr a nie hneď na začiatku. Rastlinné maslá môžu v niektorých prípadoch aj za zvýšený výskyt diabetu.
Zdroj: Robo HUBAC
6. Tvrdý alkohol
V množstve kalórií je tesne za čistými tukmi. Navyše ide o prázdne kalórie. Alkohol neprináša do tela žiadne živiny, je to stimulátor. Neobnovuje hladinu krvného cukru. Alkohol sa štiepi na cukry a tie sa menia na tuky. Zaťažujeme pečeň a nadobličky, spomaľujeme regeneráciu nášho organizmu a nastáva dlhodobý útlm v regenerácii orgánov, ktorý môže trvať až 3 týždne. Naša vitalita je spôsobená práve preťažovaním nadobličiek a pečene.
Ak sa už spoločensky nemôžete vyhnúť tvrdému alkoholu, tak si vyberte to najkvalitnejšie. Musí to byť čistý destilát. Ak si na etikete prečítate, že obsahuje lieh, cukor, farbivo a podobne a nie len čistý destilát a vodu, tak to radšej nepite.
Jediný alkohol, ktorý naozaj obsahuje živiny, je kvasinkové pivo. Ale aj pitie piva má svoje hranice. Tvrdý alkohol nám živiny berie. Nepasterizované fľaškové pivo je v poriadku, nakoľko obsahuje chmeľový extrakt, čo je sušený a rozdrvený chmeľ.
Zdroj: Shutterstock
7. Polystyrénové chlebíky
V minulom storočí sa stali polystyrénové chlebíky najväčším diétnym a reklamným omylom. Síce neobsahujú ani gram tuku, no aj tak sa po nich veľmi priberá. Tieto výrobky majú skryté tuky, t.z. že potravina sa pri trávení mení na tuk. Organizmus ich nevie tráviť, sú nepožívateľné a telo ich trávi tak, že ich premení na tuk. Pri výrobe sa zničia všetky živiny. Je to prázdna potravina. Vyvoláva silnú reakciu inzulínu, dokonca viac ako cukor alebo tuk. Tým si veľmi zaťažujeme pankreas a môže to viesť až k cukrovke.
Zdroj: shutterstock
8. Sušené ovocie
Mnoho ľudí dáva prednosť sušenému ovociu pred sladkosťami. V malom množstve je zdraviu prospešné, pre zuby môže byť ale veľmi nebezpečné. Mnohé spoločnosti, ktoré sa zoberajú predajom sušeného ovocia, používajú pri ich výrobe umelé potravinárske farbivá, aby zvýšili ich príťažlivosť. Práve tie môžu zuby zafarbiť. Sušené ovocie môže tiež znížiť prirodzené vylučovanie slín v ústach. Tie pomáhajú v boji proti baktériám, ak sa premnožia, spôsobujú problémy v ústnej dutine.
Zdroj: Shutterstock
9. Proteínový prášok
Aj keď je pravda, že bielkoviny sú pre vaše svaly a silu nevyhnutné, tlak na pridanie väčšieho množstva bielkovín do vašich jedál je založený čisto na marketingu. Ak sa zdravo stravujete, prijímate z jedla dostatok bielkovín. Bielkoviny vo forme doplnkov stravy teda nepotrebujete. Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, môžu vám spôsobiť zažívacie ťažkosti.
Zdroj: Profimedia.sk
10. Bezlepkové výrobky
Bezlepková strava je nevyhnutná pre ľudí, ktorí trpia celiakiou, ale dobrovoľný prechod na ňu môže poškodiť vaše zdravie. Mnoho bezlepkových jedál má vysoký obsah kalórií a cukru. Existuje veľa zdravých potravín s lepkom, ktoré vášmu telu dodajú základné živiny.