Reklama

10 POTRAVÍN, po ktorých COVID nemá šancu: TOTO zjedzte ešte dnes!

Nie je jedno, ako sa stravujete. Potravinami môžete podporiť svoju imunitu a tak sa vyhnúť riziku nákazy covidom či inou virózou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Omikron vlna u nás vrcholí a práve v týchto dňoch je najvyššie riziko nakaziť sa covidom. Záleží však aj od vašej imunity. Nakopnúť ju môžete tými správnymi potravinami. Pozrite, čo musíte jesť, aby sa vám všetky virózy vyhli!

1. Dlho varený vývar

Zdroj: Shutterstock

Doprajte si aspoň raz týždenne dlho varený vývar z kvalitného mäsa. Pod dlho vareným vývarom rozumieme minimálne 8 hodín. „Pre vegánov a vegetariánov zase odporúčam vývar zo strukovín, ktorý je treba doplniť o obilniny. Správna kombinácia strukovín, obilnín a orechov zabezpečí dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín,“ radí odborníčka a garantka projektu Ide o tvoje zdravie.

2. Fermentovaná zelenina

Kyslá kapusta pôsobí probioticky, pretože obsahuje zdravé črevné baktérie, ktoré zlepšujú trávenie a stav imunity. Shutterstock

Fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta, patria medzi najzdravšie poklady našej kuchyne. Fermentácia, je prirodzený proces kvasenia, ktorým sa násobia živiny v potravinách. Prírodne kvasené potraviny patria k tým najzdravším, ktoré môžeme do svojho jedálnička zaradiť. „Už naše staré mamy a ich mamy využívali túto metódu konzervovania veľmi často. Bol to efektívny spôsob ako zásobiť rodinu počas celej zimy hodnotnými vitamínmi,“ prezrádza odborníčka.

3. Kvalitné bielkoviny

Mäso, ryby, vajcia a strukoviny sú zdrojom významného množstva bielkovín, ktoré sú základným stavebným materiálom ľudského tela. Profimedia

V zimnom období treba dbať najmä na dostatok bielkovín – rastlinných a živočíšnych a to vo forme mäsa, vajec, rýb a strukovín. Tie rastlinné sú najmä hrach, fazuľa, cícer a šošovica, z ktorých si vieme pripraviť chutné polievky, kaše i prívarky. Mäsové pokrmy je veľmi vhodné kombinovať práve s vyššie spomínanou fermentovanou zeleninou.

4. Cesnak

Zdroj: Shutterstock

Cesnak je plný antioxidantov, ktoré napomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Zároveň obsahuje minerály ako vápnik, draslík i železo a je tiež pomerne bohatý na vitamín C a B6. Obsahuje alicín, vďaka ktorému ho často odborníci i laici zvyknú nazývať prírodné antibiotikum. Prirodzeným spôsobom napomáha budovať imunitný systém a chráni tak pred rôznymi chorobami.

5. Šípky

Zdroj: Shutterstock

Ak ste využili jesenné obdobie na zber a sušenie šípok, určite sa vám to už vyplatilo. „Šípky sú unikátne pre vysoký obsah vitamínu C, betakarotén, ale aj ďalšie vitamíny a minerály,“ prízvukuje Zdenka Havettová. Na prípravu šípkového čaju, treba plody len rozdrviť, zaliať studenou vodou a nechať 30 minút lúhovať. Následne čaj krátko povaríme a scedíme.

6. Zabudnite na zmrzlinu

Zdroj: Shutterstock

Sladkosti a rýchle občerstvenie spôsobuje, že náš imunitný systém sa správa akoby bol napadnutý vážnou infekciou. V čase covidu, ktorý tiež spôsobuje v tele zápal, je fast food asi to posledné, čo potrebujeme.

A neplatí to len pre zmrzlinu. Vyhýbate sa potravinám s vysokým obsahom rafinovaného cukru, sladkostiam, polotovarom, dopekaným polotovarom a hotovým jedlám. Čas venovaný príprave domáceho jedla, je tou najlepšou investíciou pre vás a vaše zdravie. Zapojte do prípravy jedál a pečenia koláčikov aj svoje deti a vytvorte si tak nezabudnuteľné spomienky na spoločné chvíle.

7. Polievky

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Polievka je zdravý organizmus a dobré trávenie základ.

Už naše staré mamy hovorili: „polievka je základ“. Polievka je naozaj základ dňa. „V tomto ročnom období vaše telo najviac poteší mäsová, zeleninová alebo strukovinová polievka. Možno trochu netradične môžete vyskúšať polievku aj na raňajky. Aj keď sa nám to môže zdať trochu exotické, naši predkovia kedysi dávno jedávali na raňajky teplé kaše a husté polievky,“ pripomína odborníčka.

8. Jednoduchosť vo výbere jedál

Zdroj: Shutterstock

Fazuľovo-cviklový boršč vás prekvapí chuťou aj účinkami.

Tešiť sa pevnému zdraviu budete práve vtedy, ak stavíte na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížite, ak sa sústredíte na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období aj potrebujete. To znamená, že výber ovocia a zeleniny by sme z väčšej časti mali podriadiť ročnému obdobiu.

9. Pečenie

Vyskúšať môžete napríklad pšenový nákyp s brokolicou. archív Zdenka Havettová

Zimné ročné obdobie je rovnako vhodné na nákypy pečené v rúre. Je to veľmi jednoduchý spôsob ako si pripraviť jednoduché a rýchle jedlo a zároveň sa zahriať. Využiť pri tom môžete rôzne druhy obilnín ako pšeno, pohánka, amarant, naturálna ryža, polenta, či koreňovú zeleninu a vajíčka.

10. Doprajte si citrusy

Zdroj: Shutterstock

Citrusové ovocie obsahujú veľa vitamínu C, ktoré dokáže skrátiť vírusové ochorenie aj o deň-dva.

Kvalitná strava je základom zdravého životného štýlu a tým pádom aj funkčného imunitného systému. Do vášho jedálnička by ste určite mali zaradiť citrusové plody. Sú totiž výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a tvorbu bielych krviniek. Medzi populárne citrusy patria pomaranče, mandarínky, grapefruity či citróny.