10 potravín, ktoré obsahujú JÓD: Najviac ho má číslo 6!
13. 3. 2022, 12:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 7:04)
V posledných dňoch sa čoraz viac hovorí o jódových tabletách a o jóde samotnom. Čo sa pod týmto názvom skrýva? Jód je stopový prvok, ktorý je prirodzene prítomný v niektorých potravinách, pridáva sa do niektorých druhov solí a je k dispozícii ako doplnok výživy. Prečo ho naše telo potrebuje a ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
Jód je neodmysliteľne nevyhnutný minerál, ktorý ľudské telo potrebuje. Medzi jeho najvýznamnejšie funkcie zaraďujeme jeho nevyhnutnosť pre správne fungovanie štítnej žľazy. Štítna žľaza vytvára z hormónov štítnej žľazy tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3), ktoré oba obsahujú jodid (forma jódu). Naše telo si samo jód vyrobiť nedokáže, preto je dôležité prijímať jeho dostatočné množstvo v strave alebo pomocou výživových doplnkov.
Okrem podpory správnej funkcie štítnej žľazy a podpory vývoju mozgu, jód navyše reguluje rýchlosť telesného metabolizmu a zvyšuje rýchlosť spaľovania telesného tuku, chráni organizmus pred usadzovaním cholesterolu, podporuje zdravý duševný mentálny a psychický vývin, podporuje schopnosť organizmu upokojiť sa, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky a pomáha aj pri liečbe zápalu spojiviek. Denne by mal dospelý človek (a dospievajúci od 15 do 18 rokov) prijať asi 150 mikrogramov jódu. U detí je hranica 90 - 130 mikrogramov denne podľa veku. Zvýšiť príjem jódu by mali najmä tehotné ženy, a to až na 220 mikrogramov denne. V ktorých potravinách ho nájdete?
Na rozdiel od klasickej soli jodizovaná soľ obsahuje jódové prísady. Tá má pomáhať ľuďom udržiavať hladinu jódu v tele a tým predchádzať ochoreniam - zväčšeniu štítnej žľazy. Štvrtina kávovej lyžičky soli obsahuje zhruba 71 mikrogramov jódu, čo je asi 47 % odporúčanej dennej dávky. Stačí vám teda polovica kávovej lyžičky denne na uspokojenie dennej odporúčanej dávky jódu.
Bohatým zdrojom jódu sú aj vajcia. Jedno vajce obsahuje menej než 100 kalórií a je doslova nabité zdravými bielkovinami, tukmi, vitamínmi a minerálmi. Jód spolu s väčšinou živín sa nachádza vo vaječnom žĺtku. V priemere jedno veľké vajce obsahuje 24 mikrogramov jódu, čo je asi 16 % odporúčanej dennej dávky.
Sušené slivky predstavujú výborný zdroj jódu aj pre vegánov. Päť sušených sliviek obsahuje 13 mikrogramov jódu, čo zodpovedá 9 % odporúčanej dennej dávky. Okrem jódu obsahujú aj veľa iných živín, vitamíny K, A, železo a draslík. Sú tiež zaručeným liekom na zápchu, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny a sorbitolu (druh cukorného alkoholu). Pomáhajú chrániť pred ochorením srdca a ciev či rakovinou hrubého čreva. Pomôžu vám aj pri chudnutí, Keďže znižujú chuť do jedla.
Krevety sú chutné, dajú sa pripraviť na mnoho spôsob a dokážu podporiť naše zdravie. Obsahujú dôležité živiny, ako vitamín B12, selén alebo fosfor. Krevety, ako aj ďalšie morské plody sú skvelým zdrojom jódu, pretože do seba prirodzene vstrebávajú jód obsiahnutý v morskej vode. V 75 gramoch kreviet nájdeme zhruba 35 mikrogramov jódu, čo predstavuje 23 % odporúčanej dennej dávky.
Fazuľa mesačná, tiež bežne známa ako maslová fazuľa, je skvelým zdrojom vlákniny, horčíka a kyseliny listovej a pomáha preto chrániť pred chorobami srdca a ciev. Predstavujú skvelý zdraoj vlákniny pre vegánov a vegetariánov. Priemerne 75 gramov varených mesačných fazúľ obsahuje 16 mikrogramov jódu, čo je zhruba 10 % odporúčanej dennej dávky.
Morské riasy sú jedným z najlepších prírodných zdrojov jódu vôbec. Obsah jódu v nich závisí od toho, z ktorého miesta pochádzajú a tiež od spôsobu ich pestovania a prípravy. Najviac jódu obsahuje riasa s názvom kombu kelp, a to až 2 000 % odporúčanej dennej dávky v jednom grame. Riasa Nori, ktorá sa často používa pri výrobe suši, obsahuje jódu podstatne menej, a to okolo 16 - 43 mikrogramov na gram, čo je približne 11 - 29 % odporúčanej dennej dávky. Morské riasy sú navyše skvelým zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov a navyše obsahujú veľmi málo kalórií.
Mlieko je jedinečným zdrojom živín, ktoré telo potrebuje prijať každý deň. V mlieku sa okrem vápnika nachádza aj dostatok bielkovín, draslíka, fosforu, riboflavínu, niacínu a vitamínov A, D a B12. Jeden pohár (250 ml) mlieka navyše obsahuje 59 - 112 % odporúčanej dennej dávky jódu.
Bohatým zdrojom jódu sú aj mliečne výrobky. Napríklad taký jogurt (230 ml) obsahuje približne 50 % odporúčanej dennej dávky jódu. Jód vo veľkom obsahujú aj syry. Napríklad taký čedar obsahuje 12 mikrogramov jódu na každých asi 30 gramov syra. Jedným z najbohatších zdrojov jódu je však tvaroh. V 160 gramoch tvarohu nájdeme asi 65 mikrogramov jódu.
Táto biela morská ryba obsahuje málo tuku a kalórií, no živín a minerálov vrátane jódu má v sebe viac než dosť. Niektoré zdravotnícke organizácie hlásajú, že práve ryby s čo najmenej tučným mäsom obsahujú najviac jódu. Jedna porcia (asi 85 gramov) tresky obsahuje zhruba 63 - 99 mikrogramov jódu, čo zodpovedá 42 - 66 % odporúčanej dennej dávky.
Tuniak, podobne ako treska, je ďalšou nízkokalorickou rybou s vysokým obsahom bielkovín a aj jódu. Je to však pomerne tučná ryba, preto obsahuje jódu menej. V jednej porcii (75 g) nájdeme 17 mikrogramov jódu, čo odpovedá 11 % odporúčanej dennej dávky. Tuniak je však navyše skvelým zdrojom železa, draslíka a vitamínov skupiny B. Taktiež obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.