10 potravín, ktoré NIKDY nejedzte nalačno: Číslo 3 si po ránu dáva skoro každý!
29. 8. 2022, 10:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:31)

Zdroj: Shutterstock
Niektoré potraviny sú síce zdravé, no ak si ich dáte na prázdny žalúdok, môžu vás celý deň poriadne potrápiť. Pozrite, ktorým sa ráno radšej vyhnúť!
Zdroj: Shutterstock
1. Banány
Banány majú v sebe množstvo prospešných látok, avšak tie nie sú vhodné nalačno. V prázdnom žalúdku môžu hladinu horčíka a draslíka rozkolísať alebo zdvihnúť až príliš, čo je zbytočná záťaž pre srdce. Aj preto banány odborníci odporúčajú jesť až po obede.
Zdroj: Shutterstock
2. Jogurty
Kedykoľvek počas dňa sú skvelou drobnosťou na zahnanie hladu. No ráno je prázdny žalúdok plný telu vlastných kyselín, ktoré by všetky jeho výživové hodnoty aj tak zabili. Z mliečnych baktérií, ktoré sú pre nás inak prospešné, nebudete mať v prípade raňajok takmer nič.
Zdroj: shutterstock
3. Káva
Mnohí si začiatok dňa bez kávy nevedia predstaviť. Nemusíte sa jej vzdať, len ju nekonzumujte ešte pred raňajkami. Pitie kávy nalačno môže vyvolať pálenie záhy či žalúdočné kŕče, negatívne vplýva aj na pečeň. Čím skôr by ste ju mali vymeniť za pohár čistej vody, ideálne izbovej teploty, a kávu si dopriať až na plný žalúdok. Džúsy nie sú takisto vhodné, najmä pre obsah cukru a kyselín.
Zdroj: Shutterstock
4. Hrušky
Hrušky síce servírovať na raňajky môžete, ale až ako druhý chod. Ich hrubá štruktúra vlákien môže prázdny žalúdok podráždiť a značne poškodiť jeho sliznicu.
Zdroj: Shutterstock
5. Paradajky
Zelenina je síce zdravá, no nie každá je vhodná na prázdny žalúdok. Najviac by ste si mali dávať pozor na surové paradajky, ktoré obsahujú veľké množstvo tanínu, čo produkuje zvýšené množstvo žalúdočných kyselín. Spôsobiť môžu aj pálenie záhy.
Zdroj: Shutterstock
6. Citrusové plody
Citrusové plody môžu byť pre nás ťažké, ak sme pred nimi nič do tela nedostali. Okrem alergických reakcií môžu vyvolať aj pálenie záhy. Neraz vyvolávajú kožné problémy či hnačky. Citrusy preto nejedzte na prázdny žalúdok vo veľkom množstve.
Zdroj: Shutterstock
7. Korenie
Čili, zázvor alebo škorica dokážu nakopnúť organizmus, v prázdnom žalúdku však rozbúria žalúdočné kyseliny. Ak sa ohlásia pálenie záhy či kŕče, nie je sa čo čudovať. Najmä ak máte citlivý žalúdok, nezaťažujte ho hneď ráno.
Zdroj: Shutterstock
8. Sladkosti
Jedenie sladkého s obsahom cukru zvyšuje tvorbu inzulínu, čo predstavuje veľkú záťaž pre pankreas. Z dlhodobého hľadiska môže vzniknúť cukrovka. Preto si dávajte pozor na sladké.
Zdroj: Shutterstock
9. Uhorky
Surová zelenina podnecuje pálenie záhy, zvyšuje nadúvanie a nepríjemný pocit v žalúdku. Na vine sú kyseliny, ktoré táto zelenina obsahuje.
Zdroj: Shutterstock
10. Studené a bublinkové nápoje
Dráždia sliznicu a zhoršujú krvný obeh v žalúdku, výsledkom čoho sa jedlo ťažšie trávi. Perlivé nápoje spomaľujú trávenie a spôsobujú nafukovanie.
Extra tip na najlepšie raňajky: Čítajte na ďalšej strane >>>
Zdroj: Shutterstock
Extra tip: Ovsené vločky alebo vajíčka
Na raňajky sú vhodné ovsené vločky, pretože vytvárajú ochranný povlak okolo stien žalúdka, čo zabraňuje ich poškodeniu. Dobré sú aj pohánka či kukuričná kaša.
Konzumácia vajec zas môže znížiť príjem kalórií počas dňa. Vhodné sú aj celozrnný chlieb, med, orechy či melón a bobuľové ovocie.