Reklama

10 potravín, ktoré NIKDY nedávajte do mikrovlnky: Pri čísle 8 hrozí silná OTRAVA!

Mikrovlnka

Zdroj: Robo Hubač

Reklama

Tento skvelý vynález pomáha gazdinkám po celom svete už 75 rokov. Za ten čas prešla mikrovlnka ohromnými zmenami. Prvý model by sa vám do kuchyne nezmestil, bol skoro 2 metre vysoký a vážil 400 kíl. Stál okolo 3 000 dolárov. Dnes sú mikrovlnky oveľa menšie, ľahšie, lacnejšie aj výkonnejšie a niektoré domácnosti si život bez nej nevedia predstaviť. Niektoré jedlá by ste však v mikrovlnke ohrievať nikdy nemali. Viete, ktoré to sú?

Zdroj: Getty Images

Chcete si uľahčiť prácu a urýchliť čakanie na rozmrazovanie mäsa? Dať ho do mikrovlnky sa môže zdať ako skvelý nápad, no takýto krok môže byť veľmi nebezpečný. Tenké časti mäsa sa začnú po chvíli v mikrovlnke variť, no hrubšie časti zostanú zmrznuté. Nerovnomerné ohriatie mäsa tvorí ideálnu pôdu pre šírenie škodlivých baktérií. Navyše, mäso bude aj po následnom tepelnom spracovaní tuhé, čo nechce nik z nás. Najbezpečnejším spôsobom, ako mäso rozmraziť, je nechať ho pár hodín vo vlažnej vode dobre zabalené v igelitovom vrecúšku.

Zdroj: Isifa

Zohrievanie listovej zeleniny môže byť poriadne nebezpečné. Táto zelenina totiž obsahuje dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností pre nás prospešné a zdravé. No po ohriatí v mikrovlnnej rúre sa môžu premeniť na dusíkaté látky nitrozamíny, ktoré sú podľa štúdií karcinogénne.

Zdroj: Shutterstock

Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

Pri ohrievaní týchto druhov zeleniny v mikrovlnke hrozí to isté ako pri listovom šaláte. Aj tu môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

Zdroj: Profimedia

 Varenie vajíčka v mikrovlnke vám proces neurýchli a navyše hrozí katastrofa. Ohrievaním vajíčka v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. Aby ste predišli popáleniu, vajíčka vcelku radšej nikdy nevarte v mikrovlnke. 

Zdroj: Profimedia

Odkladanie materského mlieka v mrazničke na neskoršie použitie sa zdá ako veľmi dobrý nápad. A to aj je. Ak sa ho následne nesnažíte ohriať v mikrovlnnej rúre. Riskujete, že sa mlieko neohreje rovnomerne, čiže sa v ňom môžu vytvoriť miesta, ktoré budú príliš horúce a vaše bábätko si ľahko popáli ústa aj krk. Navyše ak mlieko ohrievate v plastovej fľaške, uvoľňujú sa doň nebezpečné karcinogény. Ideálne je preto ohriať ho v hrnci alebo v horúcej vode.

Zdroj: TV Markíza

Pri hubách buďte špeciálne opatrní. Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby odvčera, radšej ich zjedzte studené. Ideálne je, ak od ich spracovania neubehlo viac ako 24 hodín. Tieto pravidlá platia aj pre huby napríklad v polievke alebo v rizote. 

Zdroj: Shutterstock

 Dať čili papričky do mikrovlnky je extrémne nebezpečný nápad. Čili papričkám dodáva ich štipľavú chuť látka kapsaicín, ktorá sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

Zdroj: Shutterstock

Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, spóry, ktoré obsahuje, sa môžu začať množiť a spôsobiť otravu jedlom.

Zdroj: Archív NMH

Pri ohrievaní kuracieho mäsa v mikrovlnke hrozí salmonelóza. Je to preto, že ohrev v mikrovlnnej rúre nie vždy dokáže zabiť všetky baktérie, keďže mikrovlnkové žiarenie vplýva na mäso zvonku a nie zvnútra. Niektoré tak dokážu prežiť aj opätovný ohrev. Mikrovlnky taktiež neohrievajú jedlo rovnomerne, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonela, ohrev prežijú.

Zdroj: Shutterstock

Ohriatím čerstvého hrozna nedostanete hrozienka. Môžete si však privodiť popáleniny. Čerstvé hrozno má pod šupkou veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní, rovnako ako u vajíčok, premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí. 

+ Čo ešte nepatrí do mikrovlnky? Dozviete sa na ďalšej strane » » » 

Zdroj: Shutterstock

Okrem potravín je nebezpečné dávať do mikrovlnky aj ďalšie predmety. Do mikrovlnky nepatria nekvalitné plastové misky. Veľa plastov obsahuje chemickú látku bisfenol A (BPA), ktorá je podobná estrogénu. Chemikálie sa pri ohrievaní nekvalitných plastov uvoľňujú do vášho jedla a môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, rakovinu alebo neplodnosť. Pri ohrievaní plastov sa môžu uvoľňovať aj ďalšie nebezpečné látky, ako sú ftaláty, ktoré môžu zapríčiniť zvýšenie krvného tlaku. Podobne to platí aj pre polystyrén, ktorý pri zohriatí uvoľňuje škodlivý dioxon, ktorý preniká do jedla a zvyšuje riziko rakoviny. 

Riziko nastáva aj pri ohrievaní kovových riadov, príborov alebo alobalu. Kov totiž odráža mikrovlnné žiarenie a môže nastať iskrenie. Do mikrovlnky sa neodporúča dávať ani zdobený riad. Hlavne staršie ozdobné taniere a šálky často obsahujú kovy, pri ktorých hrozí iskrenie.  

Ideálne je jedlo ohrievať v mikrovlnke na obyčajných porcelánových tanieroch bez ornamentov. Použiť môžete aj plastové misky z polypropylénu. Táto látka je odolná proti vysokým teplotám, takže aj keď ide o plast, riziko nehrozí. Do mikrovlnky môžete dať aj sklenený riad, no len ak je z varného skla, inak praskne. 

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.