Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TOTO JE 10 POTRAVÍN, ktoré nás pomaly zabíjajú: Väčšinu máte v kuchyni aj vy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Vedeli ste, že existujú potraviny, ktoré pomaly, ale isto škodia nášmu zdraviu? Ba čo je horšie, väčšina z nás ich zaraďuje do jedálnička každý deň. Ktoré to sú, prečo sú pre naše zdravie škodlivé a čím ich nahradiť?

    1. Paradajkový pretlak v konzerve

    Tento skrytý zdroj cukrov vám môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov, od cukrovky až po obezitu. Ak neveríte, prečítajte si nutričnú tabuľku a vypočítajte si, koľko je v malej konzerve cukru na sto gramov. Túto sumu vynásobte veľkosťou balenia a prepočítajte si to pre vlastnú spotrebu na kocky cukru. Jedna kocka cukru váži približne 4 gramy. Zdravšou alternatívou paradajkového pretlaku v konzerve je paradajkové pyré alebo lúpané paradajky. Alebo si pretlak spravte sami z čerstvých paradajok. Informoval o tom webový portál Dama.cz.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Paradajkový pretlak

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    2. Biely chlieb

    Už len konzumácia troch krajcov bieleho chleba denne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nadváhy takmer o polovicu. Najviac zo všetkých je však škodlivý biely hriankový chlieb, ktorý je vyrobený z rafinovanej bielej múky. Tá má nízku hladinu vlákniny a bielkovín, vôbec vás nenasýti a, naopak, môže mať návykový účinok. Okrem toho sú rafinované múky trávené a absorbované veľmi rýchlo, čo zvyšuje hladinu glukózy v krvi v krátkom čase. Ak si hrianky z rafinovanej bielej múky robíte na raňajky, a napríklad aj na večeru, hrozí vám vysoké riziku vzniku srdcových chorôb, obezity a cukrovky. Uprednostnite preto radšej pečivo z celozrnnej múky.

    Zdroj: peter Záhradník

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    3. Bublinkové limonády

    Nápoje s bublinkami alebo limonády nám môžu narobiť v tele poriadnu šarapatu. Ak pijete sladké perlivé nápoje príliš často, môžete mať problémy s pleťou či zvýšenú hladinu cukru v krvi. Vášmu telu však neprospievajú ani limonády bez cukru, ktoré sú akoby zdravšou alternatívou. V týchto limonádach sa namiesto cukru nachádza poriadna dávka umelých sladidiel. Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise Nature zistila, že konzumácia umelých sladidiel - sacharínu, aspartamu a sukralózy - u myší aj u ľudí, viedla k zvýšenému riziku glukózovej intolerancie tým, že mení náš mikrobióm v prospech škodlivých baktérií. Glukózová intolerancia je rizikovým faktorom na rozvoj cukrovky.

    Zdroj: Profimedia.sk

    Pravidelným pitím sladkých limonád sa môžete "dopracovať" až k rakovine pankreasu.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    4. Údeniny

    Kto by už len pohrdol voňavou domácou klobáskou? Asi nikto! Len málokto však asi vie, že údeniny aj šunka obsahujú konzervanty, sodík a rôzne zahusťovadlá. Tieto látky spôsobujú vyššie riziko rakoviny, srdcových chorôb a cukrovky. U malých detí môžu dokonca viesť k poruchám správania.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    5. Hotdog

    Milovníci hotdogov, zbystrite! V tomto prípade nie je ani tak na vine rožok ako párok. Párky totiž obsahujú veľmi veľa soli, v horších prípadoch aj toxické a karcinogénne látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

    Zdroj: acs

    Takáto šmakovinka vám urobí poriadnu čiarku na srdci.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    6. Zemiaky

    Smažené lupienky alebo čipsy obsahujú zdraviu škodlivú látky akrylamid. Ako varuje aj Úrad verejného zdravotníctva, akrylamid spôsobuje rakovinu u zvierat, na základe čoho dospeli vedci k záveru, že konzumácia potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Okrem toho môže poškodiť aj váš nervový systém.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    7. Šalátové dresingy

    Spravíte si na večeru zdravý šalát a polejete ho dresingom? Chyba! Dresing vo fľaši obsahuje veľa cukru, farbív a zahusťovadiel. Radšej než dresingom si ho polejte citrónom, balsamicom alebo olivovým olejom.

    Zdroj: shutterstock

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    8. Alkohol

    Alkoholické nápoje sú vysoko kalorické, spôsobujú dehydratáciu, poškodzujú obličky a môžu spôsobiť depresiu či nadváhu. Ak sa chcete týmto problémom vyhnúť, alkohol vyraďte úplne.

    Zdroj: Shutterstock

    Červené víno

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    9. Mliečne produkty

    Mlieko a mliečne výrobky sú v dospelosti spájané s problematickou pleťou, tráviacimi problémami, migrénami a množstvom alergií. Existuje taktiež teória, ktorá hovorí, že po vynechaní mliečnych produktov z kravského mlieka sa oveľa ľahšie chudne. Pokiaľ máte niektorý z tých problémov, vynechanie mliečnych problémov za skúšku určite stojí.

    Zdroj: memopnha.com

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    10. Džúsy

    Nedajte sa nachytať na pekné obaly s nápisom 100-percentný džús. Džúsy v škatuli často obsahujú cukry, farbivá a konzervanty. Navyše hodnotné živiny a vitamíny sa môžu strácať pri pasterizácii. Oveľa zdravšou alternatívou sú smoothie alebo ovocné bary, v ktorým vám namiešajú zdravý výživný džús z čerstvých surovín.

    Zdroj: Diana Èernáková

    Ilustračná snímka.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS