TOTO JE 10 POTRAVÍN, ktoré nás pomaly zabíjajú: Väčšinu máte v kuchyni aj vy!
28. 1. 2023, 12:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:49)

Vedeli ste, že existujú potraviny, ktoré pomaly, ale isto škodia nášmu zdraviu? Ba čo je horšie, väčšina z nás ich zaraďuje do jedálnička každý deň. Ktoré to sú, prečo sú pre naše zdravie škodlivé a čím ich nahradiť?
1. Paradajkový pretlak v konzerve
Tento skrytý zdroj cukrov vám môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov, od cukrovky až po obezitu. Ak neveríte, prečítajte si nutričnú tabuľku a vypočítajte si, koľko je v malej konzerve cukru na sto gramov. Túto sumu vynásobte veľkosťou balenia a prepočítajte si to pre vlastnú spotrebu na kocky cukru. Jedna kocka cukru váži približne 4 gramy. Zdravšou alternatívou paradajkového pretlaku v konzerve je paradajkové pyré alebo lúpané paradajky. Alebo si pretlak spravte sami z čerstvých paradajok. Informoval o tom webový portál Dama.cz.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Paradajkový pretlak
Článok pokračuje na druhej strane >>>
2. Biely chlieb
Už len konzumácia troch krajcov bieleho chleba denne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nadváhy takmer o polovicu. Najviac zo všetkých je však škodlivý biely hriankový chlieb, ktorý je vyrobený z rafinovanej bielej múky. Tá má nízku hladinu vlákniny a bielkovín, vôbec vás nenasýti a, naopak, môže mať návykový účinok. Okrem toho sú rafinované múky trávené a absorbované veľmi rýchlo, čo zvyšuje hladinu glukózy v krvi v krátkom čase. Ak si hrianky z rafinovanej bielej múky robíte na raňajky, a napríklad aj na večeru, hrozí vám vysoké riziku vzniku srdcových chorôb, obezity a cukrovky. Uprednostnite preto radšej pečivo z celozrnnej múky.
Zdroj: peter Záhradník
Ilustračné foto
Článok pokračuje na druhej strane >>>
3. Bublinkové limonády
Nápoje s bublinkami alebo limonády nám môžu narobiť v tele poriadnu šarapatu. Ak pijete sladké perlivé nápoje príliš často, môžete mať problémy s pleťou či zvýšenú hladinu cukru v krvi. Vášmu telu však neprospievajú ani limonády bez cukru, ktoré sú akoby zdravšou alternatívou. V týchto limonádach sa namiesto cukru nachádza poriadna dávka umelých sladidiel. Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise Nature zistila, že konzumácia umelých sladidiel - sacharínu, aspartamu a sukralózy - u myší aj u ľudí, viedla k zvýšenému riziku glukózovej intolerancie tým, že mení náš mikrobióm v prospech škodlivých baktérií. Glukózová intolerancia je rizikovým faktorom na rozvoj cukrovky.
Zdroj: Profimedia.sk
Pravidelným pitím sladkých limonád sa môžete "dopracovať" až k rakovine pankreasu.
Článok pokračuje na druhej strane >>>
4. Údeniny
Kto by už len pohrdol voňavou domácou klobáskou? Asi nikto! Len málokto však asi vie, že údeniny aj šunka obsahujú konzervanty, sodík a rôzne zahusťovadlá. Tieto látky spôsobujú vyššie riziko rakoviny, srdcových chorôb a cukrovky. U malých detí môžu dokonca viesť k poruchám správania.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ilustračné foto
Článok pokračuje na druhej strane >>>
5. Hotdog
Milovníci hotdogov, zbystrite! V tomto prípade nie je ani tak na vine rožok ako párok. Párky totiž obsahujú veľmi veľa soli, v horších prípadoch aj toxické a karcinogénne látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.
Zdroj: acs
Takáto šmakovinka vám urobí poriadnu čiarku na srdci.
Článok pokračuje na druhej strane >>>
6. Zemiaky
Smažené lupienky alebo čipsy obsahujú zdraviu škodlivú látky akrylamid. Ako varuje aj Úrad verejného zdravotníctva, akrylamid spôsobuje rakovinu u zvierat, na základe čoho dospeli vedci k záveru, že konzumácia potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Okrem toho môže poškodiť aj váš nervový systém.
Zdroj: wisegeek.com
Čipsy
Článok pokračuje na druhej strane >>>
7. Šalátové dresingy
Spravíte si na večeru zdravý šalát a polejete ho dresingom? Chyba! Dresing vo fľaši obsahuje veľa cukru, farbív a zahusťovadiel. Radšej než dresingom si ho polejte citrónom, balsamicom alebo olivovým olejom.
Zdroj: shutterstock
Ilustračné foto
Článok pokračuje na druhej strane >>>
8. Alkohol
Alkoholické nápoje sú vysoko kalorické, spôsobujú dehydratáciu, poškodzujú obličky a môžu spôsobiť depresiu či nadváhu. Ak sa chcete týmto problémom vyhnúť, alkohol vyraďte úplne.
Zdroj: Shutterstock
Červené víno
Článok pokračuje na druhej strane >>>
9. Mliečne produkty
Mlieko a mliečne výrobky sú v dospelosti spájané s problematickou pleťou, tráviacimi problémami, migrénami a množstvom alergií. Existuje taktiež teória, ktorá hovorí, že po vynechaní mliečnych produktov z kravského mlieka sa oveľa ľahšie chudne. Pokiaľ máte niektorý z tých problémov, vynechanie mliečnych problémov za skúšku určite stojí.
Zdroj: memopnha.com
Ilustračné foto
Článok pokračuje na druhej strane >>>
10. Džúsy
Nedajte sa nachytať na pekné obaly s nápisom 100-percentný džús. Džúsy v škatuli často obsahujú cukry, farbivá a konzervanty. Navyše hodnotné živiny a vitamíny sa môžu strácať pri pasterizácii. Oveľa zdravšou alternatívou sú smoothie alebo ovocné bary, v ktorým vám namiešajú zdravý výživný džús z čerstvých surovín.
Zdroj: Diana Èernáková
Ilustračná snímka.