Reklama

TOTO JE 10 POTRAVÍN, ktoré nás pomaly zabíjajú: Väčšinu máte v kuchyni aj vy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznajú politici CENY POTRAVÍN? Anketa denníka Plus JEDEN DEŇ poriadne PREKVAPILA!
    Reklama

    Vedeli ste, že existujú potraviny, ktoré pomaly, ale isto škodia nášmu zdraviu? Ba čo je horšie, väčšina z nás ich zaraďuje do jedálnička každý deň. Ktoré to sú, prečo sú pre naše zdravie škodlivé a čím ich nahradiť?

    1. Paradajkový pretlak v konzerve

    Tento skrytý zdroj cukrov vám môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov, od cukrovky až po obezitu. Ak neveríte, prečítajte si nutričnú tabuľku a vypočítajte si, koľko je v malej konzerve cukru na sto gramov. Túto sumu vynásobte veľkosťou balenia a prepočítajte si to pre vlastnú spotrebu na kocky cukru. Jedna kocka cukru váži približne 4 gramy. Zdravšou alternatívou paradajkového pretlaku v konzerve je paradajkové pyré alebo lúpané paradajky. Alebo si pretlak spravte sami z čerstvých paradajok. Informoval o tom webový portál Dama.cz.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Paradajkový pretlak

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    2. Biely chlieb

    Už len konzumácia troch krajcov bieleho chleba denne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nadváhy takmer o polovicu. Najviac zo všetkých je však škodlivý biely hriankový chlieb, ktorý je vyrobený z rafinovanej bielej múky. Tá má nízku hladinu vlákniny a bielkovín, vôbec vás nenasýti a, naopak, môže mať návykový účinok. Okrem toho sú rafinované múky trávené a absorbované veľmi rýchlo, čo zvyšuje hladinu glukózy v krvi v krátkom čase. Ak si hrianky z rafinovanej bielej múky robíte na raňajky, a napríklad aj na večeru, hrozí vám vysoké riziku vzniku srdcových chorôb, obezity a cukrovky. Uprednostnite preto radšej pečivo z celozrnnej múky.

    Zdroj: peter Záhradník

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    3. Bublinkové limonády

    Nápoje s bublinkami alebo limonády nám môžu narobiť v tele poriadnu šarapatu. Ak pijete sladké perlivé nápoje príliš často, môžete mať problémy s pleťou či zvýšenú hladinu cukru v krvi. Vášmu telu však neprospievajú ani limonády bez cukru, ktoré sú akoby zdravšou alternatívou. V týchto limonádach sa namiesto cukru nachádza poriadna dávka umelých sladidiel. Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise Nature zistila, že konzumácia umelých sladidiel - sacharínu, aspartamu a sukralózy - u myší aj u ľudí, viedla k zvýšenému riziku glukózovej intolerancie tým, že mení náš mikrobióm v prospech škodlivých baktérií. Glukózová intolerancia je rizikovým faktorom na rozvoj cukrovky.

    Zdroj: Profimedia.sk

    Pravidelným pitím sladkých limonád sa môžete "dopracovať" až k rakovine pankreasu.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    4. Údeniny

    Kto by už len pohrdol voňavou domácou klobáskou? Asi nikto! Len málokto však asi vie, že údeniny aj šunka obsahujú konzervanty, sodík a rôzne zahusťovadlá. Tieto látky spôsobujú vyššie riziko rakoviny, srdcových chorôb a cukrovky. U malých detí môžu dokonca viesť k poruchám správania.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    5. Hotdog

    Milovníci hotdogov, zbystrite! V tomto prípade nie je ani tak na vine rožok ako párok. Párky totiž obsahujú veľmi veľa soli, v horších prípadoch aj toxické a karcinogénne látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

    Zdroj: acs

    Takáto šmakovinka vám urobí poriadnu čiarku na srdci.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    6. Zemiaky

    Smažené lupienky alebo čipsy obsahujú zdraviu škodlivú látky akrylamid. Ako varuje aj Úrad verejného zdravotníctva, akrylamid spôsobuje rakovinu u zvierat, na základe čoho dospeli vedci k záveru, že konzumácia potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Okrem toho môže poškodiť aj váš nervový systém.

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    7. Šalátové dresingy

    Spravíte si na večeru zdravý šalát a polejete ho dresingom? Chyba! Dresing vo fľaši obsahuje veľa cukru, farbív a zahusťovadiel. Radšej než dresingom si ho polejte citrónom, balsamicom alebo olivovým olejom.

    Zdroj: shutterstock

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    8. Alkohol

    Alkoholické nápoje sú vysoko kalorické, spôsobujú dehydratáciu, poškodzujú obličky a môžu spôsobiť depresiu či nadváhu. Ak sa chcete týmto problémom vyhnúť, alkohol vyraďte úplne.

    Zdroj: Shutterstock

    Červené víno

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    9. Mliečne produkty

    Mlieko a mliečne výrobky sú v dospelosti spájané s problematickou pleťou, tráviacimi problémami, migrénami a množstvom alergií. Existuje taktiež teória, ktorá hovorí, že po vynechaní mliečnych produktov z kravského mlieka sa oveľa ľahšie chudne. Pokiaľ máte niektorý z tých problémov, vynechanie mliečnych problémov za skúšku určite stojí.

    Zdroj: memopnha.com

    Ilustračné foto

    Článok pokračuje na druhej strane >>>

    10. Džúsy

    Nedajte sa nachytať na pekné obaly s nápisom 100-percentný džús. Džúsy v škatuli často obsahujú cukry, farbivá a konzervanty. Navyše hodnotné živiny a vitamíny sa môžu strácať pri pasterizácii. Oveľa zdravšou alternatívou sú smoothie alebo ovocné bary, v ktorým vám namiešajú zdravý výživný džús z čerstvých surovín.

    Zdroj: Diana Èernáková

    Ilustračná snímka.