Reklama

Lekári: 10 najväčších chýb, prečo vám NEFUNGUJE TRÁVENIE. Číslo 6 robí väčšina Slovákov!

Lekár radí, ktorým najčastejším zlozvykom sa treba vyhnúť, aby vaše trávenie fungovalo ako hodinky!

Zdroj: archív, shutterstock

Reklama

Zápcha, nadúvanie či syndróm podráždeného čreva. Až 50 % Slovákov sa nestravuje zdravo. Lekári Miloš Bubán a Radovan Juríček radia, ktorým najčastejším zlozvykom v stravovaní sa treba vyhýbať. Potom bude vaše trávenie fungovať ako hodinky. Robíte tieto chyby aj vy?

1. Nepravidelné jedenie

Zdroj: Shutterstock

Mnohí ľudia v dnešnej dobe nestíhajú a zo svojho nabitého denného plánu vynechávajú práve jedlo. Výskumy preukázali, že ženy najčastejšie vynechávajú raňajky. Muži, naopak, nestíhajú obedy či večere. Podľa gastroenterológa Miloša Bubána treba jesť vtedy, keď je človek aktívny nielen fyzicky, ale aj psychicky. Taktiež nie je dobré vynechávať jedlá počas dňa, pretože vášmu organizmu nepravidelne dodávate energiu.

2. Jedlo tesne pred spánkom

Zdroj: Shutterstock

Pravidelným jedením v malých množstvách je zabezpečená stabilná hladina krvného cukru a predchádza sa veľkým pocitom hladu či prejedeniu. Veľkou chybou je podľa doktora Bubána aj jedenie pred spánkom. Jedlo by ste nemali konzumovať približne tri hodiny pred uložením do postele. Pri tomto zlozvyku nielen že dochádza k priberaniu, ale môžete si privodiť aj pálenie záhy.

3. Zanedbávanie príjmu tekutín

Zdroj: Shutterstock

Prijatie adekvátneho množstva tekutín pomáha regulovať pohyby čriev, predchádza zápche a v kombinácii so žalúdočnými kyselinami a enzýmami rozkladá potravu. Aby jedlo prešlo našim tráviacim systémom, potrebuje telo čerpať všetky dostupné tekutiny. Ak ich v našom tele nie je dostatok, výsledkom môže byť pomalé trávenie, zápcha alebo nadúvanie. V dlhších obdobiach dehydratácie sa môžu objaviť žalúdočné vredy alebo problémy s refluxom.

4. Nezdravé nápoje

Zdroj: Pixabay

Doktor Bubán upozorňuje, že by sme nemali piť až pri pocite smädu. Pravidelný celodenný príjem tekutín je alfou omegou. V letných mesiacoch či fyzickom výkone je potrebné zvýšiť jeho príjem. Chybou je tiež, že mnoho ľudí prijíma tekutiny, ktoré majú vysoký obsah cukru či kofeínu. Tieto nápoje však podľa odborníkov nemôžeme rátať medzi normálny príjem tekutín. Sladené, sýtené nápoje s kofeínom či alkohol by sme preto mali vymeniť za vodu či minerálku.

5. Fajčenie po jedle

Zdroj: Profimedia

Množstvo fajčiarov si po dobrom jedle okamžite dopraje cigaretu. Niektorí tak robia mysliac si, že im cigareta pomôže s trávením, no je mimoriadne nebezpečné. Jediná cigareta po jedle má vtedy rovnaký účinok ako 10 cigariet po sebe. Navyše negatívne vplýva na náš metabolický systém. Doktor Juríček upozorňuje, že fajčenie a alkohol v kombinácii s už tak ťažkou slovenskou kuchyňou sú najčastejšie spúšťače vzniku pankreatitídy, ale aj rakoviny pankreasu.

6. Málo pestrej stravy

Zdroj: Shutterstock

Sto miliárd baktérií, z ktorých sa skladá mikroflóra tráviaceho systému, treba veľmi starostlivo rozmaznávať. Majú totiž vplyv nielen na psychiku, ale aj na našu hmotnosť či imunitný systém. Podľa doktora Bubána sa na Slovensku sa veľa ľudí, hlavne mladých, stravuje v rýchlom občerstvení, konzumuje nekvalitné veci, veľa cukru alebo veľa mastného.

7. Čo nesmie chýbať na tanieri

Zdroj: Shutterstock

Do nášho jedálneho lístka by sme preto mali zaradiť ryby, olejnaté semená a orechy bohaté na omega3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom a vyrovnávajú nepriepustnosť čriev. Na zoznam patrí aj ryža, celozrnné pečivo, čo najviac zeleniny a ovocia, strukoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, vajíčka, mliečne výrobky a množstvo tekutín.

8. Hltanie potravy

Zdroj: iStockphoto

Zlozvykom, ktorý si mylne zamieňame za pýchu, je zjesť všetko čo je na tanieri, nech je porcia akákoľvek veľká. Doktor Bubán radí, aby ste sa pri konzumácii vyhýbali rýchlemu a hltavému jedeniu. Jedlo je dôležité dostatočne premiešať slinami, a dobre spracované ho posunúť cez pažerák do žalúdka.

9. Prílišné sebapozorovanie

Zdroj: Shutterstock

Gastroenterológovia bijú na poplach, že množstvo ľudí funguje v stave sústavného sebapozorovania. Aj preto je v populácií taký častý syndróm dráždivého čreva. Pacienti sú precitlivení, napätí, úzkostliví, a to sa prejavuje najmä v podobe tráviacich ťažkostí a črevných problémov.

10 . Črevné sprchy

Zdroj: Profimedia.sk

Podľa doktora Juríčka je veľmi častý mýtus, že sa črevá znečisťujú podobne ako odpadové rúry. Tie sľubujú, že očistia sliznice a steny hrubého čreva od nánosov a môžu uľaviť pri problémoch so zápchami aj zbaviť usadenín. Zabúda sa však na to, že zdravé črevo je geniálny orgán, ktorý je na rozdiel od odpadovej rúry živý. Má schopnosť stáleho samočistenia a tak na správnu funkciu čreva a jeho čistenia je nutná len správna životospráva vrátane stravy a dostatku tekutín.