10 najhorších slovenských jedál: V rebríčku pohoreli aj obľúbené pochúťky! Číslu 2 neuveríte
1. 6. 2024, 11:00

Zdroj: archiv
Známy portál o jedle pravidelne publikuje hodnoteniami jedál z celého sveta. Nedávno zverejnil rebríček najhorších slovenských jedál. Neuveríte, ktoré pochúťky obľúbené množstvom Slovákov sa na zozname ocitli!
Rebríčky potravín TasteAtlas sú založené na hodnoteniach ich publika. Pre zoznam „10 najhoršie hodnotených slovenských potravín“ bolo do 18. mája 2024 zaznamenaných 3 003 hodnotení, z ktorých 2 134 systém uznal ako legitímne.
10. Demikát
Zdroj: shutterstock
Demikát
Demikát je tradičná slovenská polievka, ktorá sa pripravuje z cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Polievka sa zvyčajne dochucuje čiernym korením, rascou a mletou červenou paprikou a pred podávaním sa ozdobí nasekanou pažítkou.Vzhľadom na nezvyčajnú chuť bryndze, ktorá sa v polievke používa, miestni obyvatelia hovoria, že ju buď budete milovať, alebo nenávidieť. V prípade potreby sa demikát môže podávať aj s haluškami.
9. Medvedie labky
Zdroj: archiv
Medvedie labky
Medvedie labky sú tradičné slovenské koláčiky, ktoré sa skladajú z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa ukladá do foriem, takže upečené sušienky vyzerajú ako medvedie labky, odtiaľ pochádza aj ich názov. Po upečení sa zvyčajne posypú práškovým cukrom, ale existujú aj verzie, pri ktorých sa konce sušienok namáčajú do rozpustenej čokolády.
Medvedie labky sú obzvlášť obľúbené počas sviatočného vianočného obdobia a verí sa, že po jednom alebo dvoch dňoch chutia ešte lepšie, ak sú uložené vo vzduchotesnej nádobe.
8. Strapačky
Zdroj: profimedia.sk
Strapačky
Toto jednoduché, rustikálne slovenské jedlo pozostáva z kombinácie tradičných halušiek a pikantnej kyslej kapusty. Mäkké a malé halušky sú jedinečnou odrodou zemiakových knedlí, ktoré sa používajú v rôznych slovenských jedlách. V strapačkách sa ich jemná chuť dokonale spája s kyslou, mierne osladenou a dusenou kyslou kapustou. Jedlo sa často zdobí chrumkavými kúskami slaniny a zvyčajne sa podáva ako sýte hlavné jedlo.
7. Karbonátky
Zdroj: Archív
Karbonátky
Karbonátky je univerzálny pojem, ktorý označuje širokú skupinu tradičných českých a slovenských placiek. Hoci sa prevažne vyrábajú z mletého bravčového, hovädzieho alebo kuracieho mäsa, ich základom môžu byť aj rôzne druhy zeleniny, ryby, sója, šošovica, ovos a dokonca aj syr.

Zdroj: TikTok/caringhton
Okrem základných surovín sa do nich zvyčajne pridáva cibuľa, cesnak a rôzne koreniny. Väčšina druhov sa tvaruje do hrubých okrúhlych placiek, ktoré sa opečú a vyprážajú na panvici do chrumkava a zlatohneda. Česi aj Slováci ich konzumujú ako rýchly a výživný obed alebo večeru.
6. Liptauer
Zdroj: iStock
Liptauer
Liptauer, označovaný ako jednoduchá syrová nátierka s paprikovým korením, je jedným z klasických pokrmov, ktorý sa zvyčajne skladá z rôznych druhov čerstvých alebo smotanových syrov zmiešaných s mletou paprikou a rôznymi čerstvými bylinkami a korením. Aj keď sa o skutočnom pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho viedli spory, jej názov určite pochádza z nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov.
Vzhľadom na jej prítomnosť v tradičnej maďarskej a rakúskej kuchyni sa predpokladá, že vznikla v období rakúsko-uhorskej monarchie. Dnes sa objavuje v mnohých variantoch v mnohých európskych krajinách a zvyčajne sa vychutnáva ako dip, nátierka alebo krémová, pikantná príloha ku grilovanému mäsu.
5. Fliačky s kapustou
Zdroj: iStockphoto
Fliačky s kapustou
Krautfleckerl je rakúske cestovinové jedlo s českým pôvodom, ktorého hlavnými zložkami sú ručne vyrábané štvorce cestovín fleckerl a biela kapusta. Príprava sa začína dusením cibule, kapusty a cukru do skaramelizovania, ktoré sa potom ochutia rascou, korením a soľou a zmiešajú s uvarenými cestovinami.
Prípadne sa môže pridať aj vývar, ocot alebo voda, aby sa kapusta nevysušila. Toto jedlo sa vyskytuje vo väčšine stredoeurópskych krajín, ako je Maďarsko, Nemecko, Poľsko a Slovensko. Napriek tomu sa jedlo v jednotlivých krajinách líši a môže obsahovať ďalšie prísady, ako je slanina, petržlenová vňať a cesnak, alebo sa niektoré prísady môžu vynechať.
4. Veka
Veka je biely chlieb podobný známej francúzskej bagete, ktorý sa bežne používa v českej, slovenskej a poľskej kuchyni. Vyrába sa z kysnutého pšeničného cesta a zvyčajne sa tvaruje do malých bochníkov, kratších a širších ako tradičná bageta.
Pri pečení získajú bochníky zlatohnedú kôrku, zatiaľ čo stred zostáva mäkký a vzdušný. Vyskytuje sa pod rôznymi názvami a je jedným z najbežnejších druhov chleba v mnohých krajinách strednej a východnej Európy. V Českej republike sa zvyčajne používa ako základ pre obložené chlebíčky, keď sa plátky posypú rôznymi koreninami a potom sa podávajú ako rýchle občerstvenie v bufete.
3. Kokosové ježe
Zdroj: Pinterest
Kokosové ježe
Čupavci sú tradičné chorvátske koláče, ktoré sú pod rôznymi názvami obľúbené aj v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a na celom Balkáne. Pozostávajú z piškótového koláča, ktorý je poliaty čokoládou a posypaný jemne vysušeným kokosom. Čupavci sú veľmi obľúbené vďaka svojej klimatickej vhodnosti, keďže po nakrájaní na štvorčeky a obalení v kokose nevysychajú.

Zdroj: mh
Veľmi podobný koláč možno nájsť aj v Austrálii a na Novom Zélande v mnohých supermarketoch, kaviarňach a pekárňach a je známy ako lamington, ale tento druh sa na rozdiel od svojho európskeho náprotivku často vyrába s vrstvou ovocného džemu. V Chorvátsku sú čupavci základom vianočných jedál.
2. Ryžový nákyp
Zdroj: shutterstock
Ryžový nákyp
Ryžový nákyp je tradičný český a slovenský nákyp, ktorý sa často podáva ako hlavný chod. Skladá sa z ryže uvarenej v chladnom mlieku a kombinovanej so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.
Zmes sa neskôr zmieša s ovocím, zaleje sa hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a upečie sa, kým úplne stuhne. Zvyčajne sa pripravuje s čerešňami alebo broskyňami a ovocie sa občas rozptýli medzi vrstvy ryže. Hoci ide o sladké jedlo, väčšinou sa konzumuje ako druhý chod alebo ako hlavné jedlo.
1. Smotanová nátierka
Zdroj: Laura Witteková
Smotanová nátierka
Táto krémová nátierka sa vyrába z kyslej smotany a kombinácie sušeného mlieka a cmaru. Je obľúbená v celej Českej republike a na Slovensku. Nátierka sa tradične ochucuje rôznymi bylinkami, šunkou, paprikou alebo cesnakom. Hoci sa pôvodne nazývala pomazánkové maslo, čo znamená maslová nátierka, podľa nedávneho nariadenia Európskej únie bol tento termín zakázaný, pretože výrobok neobsahuje minimálny obsah mliečneho tuku 39 %.

Zdroj: mh
V súlade so zákonom sa Česká republika aj Slovensko rozhodli pomenovať nátierku maslová pomazánka, resp. smotanová nátierka.