Keď stačí hnedá desiatka
9. 4. 2008, 15:00

VŠETKO tu už raz bolo. Mali sme po dvadsiatke a vo vrecku desaťkorunáčku, čo bol dostatok peňazí na večerné posedenie či poriadny obed v reštaurácii. Teraz sa desíme, čo s nami urobí euro. Žiaden strach. S cenami sa vraciame o 30 rokov späť.
Január roku 1976, Interhotel Imperial Praha, špičkové zariadenie spoločnosti Čedok, Československo. Milovali sme hudbu Beatles, ale ako obyčajní smrteľníci sme len málokedy prekročili prah podobnej výkladnej skrine socialistického stravovacieho zariadenia. Ale tá denná ponuka hotových jedál tam stála za to. Posúďte: Hovädzia polievka s mäsom a rezancami 1,50 Kčs, sviečková na smotane s knedľami len za obyčajných 9 Kčs. No a pochutiť si na dusenom teľacom so zemiakmi sa za 9,20 Kčs tiež dnes nezdá veľa. A keď niekto vtedy chcel jedlo na objednávku a dostal chuť napríklad na pečenú kačicu so zemiakovou knedľou a s kapustou, zaplatil len 13,50 Kčs. No a obyčajná knedľa s vajíčkom a uhorkou stála iba 7,20 Kčs.
Rakúska realita
Súčasnosť, marec roku 2008, obchodné centrum Parndorf, obyčajné rýchle občerstvenie v Rakúsku. Stále tam hrá Beatles a obyčajný človek si tam môže vybrať z viacerých jedál. Viedenský bravčový rezeň so zemiakovým šalátom tam dostanete za 6,50 eur, fašírku so zemiakovým pyré za 5,90 eur a kto dostane chuť len na obyčajnú kysnutú knedľu, zaplatí 3,90 eur. Posedenie pri esprese vás tam vyjde na 2,40 eur. A peniaze? Tak ako pred 30 rokmi v Československu na skromné každodenné prežitie vám stačí viac euromincí a celkom obyčajná desaťeurovka. Aká to podobnosť, aj vtedajšia desaťkorunáčka bola totiž hnedá, ako je aj súčasná desaťeurovka.