Reklama

Rebríček najhnusnejších jedál strednej Európy: Číslo 10 šokovalo Slovensko! To je riadna hanba

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rebríček najhnusnejších jedál strednej Európy: Našlo sa tam aj Slovensko
    Zdroj: Canva
    Reklama

    Európska kuchyňa patrí už odpradávna k veľmi rozmanitým, za čo môže najmä národová rôznorodosť a geografická rozmanitosť. Nie každému však tieto tradičné špeciality chutia. Uznávaný portál Taste Atlas zverejnil najnovší rebríček, kde sa zameral na najhoršie stredoeurópske jedlá a nápoje, no, bohužiaľ, v prvej desiatke malo zastúpenie aj Slovensko.

    Slovenská kuchyňa sa dostala do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich pochutín, na ktoré nedá žiadny Slovák dopustiť, nájdeme medzi 100 najhoršími na celom svete. Túto skutočnosť potvrdil aj web Taste Atlas, ktorý zoznam zoraďoval podľa používateľských preferencií.

    Anketa

    Na 50. mieste sa umiestnil aj obľúbený nápoj slovenských štamgastov Spišská borovička. Obľubujete tento tradičný alkohol?

    • Áno22%
    • Nie77%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Poďte sa spoločne s nami pozrieť na stredoeurópske špeciality, ktoré sa vo svete stretli so značným odporom. Niektoré, ktoré sa v ňom ocitli, vás možno prekvapia. 

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    20. Herfstbok

    Herfstbok, často nazývaný aj ako jesenné pivo, je typ silného a tmavého ležiaka, ktorý pochádza z Nemecka. Holandské pivá tohto typu sa však nestretli s obrovskou popularitou.

    Zdroj: Taste Atlas

    20. Herfstbok

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    19. Holandské makaróny

    Holandské makaróny sú klasické cestovinové jedlo pochádzajúce z Holandska. Holanďania makaróny úplne zbožňujú, najmä deti. Toto ľahko pripraviteľné jedlo sa zvyčajne pripravuje z kombinácie makarónov alebo fusilli, mletého hovädzieho mäsa, póru, červenej papriky, paradajkovej omáčky, voliteľných uhoriek, oleja a korenín.

    Zdroj: Taste Atlas

    19. Holandské makaróny

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    18. Kadarka

    Kadarka je červené hrozno s nejasným pôvodom. Pravdepodobne ide o balkánsku odrodu, ktorá sa rozšírila počas osmanskej nadvlády. Pre svoju jemnú chuť mierne poklesla jej popularita, ale stále je dôležitou červenou odrodou, najmä v Maďarsku.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    17. Beuschel

    Beuschel patrí ku klasike rakúskej kuchyne. Toto výdatné jedlo, ktoré sa často prirovnáva k ragú, sa pripravuje z vnútorností, zvyčajne zo srdca a z pľúc. Zvyčajne sa na tento pokrm používajú teľacie vnútornosti, ale môžu sa použiť aj iné zvieratá alebo orgány.

    Zdroj: Taste Atlas

    17. Beuschel

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    16. Tirggel

    Tirggel sú tradičné švajčiarske vianočné sušienky z múky, medu a cukru. Sú tenké a veľmi tvrdé.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    15. Nasibal

    Nasibal je nezvyčajná fúzia indonézskej a holandskej kuchyne, občerstvenie, ktoré sa zvyčajne kupuje v mnohých pouličných automatoch na jedlo. Nasibal v tvare gule pozostáva z náplne nasi goreng (vyprážaná ryža a rôzne koreniny), ktorá je obalená a vyprážaná v horúcom oleji.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    14. Třeboňský kapor

    Třeboňský kapor je kapor obyčajný, chovaný v rybníkoch v Třeboňskej panve v Českej republike. Ryby majú tmavozelený, sivý alebo sivomodrý chrbát a žltobiele bruchá.

    Zdroj: Taste Atlas

    14. Třeboňský kapor

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    13. Boutefas

    Boutefas je švajčiarska klobása vyrábaná v regióne Vaud. Klobása sa vyrába z bravčového mäsa a plní sa do bravčových čriev, čím vzniká typický bacuľatý tvar, ktorý sa uzatvára šnúrkou. Vďaka svojmu tvaru je klobása vnútri vlhkejšia.

    Zdroj: Taste Atlas

    13. Boutefas

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    12. Schabziger

    Schabziger je tradičný švajčiarsky syr vyrábaný v meste Glarus. Tento limetkovozelený syr s nulovým obsahom tuku sa vyrába z kravského mlieka a odtučnená syrenina z neho zreje 8 týždňov, potom sa pomelie a skombinuje s mletými semenami senovky gréckej. Syr sa potom lisuje do malého kužeľa nazývaného stockli, ktorý sa zabalí do striebornej fólie.

    Zdroj: Taste Atlas

    12. Schabziger

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    11. Kiełbasa parówkowa

    Kiełbasa parówkowa je tradičná bravčová klobása pochádzajúca z Poľska. Tieto malé klobásy sa zvyčajne vyrábajú zo zmesi polotučného bravčového mäsa, jaterníc, soli, muškátového orieška, cesnaku, papriky a bieleho korenia.

    Zdroj: Taste Atlas

    11. Kiełbasa parówkowa

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    10. Liptovská saláma

    „Liptovská saláma je špeciálny druh salámy vyrobený v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom. Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi,“ opisuje výrobok portál Taste Atlas.

    Zdroj: Taste Atlas

    10. Liptovská saláma

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    9. Underberg

    Tento nemecký bylinný likér sa vyrába aromatickou extrakciou 43 bylín, ktorej výsledkom je bylinný nápoj jantárovej farby s tónmi korenia a sladkého drievka.

    Zdroj: Taste Atlas

    9. Underberg

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    8. Zupa truskawkowa

    Zupa truskawkowa je tradičná ovocná polievka pochádzajúca z Poľska. Zvyčajne sa pripravuje z kombinácie mrazených alebo čerstvých jahôd, cukru a voliteľných prísad, ako sú rezance, kyslá smotana a lístky mäty.

    Zdroj: Taste Atlas

    8. Zupa truskawkowa

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    7. Korn

    Korn je nemecká obilná pálenka, ktorá sa tradične destiluje z fermentovanej pšeničnej, ražnej, pohánkovej, jačmennej alebo ovsenej kaše. Tento silný bezfarebný nápoj sa nikdy nesladí ani neochucuje a musí mať minimálne 32 % alkoholu.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    6. Brotsuppe

    Brotsuppe, čo znamená chlebová polievka, je skromné nemecké jedlo, ktorého základom je starý chlieb a mäsový vývar (zvyčajne hovädzí) alebo zeleninový vývar.

    Zdroj: Taste Atlas

    6. Brotsuppe

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    5. Riz Casimir

    Hoci je Riz Casimir plný exotických ingrediencií, ide o autentický švajčiarsky pokrm, ktorý sa pripravuje z kuracieho mäsa, zo smotany, z kokosového mlieka, ryže, opražených mandlí, hrušiek, ananásu, broskýň a rôznych dochucovadiel, ako sú karí, čili, škorica, klinčeky, garam masala a bobkový list.

    Zdroj: Taste Atlas

    5. Riz Casimir

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    4. Czernina

    Czernina je tradičná poľská polievka pripravovaná z kačacej alebo husacej krvi, ktorá sa konzervuje v octe, aby sa nezrážala.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    3. Salceson

    Kedysi sa poľský syr považoval za menejcenný mäsový výrobok, dnes je považovaný za jedinečnú gurmánsku pochúťku.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    2. Basler Mehlsuppe

    Charakteristickým švajčiarskym pokrmom je výdatná aromatická polievka pripravená z opraženej múky, hovädzieho vývaru, cibule a niekedy aj červeného vína.

    Zdroj: Taste Atlas

    2. Basler Mehlsuppe

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    1. Hessischer Handkäse

    Názov a veľkosť syra Hessen Handkäse sú odvodené od tradičného spôsobu výroby, pri ktorom sa syr formoval ručne. Handkäse je nemecký regionálny syr z kyslého mlieka, ktorý sa vyrába vo Frankfurte nad Mohanom a v Porýní.

    Zdroj: Taste Atlas

    1. Hessischer Handkäse