Rebríček najhnusnejších jedál strednej Európy: Číslo 10 šokovalo Slovensko! To je riadna hanba
28. 10. 2023, 19:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:33)

Zdroj: Canva
Európska kuchyňa patrí už odpradávna k veľmi rozmanitým, za čo môže najmä národová rôznorodosť a geografická rozmanitosť. Nie každému však tieto tradičné špeciality chutia. Uznávaný portál Taste Atlas zverejnil najnovší rebríček, kde sa zameral na najhoršie stredoeurópske jedlá a nápoje, no, bohužiaľ, v prvej desiatke malo zastúpenie aj Slovensko.
Zdroj: Taste Atlas
Zdroj: Taste Atlas
Zdroj: Taste Atlas
Galéria k článku
Slovenská kuchyňa sa dostala do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich pochutín, na ktoré nedá žiadny Slovák dopustiť, nájdeme medzi 100 najhoršími na celom svete. Túto skutočnosť potvrdil aj web Taste Atlas, ktorý zoznam zoraďoval podľa používateľských preferencií.
Anketa
Na 50. mieste sa umiestnil aj obľúbený nápoj slovenských štamgastov Spišská borovička. Obľubujete tento tradičný alkohol?
- Áno22%
- Nie77%
Hlasovanie bolo ukončené
Poďte sa spoločne s nami pozrieť na stredoeurópske špeciality, ktoré sa vo svete stretli so značným odporom. Niektoré, ktoré sa v ňom ocitli, vás možno prekvapia.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
20. Herfstbok
Herfstbok, často nazývaný aj ako jesenné pivo, je typ silného a tmavého ležiaka, ktorý pochádza z Nemecka. Holandské pivá tohto typu sa však nestretli s obrovskou popularitou.
Zdroj: Taste Atlas
20. Herfstbok
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
19. Holandské makaróny
Holandské makaróny sú klasické cestovinové jedlo pochádzajúce z Holandska. Holanďania makaróny úplne zbožňujú, najmä deti. Toto ľahko pripraviteľné jedlo sa zvyčajne pripravuje z kombinácie makarónov alebo fusilli, mletého hovädzieho mäsa, póru, červenej papriky, paradajkovej omáčky, voliteľných uhoriek, oleja a korenín.
Zdroj: Taste Atlas
19. Holandské makaróny
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
18. Kadarka
Kadarka je červené hrozno s nejasným pôvodom. Pravdepodobne ide o balkánsku odrodu, ktorá sa rozšírila počas osmanskej nadvlády. Pre svoju jemnú chuť mierne poklesla jej popularita, ale stále je dôležitou červenou odrodou, najmä v Maďarsku.
Zdroj: Taste Atlas
18. Kadarka
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
17. Beuschel
Beuschel patrí ku klasike rakúskej kuchyne. Toto výdatné jedlo, ktoré sa často prirovnáva k ragú, sa pripravuje z vnútorností, zvyčajne zo srdca a z pľúc. Zvyčajne sa na tento pokrm používajú teľacie vnútornosti, ale môžu sa použiť aj iné zvieratá alebo orgány.
Zdroj: Taste Atlas
17. Beuschel
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
16. Tirggel
Tirggel sú tradičné švajčiarske vianočné sušienky z múky, medu a cukru. Sú tenké a veľmi tvrdé.
Zdroj: Taste Atlas
16. Tirggel
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
15. Nasibal
Nasibal je nezvyčajná fúzia indonézskej a holandskej kuchyne, občerstvenie, ktoré sa zvyčajne kupuje v mnohých pouličných automatoch na jedlo. Nasibal v tvare gule pozostáva z náplne nasi goreng (vyprážaná ryža a rôzne koreniny), ktorá je obalená a vyprážaná v horúcom oleji.
Zdroj: Taste Atlas
15. Nasibal
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
14. Třeboňský kapor
Třeboňský kapor je kapor obyčajný, chovaný v rybníkoch v Třeboňskej panve v Českej republike. Ryby majú tmavozelený, sivý alebo sivomodrý chrbát a žltobiele bruchá.
Zdroj: Taste Atlas
14. Třeboňský kapor
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
13. Boutefas
Boutefas je švajčiarska klobása vyrábaná v regióne Vaud. Klobása sa vyrába z bravčového mäsa a plní sa do bravčových čriev, čím vzniká typický bacuľatý tvar, ktorý sa uzatvára šnúrkou. Vďaka svojmu tvaru je klobása vnútri vlhkejšia.
Zdroj: Taste Atlas
13. Boutefas
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
12. Schabziger
Schabziger je tradičný švajčiarsky syr vyrábaný v meste Glarus. Tento limetkovozelený syr s nulovým obsahom tuku sa vyrába z kravského mlieka a odtučnená syrenina z neho zreje 8 týždňov, potom sa pomelie a skombinuje s mletými semenami senovky gréckej. Syr sa potom lisuje do malého kužeľa nazývaného stockli, ktorý sa zabalí do striebornej fólie.
Zdroj: Taste Atlas
12. Schabziger
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
11. Kiełbasa parówkowa
Kiełbasa parówkowa je tradičná bravčová klobása pochádzajúca z Poľska. Tieto malé klobásy sa zvyčajne vyrábajú zo zmesi polotučného bravčového mäsa, jaterníc, soli, muškátového orieška, cesnaku, papriky a bieleho korenia.
Zdroj: Taste Atlas
11. Kiełbasa parówkowa
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
10. Liptovská saláma
„Liptovská saláma je špeciálny druh salámy vyrobený v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi,“ opisuje výrobok portál Taste Atlas.
Zdroj: Taste Atlas
10. Liptovská saláma
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
9. Underberg
Tento nemecký bylinný likér sa vyrába aromatickou extrakciou 43 bylín, ktorej výsledkom je bylinný nápoj jantárovej farby s tónmi korenia a sladkého drievka.
Zdroj: Taste Atlas
9. Underberg
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
8. Zupa truskawkowa
Zupa truskawkowa je tradičná ovocná polievka pochádzajúca z Poľska. Zvyčajne sa pripravuje z kombinácie mrazených alebo čerstvých jahôd, cukru a voliteľných prísad, ako sú rezance, kyslá smotana a lístky mäty.
Zdroj: Taste Atlas
8. Zupa truskawkowa
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
7. Korn
Korn je nemecká obilná pálenka, ktorá sa tradične destiluje z fermentovanej pšeničnej, ražnej, pohánkovej, jačmennej alebo ovsenej kaše. Tento silný bezfarebný nápoj sa nikdy nesladí ani neochucuje a musí mať minimálne 32 % alkoholu.
Zdroj: Taste Atlas
7. Korn
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
6. Brotsuppe
Brotsuppe, čo znamená chlebová polievka, je skromné nemecké jedlo, ktorého základom je starý chlieb a mäsový vývar (zvyčajne hovädzí) alebo zeleninový vývar.
Zdroj: Taste Atlas
6. Brotsuppe
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
5. Riz Casimir
Hoci je Riz Casimir plný exotických ingrediencií, ide o autentický švajčiarsky pokrm, ktorý sa pripravuje z kuracieho mäsa, zo smotany, z kokosového mlieka, ryže, opražených mandlí, hrušiek, ananásu, broskýň a rôznych dochucovadiel, ako sú karí, čili, škorica, klinčeky, garam masala a bobkový list.
Zdroj: Taste Atlas
5. Riz Casimir
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
4. Czernina
Czernina je tradičná poľská polievka pripravovaná z kačacej alebo husacej krvi, ktorá sa konzervuje v octe, aby sa nezrážala.
Zdroj: Taste Atlas
4. Czernina
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
3. Salceson
Kedysi sa poľský syr považoval za menejcenný mäsový výrobok, dnes je považovaný za jedinečnú gurmánsku pochúťku.
Zdroj: Taste Atlas
3. Salceson
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
2. Basler Mehlsuppe
Charakteristickým švajčiarskym pokrmom je výdatná aromatická polievka pripravená z opraženej múky, hovädzieho vývaru, cibule a niekedy aj červeného vína.
Zdroj: Taste Atlas
2. Basler Mehlsuppe
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
1. Hessischer Handkäse
Názov a veľkosť syra Hessen Handkäse sú odvodené od tradičného spôsobu výroby, pri ktorom sa syr formoval ručne. Handkäse je nemecký regionálny syr z kyslého mlieka, ktorý sa vyrába vo Frankfurte nad Mohanom a v Porýní.
Zdroj: Taste Atlas
1. Hessischer Handkäse