Jedlo v cene zlata: TOTO sú najdrahšie potraviny sveta. Číslo 7 je len pre silné žalúdky
12. 6. 2024, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Tieto potraviny sú také drahé, že by ste ich pokojne vyvážili zlatom. Ochutnali ste už niektoré z nich? Stojí ich chuť za toľké peniaze?
Labužnícky zážitok vás môže vyjsť poriadne draho. Hlavne keď si na tanier dáte niektorú z týchto potravín. Portál BBC zverejnil 8 najdrahších potravín sveta. Ochutnali ste niektorú z nich?
1. Šafran
Ide o najdrahšie korenie na svete. Nie nadarmo sa mu hovorí aj „červené zlato“, veď v niektorých obdobiach bolo aj drahšie ako samotné zlato. Suší sa blizna kvetu. Rastliny kvitnú na jeseň len týždeň alebo dva v roku. Zber je náročný, robí sa ručne. Na kilogram šafranu je potrebných 300-tisíc kvetov, čo sú asi 2 futbalové ihriská. Kilogram stojí asi 10-tisíc eur.
Zdroj: Shutterstock
Stačí pridať len štipku, aby sa vaše jedlo zmenilo na delikatesu.
Ďalšiu z najdrahších potravín nájdete na druhej strane >>>
2. Kaviár
Kaviár, čiže nakladané ikry z jeseterovitých rýb, sa považujú za jednu z najväčších svetových lahôdok. Kilogram stojí od 7- do 20-tisíc eur. Najznámejší kaviár je z vyzy veľkej, ktorá sa vyskytuje v Kaspickom a Čiernom mori. Druh je kriticky ohrozený. Trvá až dve desaťročia, kým ryba dosiahne dospelosť. Podľa Guinnessovej knihy rekordov pochádzal najdrahší kaviár asi zo 100-ročnej vyzy albínskej. Kilogram sa predával za 34 500 dolárov.
Zdroj: Shutterstock
K najdrahším potravinám na svete patrí aj kaviár.
Ďalšiu z najdrahších potravín nájdete na druhej strane >>>
3. Ustrice
Ustrice, ktoré sa dnes považujú za luxus, neboli vždy jedlom bohatých. Začiatkom 19. storočia boli ustrice lacné ako čipsy a dôležitým zdrojom potravy pre robotnícku triedu v pobrežných komunitách. Nadmerný rybolov a znečisťovanie vôd mali však katastrofálny vplyv na zásoby ustríc. Nedostatok zvýšil ich hodnotu. Majú afrodiziakálne vlastnosti. Tanier v luxusnej reštaurácii môže stáť aj vyše 60 eur.
Zdroj: Shutterstock.com
Ak sa cez leto ocitnete pri mori, určite si dajte ustrice. Sú známe predovšetkým ako afrodiziakum, ale tam sa ich čarovná moc nekončí. Vďaka vysokému obsahu zinku sa postarajú o žiarivé vlasy, pleť bez chyby a odolné nechty. Skutoční gurmáni ich pred jedlom nijako neupravujú. Nanajvýš ich pokvapkajú šťavou z citróna alebo z limety.
Ďalšiu z najdrahších potravín nájdete na druhej strane >>>
4. Biela hľuzovka
Biele hľuzovky rastú iba medzi koreňmi určitých stromov v regióne Piemont v severnom Taliansku. Sú vzácnejšie ako ktorýkoľvek iný druh hľuzovky. Majú obzvlášť intenzívnu chuť a vôňu. Hoci sa ich ľudia celé generácie snažili vypestovať, nepodarilo sa. Nájdete ich len vo voľnej prírode, preto sú také drahé. V roku 2007 zaplatil majiteľ kasína Stanley Ho za jednu z najväčších objavených hľuzoviek 330-tisíc dolárov.
Zdroj: GETTY IMAGES
Biela hľuzovka je vzácnejšia než iné.
Ďalšiu z najdrahších potravín nájdete na druhej strane >>>
5. Iberská šunka
Je to typ tej najkvalitnejšej sušenej šunky vyrábanej v Španielsku a Portugalsku. Pochádza z ošípaných z voľného výbehu, ktoré sa kŕmia žaluďmi. Najkvalitnejšia je z čistokrvných iberských prasiat a zreje 36 mesiacov. Stehno Manchado de Jabugo sa v roku 2016 predalo skoro za 3 200 libier.
Zdroj: GETTY IMAGES
Iberská šunka sa vyrába v Španielsku a Portugalsku.
Najdrahšiu hovädzinu si pozrite na ďalšej strane >>>
6. Hovädzie mäso Wagyu
Môže pochádzať z ktoréhokoľvek zo štyroch rôznych plemien japonských kráv. Mäso je intenzívne mramorované tukom, ktorý sa počas varenia stiahne. Mäso je jemné a v ústach sa bude rozplývať. Tí, ktorí ho jedli, hovoria, že sa v ústach rozpadá ako mäkký kus ryby. Vysoká cena súvisí s chovom. Kravy kŕmia podľa prísnych smerníc. Teľatám sa podáva špeciálne krmivo, aby sa zaručilo typické mastné mramorovanie. Jedno z najoceňovanejších mias sa v Japonsku vydražilo za 500 libier za kilogram.
Zdroj: Shutterstock
Pre hovädzie Wagyu je typické tukové mramorovanie.
Najdrahšiu kávu si pozrite na ďalšej strane >>>
7. Káva Kopi Luwak
Technicky ide o nápoj. Kilové vrecko sa predáva za 700 dolárov. Kopi Luwak alebo cibetková káva sa vyrába z kávových zŕn zjedených, čiastočne strávených a vyprázdňovaných cibetkovou mačkou. Fermentácia spôsobená žalúdočnou kyselinou zvieraťa podľa niektorých zvýrazňuje chuť kávy. Cibetkové mačky chovajú na farmách v klietkach ako sliepky a vykrmujú ich. Pred kúpou si preto zistite, z akých podmienok káva pochádza.
Zdroj: Shutterstock
Z cibetkovej kávy sa stal biznis.
Poslednú z najdrahších potravín nájdete na druhej strane >>>
8. Foie Gras
Táto drahá paštéta je vyrábaná z kačacej alebo husacej pečene. Chuť je jemná maslová. Hydina sa vykrmuje až na desaťnásobok bežnej veľkosti. Kŕmi sa kukuricou cez kŕmne trubice. Túto prax vykonávali už starí Egypťania 2 500 rokov pred n. l. V súčasnosti platia v mnohých krajinách zákony proti výrobe, dovozu alebo predaju paštéty. Kilogram stojí asi 60 eur.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Foie Gras je lahôdka.