Predaj z dvora. Ako na to?
28. 1. 2011, 10:18 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:59)

Zdroj: Archív
Túžite po pravom kravskom mlieku alebo poriadnom kuse čerstvého mäsa od domáceho chovateľa? Prečo nie? Predaj z dvora priamo od farmárov funguje aj u nás. Aj pre nich zatiaľ nepredstavuje priam „seriálový“ pohodový život v lone prírody.
Podľa prvých odvážlivcov je tento druh podnikania skôr namáhanie sa s rôznymi problémami ako pohodový život na farme. Zrejme sa však blýska na lepšie časy. Oficiálne sa u nás k predaju z dvora priznáva 45 farmárov. Tí tvrdia, že na lepší rozbeh treba stabilné pravidlá hry. Na tých už ministerstvo pôdohospodárstva usilovne pracuje.
Čo to jeme?
Po škandáloch dioxínmi nakazenými potravinami, ktoré naplno prepukli v Nemecku, sa logicky na jazyk tlačí otázka. Máme šancu kúpiť si aj niečo iné, ako ponúkajú obchodníci v obchodoch? Áno! Existuje šanca kupovať si potraviny napríklad nákupom priamo od farmárov. Oficiálne sa to rozbehlo už v roku 2009 predajom z dvora. V súčasnosti sa k nemu na webe priznáva ani nie päťdesiat farmárov. Oficiálny register zatiaľ chýba. Vo Veľkej Británii, Francúzsku a v iných vyspelých krajinách sveta je takýto predaj obľúbený. Okrem iného poskytuje tiež prácu tisícom ľudí. „Predaj z dvora má všetky šance obohatiť trh s kvalitnými a pôvodnými potravinami. Záleží len na tom, akú podporu od štátu títo malí farmári dostanú,“ povedal pre Plus JEDEN DEŇ analytik spoločnosti Terno Ľubomír Drahovský.
Časté zmeny
Lepšiu podporu a presnejšie pravidlá hry očakávajú aj malí farmári. „Najskôr boli malovýrobcovia oslobodení od daní. Kto predával viac, platil 6-percentnú daň. Teraz je pre všetkých 20-percentná. To je len jedna oblasť, kde sa v priebehu dvoch rokov urobili radikálne zmeny. Chceme, aby nám niekto povedal: Bude to takto raz a navždy! A ja to budem rád tak robiť,“ uviedol farmár Martin Bagár z Prašníka, ktorý roky úspešne pôsobil ako manažér v nadnárodnej spoločnosti. Potom sa rozhodol pre farmárčenie. „Dal som priestor mladším,“ povedal a svoje rozhodnutie neľutuje.
Chýba im manuál
„Vo svete je tento systém prepracovaný a neraz sa k nemu utiekajú ľudia, ktorí pôsobili vo vysokých manažérskych pozíciách. Hľadajú nový zmysel života,“ uviedla psychologička Jana Pružinská. Podľa nej je to aj veľká šanca zamestnať ľudí, ktorí sa inak nevedia uplatniť na trhu práce. „Treba im však dať veľmi jednoduchý manuál, ako na to,“ spresnila.
„Na príprave príručky správnej výrobnej praxe na predaj z dvora intenzívne pracujeme,“ tvrdí Juraj Kadáš z ministerstva pôdohospodárstva. Kedy uzrie svetlo sveta však neupresnil. Na presné pravidlá hry v tejto oblasti čakajú aj veterinári. „Je to vec, ako bude nastavený systém. My vykonávame kontroly zatiaľ podľa stanovených pravidiel,“ uviedol Milan Matuš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
ČO PREKÁŽA FARMÁROM:
Na Slovensku sa ich predaju z dvora oficiálne venuje len 45. Dôvodom sú nestabilné pravidlá, ktoré brzdia lepší rozbeh tohto druhu podnikania.
Požiadavky na farmársku prax
Živočíšna výroba:
- pohoda zvierat
- skladovanie krmiva
- čistota zariadení
- používanie pitnej alebo čistej vody
- ochrana pred chorobami, zdravie a školenie pracovníkov
- ochrana pred kontamináciou
- osobitné skladovanie odpadov a nebezpečných látok
- správne používanie veterinárnych liečiv
Rastlinná výroba:
- čistota zariadení
- používanie pitnej alebo čistej vody
- ochrana pred chorobami, zdravie a školenie pracovníkov
- ochrana pred kontamináciou
- osobitné skladovanie odpadov a nebezpečných látok
Prvovýroba nie je:
- výroba syra, tvarohu a masla na farme
- krájanie, lúpanie a balenie zeleniny
- balenia a triedenie vajec
- príprava ovocnej šťavy
Čo má mať etiketa
Minimálne:
- názov potraviny
- meno alebo obchodné meno a adresu výrobcu
- množstvo alebo váha (ak sa predáva voľne, je potrebná úradne overená váha na váženie)
- dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby
- zloženie
Na predaj z dvora treba mať
Mlieko amliečne výrobky *:
- zaregistrovaný chov
- kvótu na predaj
- predať do 2 hodín alebo schladiť na 4 – 8 0C a predať do 24 hodín
- na viditeľnom mieste umiestniť upozornenie o nutnosti prevarenia mlieka pred konzumáciou a nevhodnosti mlieka pre deti, starých a chorých
- mlieko označiť dátumom spotreby, menom, priezviskom a adresou prvovýrobcu a adresou chovu
- mliečne výrobky možno vyrábať v schválenej výrobni, môže to byť aj jedna miestnosť s tečúcou teplou a studenou vodou
- vybavená chladiacim zariadením
- miestnosť musí mať samostatný vchod a musí byť zabezpečené samostatné hygienické zariadenie pre pracovníka
Mäso **:
- je možné predávať formou domácej zabíjačky
Vysvetlivky:
* Mlieko sa predáva podľa Nariadenia vlády 352/2009 § 4
** Mäso sa predáva podľa Nariadenia vlády č. 283/209
Postup pri schvaľovaní priameho predaja mäsa:
1. Podajte písomnú žiadosť na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v danom okrese. Treba uviesť frekvenciu zabíjania, počet zabíjaných zvierat, druhy zvierat a aké priestory máte na dané činnosti.
2. Na farmu k vám prídu traja veterinári, posúdia a rozhodnú.
3. Pokiaľ je ich stanovisko zamietavé, možno sa odvolať na komisiu. Tá je zložená opäť z troch veterinárov. Rozhodne a vynesie konečný verdikt