Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

ZDRAVIE: Multivitamíny hrozia rakovinou prostaty

Reklama

MUŽI, majte sa na pozore! Ak chcete byť veľmi zdraví, a preto sa každý deň dopujete množstvom vitamínov v tabletkách, robíte chybu. Podľa najnovších vedeckých zistení vám z takéhoto kokteilu hrozí rakovina prostaty.

Rozsiahly výskum zameraný na skutočný vplyv multivitamínových prípravkov na naše zdravie priniesol šokujúce výsledky. Vďaka testovaniu takmer 300 000 dobrovoľníkov americkí vedci zistili, že pravidelné užívanie bohatého mixu umelých vitamínov nebezpečne zvyšuje počet ochorení na rakovinu prostaty. Riziko podstupujú všetci muži, ktorí užívajú multivitamíny častejšie ako sedemkrát do týždňa.

Trikrát viac smrteľne chorých

Počet prípadov agresívnej rakoviny prostaty je až o tretinu vyšší u mužov, ktorí si multivitamínový mix doprajú častejšie ako raz denne oproti tým, ktorí ich vôbec neužívajú. Podľa štúdie sú ohrození najmä „fajnšmekri“, ktorí si dennodenne servírujú ako doplnok výživy selén, betakarotén či zinok, pričom v ich rodine sa už predtým vyskytlo onkologické ochorenie.
Pravidelní konzumenti vitamínových prípravkov sú presvedčení, že im dodajú potrebnú energiu, podporia zdravie, dokonca si vďaka nim predĺžia život. Vedci z amerického Národného inštitútu na výskum rakoviny však varujú: Pravdou môže byť presný opak! Umelé vitamíny nám môžu život podstatne skrátiť. Pričom priznávajú, že sami nechápu, prečo je nadmerná konzumácia umelých multivitamínov najmä pre mužov taká nebezpečná.

Príroda to istí

Takmer každý piaty Európan pravidelne siaha po vitamínových doplnkoch. Ďalšie milióny ľudí si dožičia nejaké tablety aspoň príležitostne a neodrádza ich ani fakt, že za ne vysolia hromadu peňazí. Ukazuje sa však, že oveľa rozumnejšie je investovať do vitamínov v ich najprirodzenejšej podobe. K tomuto záveru nedávno dospeli aj odborníci z univerzity v talianskom Miláne, keď preverovali, či má umelo vyrobený vitamín C rovnaké ochranné účinky ako prírodné „céčko“ v pomarančovom džúse. Výsledok? Ako antioxidant odolávajúci zákerným radikálom nepôsobil iba samotný vitamín C, ale dôležitú úlohu zohrali aj ďalšie látky obsiahnuté v pomaranči. Talianski vedci prišli k záveru, že ten, kto konzumuje veľa ovocia a zeleniny, dokázateľne znižuje riziko onkologických ochorení. A nič neriskuje – na rozdiel od tých, čo sa dopujú multivitamínovým mixom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS