Využite ich pri varení naplno! 10 najobľúbenejších kuchynských byliniek
15. 1. 2018, 7:00 (aktualizované: 21. 7. 2018, 15:48)

Radi varíte s bylinkami? Pripomeňte si, do akých jedál sa najviac hodia a inšpirujte sa novými chuťami pre záhradkársku sezónu 2018.
Mäta (Mentha piperita)
V prvom rade treba spomenúť čaj. Horúci či ľadový – chutí s voňavou mätou neodolateľne. Netreba zabúdať ani na limonády, ale ni na šaláty, dresingy či jahňacie mäso.
Koriander (Coriandrum sativum)
Koriander má veľmi výraznú vôňu a hodí sa ku kuraciemu mäsu, zelenine či ryži.
Rozmarín (Rosmarinus officinalis)
Stredomorská bylinka výborne zvýrazní chuť teľacieho, jahňacieho, kuracieho či bravčového mäska. Taktiež pomôže pri príprave rýb, dresingov, zemiakov či pečiva.
Zdroj: profimedia.sk
Rozmarín
Tymián (Thymus Vulgaris)
Tymián rozvonia pečivo, hydinové či jahňacie mäso a výborne sa hodí aj do polievok.
Bazalka (Ocimum Basilicum)
Bez bazalky by sme si nevedeli predstaviť obľúbený taliansky šalát Caprese. Celkovo sa hodí k jedlám z tejto obľúbenej kuchyne, či už ide o šaláty, omáčky, cestoviny, pizzu alebo pesto.
Estragón (Artemisia dracunculus)
Hodí sa k jedlám pripraveným z vajec, k hydinovému mäsu, hubám, zelenine, šalátom či dresingom.
Oregano (Origanum vulgare)
Využitie v kuchyni: talianské jedlá – pizza, cestoviny, ryby, bravčové mäso, kuracie mäso, jahňacie mäso, zeleninové jedlá
Pažítka (Allium schoenoprasum)
Vynikajúco dochutí zemiaky, polievky, cestoviny, šaláty ši nátierky, A na starú dobrú klasiku - chlieb s maslom a pažítkou by tiež nechal dopustiť len málokto, že?
Petržlen (Petroselinum)
Využitie v kuchyni je bohaté. Určite tu patria talianske jedlá jedlá – pizza, cestoviny, ryby, bravčové mäso, kuracie mäso, jahňacie mäso či zeleninové pokrmy.
Šalvia (Salvia officinalis)
Úžasná k jahňaciemu či bravčovému mäsu. Chutná do šalátov, omáčok či k zelenine, syrom alebo pečivu.