Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najdrahšie je mäso z medveďa

Reklama

Až 150 ton poľovnej zvery spracujú za sezónu v špeciálnom zariadení na spracovanie diviny v Topoľčiankach. Prevádzka funguje pritom iba štyri mesiace v roku. Zamestnanci sa však od polovice septembra do začiatku januára na nedostatok roboty sťažovať nemôžu.

Jediné zariadenie svojho druhu na spracovanie diviny na Slovensku stálo 11 miliónov korún a funguje už tri roky. „Ako jediný máme atest na vývoz zveriny do Európskej únie,“ vysvetľuje Miloš Kunský, vedúci Strediska služieb v Štátnom podniku v Topoľčiankach. Zvieratá závod vykupuje zo všetkých kútov Slovenska. „Jeleniu zver, danieliu, srnčiu, muflóniu, diviačiu, ojedinele zubriu a od tohto roku aj medvediu zver, o ktorú je záujem najmä v Česku,“ vymenúva široký sortiment M. Kunský. Najviac odberateľov majú okrem slovenských obchodov a hotelov v Čechách, Slovinsku a Rakúsku.

Jeleň v ruji pre fajnšmekrov

Lahôdkou pre fajnšmekrov je tento rok mäso jeleňa v ruji. Vyhľadávajú ho najmä hotely. „Ich mäso je prejdené zvláštnym pachom, a to majú na svedomí hormóny,“ prekvapuje nás vedúci podniku, ktorý ho však nekonzumuje, pretože pach je podľa neho až príliš výrazný. Záujem je tiež o diviačinu a sviečkovicu z vysokej zveri. Najdrahším predávaným mäsom je medveď. Cena za kilo sa pohybuje okolo tisícky!

Z lesa až na tanier

Privezené zvieratá musia byť legálne odstrelené a označené štítkom s plombou. Po vyložení prejdú do chladiarne s teplotou okolo nuly. Do dvoch týždňov musia byť spracované v odkožovni. V rozrábke sa vykostia a pripravia na „kuchynskú veľkosť“. V baliarni sa mäso zabalí približne po jednom kilograme do vreciek. Balenia sa následne šokovo zamrazia na 12 hodín pri -34 stupňoch a potom sa môžu vyvážať. Počas poľovnej sezóny tu pracuje 5 mäsiarov a 3 baličky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS