Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ďalšia nedostatková potravina: Medu je tento rok menej, bude drahší?

Med patrí k najstarším potravinám vôbec.

Zdroj: archív

Reklama

Nezvyčajne dlhá zima a silné jarné mrazy v niektorých častiach Slovenska poškodili nielen úrodu ovocia, ale aj produkciu medu. Niektoré lokality najmä v podhorských oblastiach nemajú tento rok med vôbec. Ceny medu sa pohybujú v závislosti od regiónu priemerne od 5 do 10 eur za kilogram. Prejaví sa jeho nedostatok na jeseň, keď med používame najviac, zvýšením jeho ceny?

Napriek tomu, že posledné dve sezóny včelárom veľmi nepriali, spotreba medu neklesla, naopak, výrazne sa zvýšila. Priemerný Slovák zje ročne 1,2 kilogramu medu.

„Končiaca sa včelárska sezóna bola tento rok na Slovensku veľmi nevyrovnaná. Niektoré lokality v podhorských oblastiach nemajú žiadny med, včelári tam museli svoje včelstvá dokrmovať, celkom dobrej znáške sa však tešia na juhu," povedala pre TASR vedúca Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku Tatiana Čermáková. Najviac je kvetového medu, najmä z repky olejnej, agátu a slnečnice. Lesného a medovicového medu bude určite nedostatok.

Agátové a kvetové medy sú svetlé, lesné a medovicové tmavé, čo je dané obsahom minerálnych látok. Ktorý z nich je zdravší? Včelári sa zhodujú v tom, že každý je zdravý. Všade totiž včely pridávajú rovnaké množstvo svojich látok. Niektorí odborníci sú však presvedčení, že tmavé medy majú vyšší antibakteriálny účinok a obsahujú viac antioxidantov.

Podľa Čermákovej množstvo vyprodukovaného medu tento rok kopíruje ten vlaňajší, kedy ho mali včelári oproti nadpriemernému roku 2015 takmer o polovicu menej.

Nie je med ako med

V obchodoch nedostatok medu zatiaľ nevidno, ale pri kúpe treba študovať etiketu na pohári. Nie je med ako med. Môže sa vám stať, že namiesto nášho medu kúpite prírodné sladidlo z Ázie či Južnej Ameriky. Často je to jedno, ale v cudzích medoch môžu byť alergény, na ktoré u nás nie sme zvyknutí a neviete, ako vaše telo zareaguje.

Prežil 3 tisícročia

Med je jednou z najstarších potravín. Nedávno archeológovia objavili vo vykopávkach nádobu s medom, ktorý bo 3000 rokov starý! A čuduj sa svete, bol jedlý. Chutný už zrejme nebol ale po celé tri tisícročia odolal baktériám a všetkému, čo by ho znehodnotilo.

Aj naše staré mamy vedeli, že med je najlepším liekom na jesenné prechladnutie a bežné detské soplíky. Keď k medu pridáte aj včeliu materskú kašičku, môžete takto jednoducho a zdravo pripraviť celú svoju rodinu na chrípkové obdobie zvýšením imunity.

Včelia materská kašička podporuje a posilňuje prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu, je ideálnym doplnkom výživy aj pre tých najmenších. „Má jedinečnú schopnosť liečiť tam, kde je to najviac potrebné,“ povedala nám Katarína Broczká z Komárňanskej firmy, ktorá sa špecializuje na spracovávanie včelej materskej kašičky na zdravotnícke aj kozmetické účely. Niektoré zložky včelej materskej kašičky posilňujú biele krvinky, ktoré bojujú so zárodkami chorôb v našom organizme.

Včelia materská kašička všeobecne zlepšuje zdravotný stav ľudského organizmu.

Recept na prípravu medu s materskou kašickou na posilnenie imunity:

Jednoduchým a efektívnym spôsobom ako uskladniť včeliu materskú kašičku je primiešať ju k medu. Med sa na konzervovanie používal už od dávnych čias. Ak chceme konzervovať materskú kašičku týmto spôsobom, je dôležité aby sme pre tento účel použili med v kryštalickej forme. Ak by sme primiešali materskú kašičku do tekutého medu, časom by sa dostala na povrch kvôli menšej hustote. Tým by sa dostala do styku so vzduchom. V takomto mede ostane kašička po premiešaní rovnomerne rozložená a lepšie sa dávkuje. Materskú kašičku zmiešanú s medom treba raz týždenne dôkladne premiešať.

Zdroj: archív

Materská kašička má výnimočné liečivé účinky.

Zmiešame 10 až 25 g materskej kašičky s 500 g medu. Odporúčané dávkovanie je 2 polievkové lyžice medu denne,

Kašičku v krémovom mede môžeme skladovať pri izbovej teplote alebo v chladničke, kedy je jej trvanlivosť minimálne jeden rok.

Na čo všetko je dobrá

• prevencia proti chrípke a jej liečba • má protizápalový a antibakteriálny účinok • používa sa v maskách na tvár, lebo čistí póry • poskytuje efektívne riešenie pri problémoch obehovej sústavy • spomaľuje starnutie • pomáha pri liečbe Alzheimerovej choroby • liečba astmy a chorôb dýchacej sústavy • znižuje hladinu cukru v krvi • podporuje plodnosť • u dojčiacich žien podporuje tvorbu mlieka • pomáha riešiť problémy u detí s nespavosťou • reguluje krvný tlak • zmenšuje bolesti kĺbov • má detoxikačné účinky

Kde sa vzala

Včelia materská kašička je lepkavá tekutina tvorená bielkovinovým koncentrátom, ktorú produkuje hltanová žľaza včiel robotníc. Včely robotnice kŕmia 3 dni touto kašou larvy včiel. Včelia matka ju dostáva počas celého života. Preto sa volá materská kašička. Práve vďaka nej kráľovná žije oveľa dlhšie, je väčšia ako ostatné včely a zvláda stálu záťaž z reprodukcie nových potomkov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS