Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pernikárka Eva (60) z Levíc: TOTO sú 3 recepty na najlepšie vianočné medovníky!

Aj takéto nádherné perníkové a medovníkové výtvory vyrába Eva Hajdamárová pred Vianocami.

Zdroj: juh

Reklama

Nie je guľa ako guľa. O tých vianočných sa to dá povedať obzvlášť, pretože dnes je ich na trhu skutočne obrovský výber. Lenže také, aké robí Eva Hajdamárová (60) z Levíc len tak hocikto na svojom stromčeku nemá. A pritom stačí tak málo, pohrať sa s perníkovým cestom a zapojiť pri tom aj trochu fantázie.

Hitom tohtoročných Vianoc môžu byť perníkové gule, ktoré známa levická pernikárka vytvára rok od roku krajšie. „Na stromčeku vyzerajú predsa len zaujímavejšie ako skelenené, ba navyše sa dajú aj zjesť,“ prezrádza E. Hajdamárová najväčšiu výhodu jej výtvorov. Vyrobiť jednu vianočnú guľu nie je pritom vôbec také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. „Urobiť jednu mi trvá aj dva dni. Každá jedna polovička sa musí upiecť aj vyzdobiť samostatne. Po upečení sa okraje polovičiek ešte obrusujú a prirovnávajú k sebe, aby spolu pasovali. Na jednotlivé polovičky sa potom nanesie vzorka, ktorá sa usuší a vybielkuje. Napokon sa obe polovičky zlepia bielkom a to sa musí takto nechať spolu ešte celú noc. Nakoniec sa cez to uviaže stuha,“ prezradila pernikárka výrobu vianočnej gule, ktorá je vo vnútri dutá. Eva Hajdamárová však z perníka vytvára aj advetné veci či iné sladké ozdoby na vianočný stôl. Medovníky a perníky na vianoce pripravuje už tri týždne.

Medovníková vianočná krajinka

Pýchou tohtoročných Vianoc je pre Evu Hajdamárovú vianočná krajinka, ktorá jej ale dala poriadne zabrať. „V prvom rade som ju musela robiť z medovníkového cesta, ktoré je tvrdšie. To preto, aby mi držali spolu najmä múry kostola, ale aj steny domu,“ vraví pernikárka. Svoj medovníkovo-perníkový výtvor robila dva týždne. Jeho šírka je 50 cm, dĺžka 70 cm, výška 50 cm a hmotnosť asi 3 kg. „Všetko som si nakreslila sama, iba jeden pán mi na to spravil formičky na vykrajovanie,“ netají Eva. „Cesto sa po upečení muse jeden deň nechať vychladnúť a vyzrieť. Všetko sa spája tak, aby to bolo celé jedlé. Na to používam na jemno preosiaty práškový cukor, bielko a citrónovú šťavu. Jeden deň na uschnutie potrebuje aj hrubá stavba kostolíka a domčeka. Po častiach sa to vyzdobuje a úplne na koniec sa z bielka urobí snehová pokrývka,“ opísala pernikárka postup prác na svojom krásnom vianočnom výtvore, na ktorom sa jej, paradoxne, najťažšie robili strecha kostolíka a klenba pred ním. Na svoj nádherný vianočný medovníkový výtvor spotrebovala 1,40 kg múky 70 dkg medu, asi 10 dkg masla, 4 vajíčka, škoricu, korenie, do cesta trošku rumu a asi 2 kg práškového cukru, pričom na 25 dkg cukru použila 1 bielok.

Recept na dobré perníkové cesto:

1,40 kg hladkej múky

10 dkg kvalitného masla

30 dkg práškového cukru

1 polievková lyžica rumu

50 dkg tekutého kvetového alebo agátového medu

5-6 vajec

mletá škorica

nové korenie

štipka kakaa

2 čajové lyžičky sóda bikarbóny

celé to dobre a na hladko vypracovať, zabaliť do potravinárskej fólie a uložiť na chlad (môže byť aj chladnička)

po upečení cesta a jeho vybraní z rúry sa ešte za horúca potrie so žĺtkom zmiešaným s 1 až 2 polievkovými lyžicami mlieka.

Recept na dobré medovníkové cesto:

1,40 kg hladkej múky

28 dkg kvalitného masla

28 dkg práškového cukru

1 polievková lyžica rumu

70 dkg tekutého kvetového alebo agátového medu

4 vajcia

2 čajové lyžičky kypriaceho prášku

mletá škorica

nové korenie

štipka kakaa

med s cukrom a maslom privedieme trošku do varu a po vychladnutí primiešame vajíčka

celé to dobre a na hladko vypracovať, zabaliť do potravinárskej fólie a uložiť na 2 hodiny na chlad (môže byť aj chladnička)

po upečení cesta a jeho vybraní z rúry sa ešte za horúca potrie so žĺtkom zmiešaným s 1 až 2 polievkovými lyžicami mlieka.

Recept na bielko na ozdobovanie a lepenie vajíčok:

1 bielok vyšľaháme

20-25 dkg poriadne preosiateho práškového cukru

zopár kvapiek dobre precedenej citrónovej šťavy

štipka soli

Vyberáme pre vás niečo PLUS