Reklama

Týmto tradičným alkoholom si už nebudeme pripíjať: Brusel chystá ZÁKAZ!

Tradičný alkohol nateraz dostal výnimku, Brusel ho však plánuje zakázať.

Zdroj: tasr, Ilustračná

Reklama

Poriadny šok! Obľúbený alkohol, ktorý Slováci aj Česi pijú už celé roky, sa chystá Brusel zakázať. V obchodoch ho síce ešte kúpite, no len vďaka dočasnej výnimke od euroúradníkov. V čom je problém?

Ide konkrétne o rum, ktorý sa u nás vyrába zo zemiakového škrobu a nie z cukrovej trstiny. Rumovú príchuť mu dodáva aromatická látka, ktorá je podľa vedeckých štúdií pre zdravie nebezpečná. Nateraz sme dostali výnimku na päť rokov a len vďaka tomu sa zatiaľ klasický „tuzemák“ môže vyrábať. No potom by mal zmiznúť z obchodov.

Štát zavádza NOVÚ DAŇ: To, čo sme si mohli dovoliť, bude po novom luxus!

Bez tejto výnimky by sme sa s tradičným alkoholom, ktorý sa pridáva aj do zákuskov a cukroviniek, museli rozlúčiť už 22. apríla. Vtedy končí súčasné prechodné obdobie, ktoré sa zaviedlo ešte v roku 2012.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vlani upozornil, že niektoré látky v rumovom éteri, ktorý dodáva charakteristickú chuť a vôňu „tuzemáku“, môžu byť rakovinotvorné, a tým pádom predstavujú pre človeka zdravotné riziko.

Šokujúca štatistika: Slovenskí penzisti už zo života dokopy nič nemajú!

Závery vedeckej štúdie obľúbeného destilátu ukázali, že medzi 84 zložkami sú najmenej tri nebezpečné látky. Podľa vedcov by mohli napádať ľudské bunky a tiež spôbiť neplodnosť.

Ako najviac problematický sa javí látka furan s možnými karcinogénnymi účinkami. Okrem „tuzemáku“ sa však nachádza aj v iných potravinách, značný výskyt tejto aromatickej látky je napríklad aj v káve.

Nebezpečná aromatická látka furan

  •  Furan je bezfarebná kvapalina so zápachom podobným chloroformu. Je veľmi nestály, teplotu varu dosahuje už pri 31 stupňoch Celzia.

  • Používa sa najmä v plastoch, je tiež medziproduktom pri príprave látok, ktoré sa používajú na výrobu laminátov. Nájdete ho aj v čistiacich prostriedkoch do umývačiek riadu.

  • V niektorých potravinách sa nachádza prirodzene, podieľa sa na ich chuti a vôni. Najviac je ho v praženej káve, ale vyskytuje sa aj v mäse či konzervovanej zelenine.

  • Európsky úrad pre bezpečnosť potravín potvrdil vďaka štúdii na zvieratách poškodenie pečene a rakovinu pečene ako najkritickejšie účinky na zdravie.

Kým v potravinách sa tento éter dá nahradiť podobnými arómami, v liehovinách to podľa českých výrobcov nejde bez toho, aby sa zmenila chuť. Uviedla to ČT24. Výrobcovia argumentovali aj tým, že v tuzemáku je furanu veľmi málo a nie je nebezpečnejší ako ďalšie chemické látky v potravinách. Článok budeme aktualizovať o stanovisko slovenských výrobcov liehovín.

Piesok zo Sahary zasypal celé Slovensko: Pozrite sa, ako môže ohroziť naše zdravie!

„Tuzemák“

„Tuzemák“ sa začal vyrábať pred asi 150 rokmi ako lacnejšia náhrada kubánskeho rumu. Prvú ranu mu EÚ zasadila, keď ho pripravila o označenie rum. Pravý rum sa totiť vyrába výhradne z cukrovej trstiny. Z nej sa pri výrobe získava melasa, z ktorej sa potom fermentáciou a následnou destiláciou stáva rum. Tuzemák sa však vyrába inak, pridaním rumovej esencie do zriedeného liehu. Ten sa vyrába väčšinou zo zemiakového škrobu.

Bude vám tento alkohol v obchodoch chýbať? Váš názor nás zaujíma!

Prečítajte si tiež: