Týchto 12 potravín nikdy nezmrazujte: Potom sa už nebudú dať jesť
6. 3. 2018, 19:00 (aktualizované: 21. 7. 2018, 17:00)

Zdroj: Pixabay
Zvykli sme si zmrazovať mäso, chlieb, maslo aj veľa iných potravín. Je to skvelý systém, ako ich mať po ruke vždy čerstvé. Sú však aj jedlá, ktoré sa zmraziť neoplatí. Keby ste to urobili, už by ste ich určite nechceli jesť, pretože by boli bez tvaru, chuti a niektoré aj plné baktérií. Pozrite sa, ktoré to sú.

Zdroj: Pixabay
1. Ohrievané jedlo. Hotové obedy, ktoré už ste rozmrazili, znovu nezmrazujte, lebo sa v nich môžu začať rozmnožovať baktérie, ktoré by vám po ďalšom rozmrazení spôsovili tráviace ťažkosti.
Pokračovanie na ďalšej strane

Zdroj: Pixabay
2. Ovocie s vysokým obsahom vody. Melón, jablká a ďalšie ovocie, ktoré obsahuje veľa vody, po rozmrazení stráca svoj tvar a nielen, že sa nedá poriadne chytiť, ale na tanieri pôsobí nevábne. Ak chcete toto ovocie uložiť na dlhší čas, zvoľte iný spôsob, ako zamrazenie, napríklad zavarenie či usušenie.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
3. Zemiaky. Po rozmrazení stratia farbu aj konzistenciu. Vôbec nebudete mať na ne chuť.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
4. Uhorky. Ani uhorkysa nedajú zmrazovať, pretože obsahujú veľa vody. Z mrazničky vytiahnete už len čudnú hmotu bez chuti.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
5. Uvarené cestoviny. Nedojedli ste penne? Nezmrazujte ich! Po rozmrazení cestoviny zvlhnú a nebudú chutné. Ak je to venyhnutné, môžete cestoviny zmraziť len predvarené.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
6. Rozmrazené mäso. Mäso sa zmraziť dá, ale ak ste ho už rozmrazili, spracujte ho hneď, pretože pri opätovnom zmrazení riskujete množenie nepríjemných baktérií.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
7. Kávové zrná. Nedajú sa zakonzervovať mrazom. Ten ich môže vysušiť natoľko, že stratia svoje typické vlastnosti.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
8. Vajcia v škrupinke. Vajce môže v mrazničke prasknúť a tak sa do neho dostanú baktérie, ktoré sa začnú rozmnožovať.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
9. Omáčky zahustené múkou. Takéto omáčky zmenia pri zmrazení svoju konzistenciu a stanú sa nepoužiteľnými.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
10. Roztopená zmrzlina. Ak zmrzlinu po roztopení znovu zmrazíte, bude lepkavá.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
11. Mäkký syr. Tvrdé syry zmrazovať môžete a nič sa im nestane, ale mäkké prestanú byť po rozmrazení chutné, tak to radšej neskúšajte.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zdroj: Pixabay
12. Jogurt a puding. Smotanové výrobky skladujte v chladničke, do mrazničky ich nedávajte, lebo stratia všetky typické vlastnosti.