Osud obľúbeného fastfoodu spečatený: Takto rozhodli páni z Bruselu!
15. 12. 2017, 7:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:18)

Zdroj: Július Dubravay
Aj vy si občas doprajete turecký kebab či grécky gyros? Osud tejto pochúťky bol ešte v stredu neistý. Europoslancom sa totiž nepáči, že sa do mäsa pridávajú fosfáty, ktoré vraj ohrozujú zdravie. Výsledok hlasovania v Bruseli bol tesný: obľúbený fastfood prešiel len o tri hlasy! Je naozaj dôvod na obavy?
Zdroj: Július Dubravay
Zdroj: Július Dubravay
Zdroj: Matej Kalina
Galéria k článku
Koniec vášnivým diskusiám, o osude tureckého kebabu či jeho obdobe, gréckeho gyrosu je rozhodnuté. Prežili vďaka 3 hlasom, ktoré chýbali na to, aby ich stopli! Za zákaz používania fosfátov hlasovalo 373 poslancov, 272 bolo proti a 30 členov sa zdržalo hlasovania.
Prečo nám do párkov melú chrobákov namiesto papriky? Odpoveď experta šokuje! Znamená to, že fosfáty sa môžu naďalej pridávať do tejto pochúťky, aby zlepšili chuť aj farbu mrazeného mäsa, z ktorého sa pripravuje. Výrobcovia tvrdia, že bez fosfátov to nejde – sú to prídavné látky, ktoré viažu na seba vodu a zvyšujú šťavnatosť mäsa. Napokon, pridávajú sa aj do iných jedál, napríklad do párkov, šunky, syrov, cukroviniek i nápojov. Hoci práve pre kebaby a gyros fosfáty nikdy neboli povolené, viaceré krajiny, napríklad aj Nemecko, ich tolerujú.
TEST Nechutné odhalenie o spišských párkoch: Málo mäsa a namiesto papriky farbivo z chrobákov! Ako je to u nás? V deň hlasovania v Bruseli sme zašli do troch bratislavských prevádzok. O hroziacej legislatívnej pasci predajcovia kebabov nič netušili. Nevedeli ani to, či sú v ich mäse fosfáty. Na otázku, čo všetko obsahujú, len mykli plecom. „Mäso dovážame už pripravené, mrazené, z Viedne,“ vysvetľoval turecký predavač Murat (28).
Nebuďte prekvapení: Od Nového roka už tieto fľaše alkoholu v obchodoch nekúpite! Zároveň vyhlásil, že o zákazníkov núdzu nemá. Potvrdila to aj mladá žena, ktorú sme stretli pri jeho pulte. „Nejedávam kebab každý deň, ale z času na čas si ho dám ako netradičnú pochúťku. Nebola by som rada, keby ho zakázali, určite by mi chýbal,“ zdôraznila.
Podľa našich odborníkov je hlúposť zakazovať jeden druh pokrmu, keď sa fosfáty či fosforečnany nachádzajú aj v iných potravinách. Tým viac, že ich škodlivosť zatiaľ nebola jednoznačne preukázaná. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín teraz pracuje na štúdii zdravotných dosahov používania fosfátov, ktorá by mala byť dokončená na budúci rok.
Fosfáty
Do potravín sa prídavné látky fosfáty pridávajú najmä kvôli ich vlastnosti držať jedlo pokope. Napríklad pri mrazených morských rybách pomáhajú k zabráneniu úbytku vody počas manipulácie s rybami. Používajú sa aj do sušených výrobkov, zmrzliny a mrazených krémov, sladených nápojov, majonéz či iných mäsových výrobkov. Podobne ako ostatné prídavné látky majú priradené kódy. E 338: kyselina fosforečná, E 339 - 343: fosforečnany, E 450 - 452: polyfosforečnany.
Názory odborníkov na fosfáty
Miroslav Spišiak: Zakazovať prísady len do kebabu je hlúposť
Odborník na potraviny Miroslav Spišiak hovorí, že fosfáty sa bežne využívajú v mäsových výrobkoch a iných potravinách. Zakazovať ich len pre kebab nemá význam. „Ak by bola pravda, že fosfáty sú tak nebezpečné, museli by sa zakázať všeobecne. Patria k technológii. Bez nich by sme nevedeli vyrobiť napríklad ani jeden párok,“ vysvetľuje odborník. V kebabe tieto prídavné látky slúžia na udržanie mrazeného mäsa pokope, aby sa nerozpadlo a zároveň mu dodávajú hmotnosť. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) si dal vypracovať štúdiu na bezpečnosť fosfátov v potravinách. Jej výsledky budú pravdepodobne budúci rok.
Iveta Trusková: Sú súčasťou výrobnej technológie
Fosforečnany sú oficiálne povolené prídavné látky do potravín, obsahujú ich napríklad všetky mäsové výrobky a niektoré mliečne výrobky. „V potravinách sú predmetné prídavné látky regulované najvyššie prípustným množstvom v rámci spoločnej EÚ legislatívy. V povolenom množstve sa pridávajú z hľadiska technologickej funkcie, napríklad udržanie potrebného množstva vody v potravine, resp. farby potraviny a podobne,“ vysvetlila Trusková z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Jozef Bíreš: Fosfáty sú v mäse aj prirodzene
Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v mäse zvierat, ktoré prijímajú veľa jadrového krmiva, vznikajú fosfáty. Mäso ich obsahuje značné množstvo a v prirodzenom množstve sa pridávajú aj ako aditíva. „Samotný kebab obsahuje mäsá, ktoré sú oddelené od kostí, napríklad hydinové stehno, preto aj väzobnú schopnosť týchto mias zabezpečujú tieto prídavné látky ako pojivové tkanivo. Pravdepodobne u kebabu je ich značné množstvo,“ spresňuje Bíreš.