FOTO Jedlá, ktoré Slováci milujú najviac: 10 RECEPTOV, vyskúšajte!
26. 9. 2017, 20:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: kuchynalidla.sk
Váhate, čo navariť, už vám dochádza fantázia? Máme pre vás dobrú inšpiráciu! Vyskúšajte recepty, ktoré nazhromaždili najlepší kuchári na stránke kuchynalidla.sk. Ponúkame vám 10 TOP tipov, ktoré fajnšmekrom na Slovensku chutili najviac.
Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste
POTREBUJETE: 4 kuracie štvrte alebo stehná
1 cibuľa
80 g uherskej klobásy
bravčová masť
4 bobkové listy
celé čierne korenie
600 g kyslej kapusty
morská soľ v mlynčeku
čierne korenie v mlynčeku
8 plátkov šunky sušenej vzduchom
4 menšie zemiaky
4 strúčiky cesnaku
POSTUP: V hrnci rozohrejeme 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky a klobásu na kolieska. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového a celého čierneho korenia. Po chvíli pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti osolíme a podlejeme približne 250 ml vody. Zmes chvíľu dusíme na miernom ohni a potom ju preložíme na dno zapekacej misy. Umyté a osušené kuracie štvrte osolíme, okoreníme a obalíme v sušenej šunke. Preložíme do zapekacej misy na kyslú kapustu. Umyté neošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a poukladáme medzi stehná do zapekacej misy. Na každé stehno pridáme trochu masti a na záver posypeme cesnakom nakrájaným na plátky. Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút. Počas pečenia podlievame vodou. Upečené kuracie stehná podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.TIP: Ak sa nám zdá, že kuracie stehná, resp. šunka príliš tmavnú, prikryjeme zapekaciu misu alobalom.
Pokračovanie na ďalšej strane
Maková torta bez múky s mascarpone a bielou čokoládou
POTREBUJETE:NA SIRUP 100 g kryštálového cukru 80 ml vody šťava z 1 citróna (asi 20 ml) kôra z 1 citrónaNA KORPUS 8 vajíčok 150 g práškového cukru 160 g mletého maku 50 g nastrúhaného jablka štipka soli NA KRÉM 400 g bielej čokolády 500 g tvarohu 250 g mascarpone 80 g medu šťava a kôra z 2 citrónovNA POLEVU: 60 ml smotany na šľahanie (33 %), 150 g bielej čokolády a 30 g celého maku NA ZDOBENIE: 2 citróny, 250 ml vody, 150 g kryštálového cukru
POSTUP:SIRUP Všetky suroviny dáme do kastróla a varíme, kým zmes začne vrieť a rozpustí sa všetok cukor. Uvarený sirup necháme vychladnúť.KORPUS Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej a nadýchanej peny. Do žĺtkovej zmesi pomocou silikónovej stierky opatrne vmiešame mletý mak. Pridáme na jemno nastrúhané jablko. Na záver stierkou zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov so štipkou soli, aby cesto nestratilo objem. Cesto rozdelíme na 3 časti a naplníme ho do 3 foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme približne 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.TIP: Ak nemáme 3 formy, môžeme korpus piecť na etapy.KRÉM Vo vodnom kúpeli rozpustíme nasekanú čokoládu. Mascarpone vyšľaháme spolu s tvarohom. Pridáme med, citrónovú šťavu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Dávame pozor, aby sme strúhali len žltú časť, biela je horká. Prilejeme vlažnú rozpustenú čokoládu a zašľaháme.TIP: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie. Každý korpus potrieme pripraveným sirupom a krémom (trochu krému si odložíme na dozdobenie) a uložíme na seba. Na záver jemne natrieme krémom aj boky torty. Tortu dáme zachladiť do chladničky.KANDIZOVANÝ CITRÓN Citrón umyjeme a nakrájame na kolieska. Vložíme ho do kastróla, zalejeme vodou a necháme prevrieť. Postup opakujeme podľa potreby. Do posledného varenia pridáme okrem vody aj cukor. Citrón povaríme v sirupe 30 minút. Potom ho odstavíme a necháme postáť v sirupe aspoň hodinu. Zo studeného sirupu vyberieme kolieska citróna a rovnomerne ich rozložíme na papier na pečenie. Necháme uschnúť do druhého dňa.
Pokračovanie na ďalšej strane
Bravčová panenka s prosciuttom a dusenou zeleninou
POTREBUJETE: 600 g bravčovej panenky morská soľ v mlynčeku čierne korenie v mlynčeku bio olivový olej čerstvý tymian 150 g prosciutta 2 lyžice masla 1 cuketa 1 zväzok lahôdkovej cibuľky 1 zväzok reďkovky 100 g mrazených fazuľových strukov 100 g mrazeného hrášku 4 strúčiky cesnaku 150 ml suchého bieleho vína 100 - 200 ml zeleninového vývaru 100 g mladého špenátu 1 hrsť čerstvej bazalky syr na posypanie
POSTUP: Umytú a osušenú panenku očistíme od blán. Ochutíme ju soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Na pracovnú dosku poukladáme plátky prosciutta tak, aby sa trochu prekrývali. Na ne položíme ochutenú bravčovú panenku a opatrne zabalíme. Opekáme ju po všetkých stranách na rozpálenej panvici na olivovom oleji (asi 10 minút). Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8 minút. Na záver k nej pridáme 1 lyžicu masla. Hotovú panenku nakrájame na plátky. Dusená zelenina: Cuketu a bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájame na menšie kúsky a reďkovku na štvrtinky. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú reďkovku, cuketu, bielu časť lahôdkovej cibuľky, rozmrazené fazuľové struky, hrášok a nasekaný cesnak. Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme vývarom a pridáme 1 lyžicu masla. Dusíme na miernom ohni, približne 15 minút. Podľa potreby môžeme podlievať zeleninovým vývarom. Pred koncom pridáme umytý a osušený špenát a nasekanú bazalku. Na tanieri pokvapkáme výpekom, posypeme nasekanou zelenou časťou cibuľky a hoblinami syra. Na záver môžeme pokvapkať olivovým olejom.
Pokračovanie na ďalšej strane
Krémová karfiolová polievka
POTREBUJETE: 1 malý karfiol 2 zemiaky 1 l kuracieho vývaru 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa olivový olej 1/2 pohára strúhaného syra morská soľ v mlynčeku čierne korenie v mlynčeku
POSTUP: Karfiol rozdelíme na ružičky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol a zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a cesnak s cibuľou opražíme dosklovita. Potom cesnak s cibuľou pridáme do vriacej polievky a varíme na miernom ohni pod pokrievkou, kým zelenina zmäkne. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do horúcej polievky pridáme strúhaný syr a miešame, kým sa nerozpustí. Na záver ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podávame ozdobené trochou čerstvo pomletého čierneho korenia a strúhaným syrom.
Pokračovanie na ďalšej strane
Cisársky trhanec so slivkovým kompótom
POTREBUJETE:NA KOMPÓT 600 g sušených sliviek 3 celé škorice 100 g kryštálového cukru 400 ml pomarančovej šťavy šťava z 2 citrónov 30 ml tuzemáku
NA TRHANEC 120 g hladkej múky 200 ml mlieka Pilos 4 vajíčka 30 g kryštálového cukru 1 lyžička soli
NA PEČENIE 80 g masla 60 g práškového cukru 2 lyžice tuzemáku
POSTUP:KOMPÓT: Do kastróla dáme sušené slivky, zalejeme ich šťavou z pomarančov a citrónov, pridáme cukor, škoricu a privedieme k varu. Za stáleho miešania pomaly varíme, kým slivky zmäknú. Na záver pridáme rum a stiahneme z ohňa. Necháme odstáť, aby slivky nasiakli šťavu.
Tip: Kompót môžete pripraviť vopred a prihrievať ho alebo podávať nastudeno.PREPUSTENÉ MASLO: 80 g masla necháme rozpustiť v kastróle. Maslo precedíme, keď sa mliečna bielkovina usadí na dne. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo.TRHANEC: Žĺtky zmiešame s cukrom a postupne striedavo pridávame mlieko a múku. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Na rozpálené prepustené maslo vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a opekáme do zlatista. Otočíme na druhú stranu, necháme asi 1 minútu zatiahnuť a na panvici natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme do zlatista. Zasypeme ich práškovým cukrom a necháme skaramelizovať. Na záver zalejeme tuzemákom, zapálime a flambujeme.
Tip: Flambovania sa netreba báť, alkohol sa vyparí a zostane aróma a intenzívna chuť, ktorá by inak zostala na dne panvice a nedostala by sa do jedla.
Pokračovanie na ďalšej strane
Čokoládová torta s tvarohovým krémom a jahodami
POTREBUJETE:
140 g čokolády na varenie (52 % kakaa)
2 vajíčka 160 g kryštálového cukru 20 g holandského kakaa 40 g mletých mandlí Belbake 1/2 lyžičky soli KRÉM 300 g bielej čokolády 200 g smotany na šľahanie (33%) 200 g mascarpone 200 g jemného tvarohu NA OZDOBENIE 500 g jahôd 150 g čokolády (podľa chuti) čokoládové tyčinky MisterChoc
POSTUP:
Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom vyšľaháme mixérom do svetlej a nadýchanej peny. K vaječnej zmesi mixérom zašľaháme vlažnú čokoládu (nie horúcu, aby nezrazila vajíčka). Na záver ručne primiešame kakao, mandle a soľ. Takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pri teplote 170°C pečieme približne 20 minút. Hotový brownies korpus vyberieme z formy, až keď úplne vychladne. Tip: Brownies je za horúca mäkký a akoby nedopečený. Obsahuje vysoký podiel masla a čokolády, ktoré stuhnú až po vychladnutí. Správne upečený brownies na povrchu popraská.
KRÉM Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Smotanu, mascarpone a tvaroh vyšľaháme mixérom do polotuha. Prilejeme vlažnú čokoládu a vyšľaháme. Krém dáme zachladiť. Tip: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie.
TORTA Vychladnutý korpus prevrátime a uložíme ho na dno tortovej formy s vysokým okrajom. Jahody očistíme a prerežeme ich pozdĺžne na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Jahody zatrieme krémom. Polovicu krému nanesieme aj do stredu na korpus. Zopár jahôd si odložíme na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky. Pokrájané jahody naukladáme na krém a zatrieme ich zvyšným krémom. Takto pripravenú tortu dáme stuhnúť min. na 4 hodiny. Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy. Tip: Aby na torte nezostali šmuhy od krému, boky formy alebo obruč na torty najprv nahrejeme utierkou namočenou do teplej vody a ťaháme vždy smerom dole. Tortu dozdobíme jahodami v čokoláde a čokoládovými tyčinkami.
Pokračovanie na ďalšej strane
Čokoládové muffiny
POTREBUJETE:
150 g hladkej múky 100 g práškového cukru 2 lyžice kakaa 2 lyžičky kypriaceho prášku 100 g čokolády na varenie (52 %) 3 zrelé banány 80 ml rastlinného oleja 1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie
POSTUP: Vo väčšej miske zmiešame múku, práškový cukor, kakao, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu (trochu si odložíme). V druhej miske vidličkou popučíme banány na kašu, prilejeme olej a primiešame celé vajíčko. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame ručne dohladka. Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Posypeme nasekanou čokoládou, ktorú sme si odložili. Vložíme do vyhriatej rúry a prvých 7 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 - 20 minút.
Pokračovanie na ďalšej strane
Koláč s čokoládou a tvarohovým krémom
POTREBUJETE:
350 g polohrubej múky 150 g práškového cukru 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva 200 ml mlieka 2 lyžice rastlinného oleja 2 vajíčka 120 g zmäknutého masla
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA 150 g masla Pilos 150 g čokolády na varenie (52 % kakaa) 50 ml tuzemáku Alliance
TVAROHOVÝ KRÉM 250 g tvarohu 250 ml smotany na šľahanie (33%) 100 g práškového cukru
GANÁŽ 50 ml smotany na šľahanie (33%) 70 g čokolády na varenie (52 % kakaa) 40 g zmäknutého masla
POSTUP: Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a pomocou mixéra vypracujeme tuhšie cesto. Rovnomerne ho rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 30 minút. Po upečení urobíme do koláča diery opačným koncom varechy.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA V kastróle roztopíme maslo spolu s čokoládou a prilejeme aj tuzemák. Polevu nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.
TVAROHOVÝ KRÉM Tvaroh, smotanu a cukor vymiešame mixérom na hladký krém. Krém odložíme do chladničky a potom ho rovnomerne rozotrieme na vychladnutý koláč. Opäť dáme do chladničky dôkladne stuhnúť.
GANÁŽ V smotane necháme asi do 2/3 rozpustiť čokoládu nasekanú na menšie kúsky. Potom kastról stiahneme z ohňa a dôkladne premiešavame, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Na záver pridáme zmäknuté maslo a vymiešame hladkú polevu. Polevou dozdobíme stuhnutý koláč.
Pokračovanie na ďalšej strane
Segedínsky guláš
POTREBUJETE:
800 g bravčových kociek na guláš rastlinný olej Promienna 2 cibule 2 strúčiky cesnaku morská soľ v mlynčeku čierne korenie v mlynčeku 3 lyžice mletej sladkej papriky 1,5 l bravčového vývaru 10 guľôčok nového korenia 10 guľôčok celého čierneho korenia 3 bobkové listy 300 g kyslej kapusty 2 lyžice hladkej múky 100 ml smotany na šľahanie (33%) 4 lyžice kyslej smotany
POSTUP: V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a restujeme dozlatista. Umyté a osušené kocky mäsa osolíme, okoreníme, pridáme do hrnca a krátko opečieme zo všetkých strán. Potom mäso posypeme mletou sladkou paprikou a iba krátko orestujeme, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Mäso podlejeme vývarom a do hrnca pridáme v plátne zabalené guľôčky nového a celého čierneho korenia a bobkové listy. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme takmer domäkka. Potom k mäsu pridáme nakrájanú scedenú kyslú kapustu a dusíme domäkka 15 – 20 minút.
V miske dohladka vymiešame smotanu s múkou. Pripravenou zmesou mäso zahustíme a varíme ešte asi 15 minút. Podľa chuti môžeme segedínsky guláš dochutiť cukrom alebo šťavou z kyslej kapusty.
Pokračovanie na ďalšej strane
Špagety Carbonara
POTREBUJETE:
500 g špagiet 200 g údenej slaniny (plátky) 1 cibuľa 1 strúčik cesnaku 100 ml bieleho suchého vína 250 ml smotany na šľahanie (33 %) 3 žĺtka 2 lyžice strúhaného syra grana padano morská soľ v mlynčeku čierne korenie v mlynčeku lístky čerstvej bazalky
POSTUP: Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme. Slaninu nakrájame na kocky a na rozohriatej panvici a za stáleho miešania opečieme do zlatista. Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Povaríme, kým sa alkohol z vína odparí. Potom pridáme polovicu smotany a krátko povaríme. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninku. V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr grana padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené špagety, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka. Pred servírovaním ozdobíme nasekanou bazalkou.