Jedzte ako na DOVOLENKE a ešte aj SCHUDNITE! Táto BALKÁNSKA DIÉTA je SEN všetkých GURMÁNOV
2. 8. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: Shutterstock
Dobroty z Jadranu aj doma? Rozhodne áno! Tradičné jedlá našej obľúbenej destinácie sú totiž ideálne, aj keď chcete zhodiť zopár kíl navyše. A to rýchlo a dlhodobo.

Zdroj: Mobil/ Boris Bajer
Tradičná jadranská kuchyňa patrí, podobne ako tá stredomorská, k najzdravším na svete. Ľahké jedlá s množstvom čerstvých rýb, zeleniny a s kvalitným olivovým olejom, ako aj s množstvom chutného ovocia tvoria základ stravovania prímorských miest.
Zdroj: Shutterstock
Ešte to stíhate! Trávte leto v bikinách.
Ako na to:
1. Každý deň sa s chuťou najedzte
Raňajky si vyberajte z našich troch tipov podľa chuti. Na obed a večeru si zvoľte jedlá z našej ponuky – dbajte pri tom na počet kalórií. Keď chcete rýchlo schudnúť, nemali by ste za deň prijať viac ako 1 000 až 1 200 kalórií. Medzi jednotlivými jedlami veľa pite a môžete si dopriať aj 1 porciu ovocia alebo zeleniny. Týmto spôsobom dokážete za 5 dní zhodiť aj 2 až 3 kilá.
2. Zdravé plus
Množstvo zeleniny dozretej na slnku a plnej vitamínov, čerstvé ryby, bylinky a extra panenský olivový olej sú prísady, ktoré vám, ale najmä telu padnú vhod. Nielenže budete vďaka nim štíhla, ale aj zdravá. Okrem spomenutých potravín nájdete na balkánskych stoloch množstvo strukovín. Primeraný príjem mäsa a chutné ovocie uzatvárajú vyváženú stravu.
3. Ale pozor!
Nie všetko z balkánskej kuchyne je aj diétne. Pozor najmä na fritované jedlá z plážových bufetov, ale aj tie múčne.
Raňajky
V prímorských krajinách sa na raňajky nekladie až taký dôraz. Často si vystačia so sladkou drobnosťou. Ponúkame vám tri možnosti, ako si ráno naplniť bruško, ale pritom neprijať zbytočné kalórie navyše.
Ovocný šalát
Zmiešame 300 g sezónneho ovocia nakrájaného na kocky s 200 g tvarohu alebo jogurtu s trochou vanilky a 1 ČL medu.
Zdroj: Shutterstock
Ovocný šalát s jogurtom
Zeleninová omeleta
Vymiešame 2 vajcia s 1 ČL olivového oleja a so 150 g zeleniny (huby, špenát, paradajky) nakrájanej nadrobno. Pridáme čerstvé bylinky a necháme na horúcej panvici stuhnúť.
Orechové müsli
Opečieme 40 g ovsených vločiek spolu s 1 PL nasekaných vlašských orechov. Posypeme 150 g lesných plodov a zalejeme 150 ml mlieka.
Hlavné jedlo
Bielkoviny a balastné látky z ovocia a zo zeleniny dlho udržia sýtosť a upravujú aj trávenie. Nenasýtené mastné kyseliny a sekundárne rastlinné látky zasa chránia ľudský organizmus, predovšetkým srdce a cievy.
Pražma na paradajkách
1 porcia: Očistíme 1 pražmu (400 g), naplníme ju bobkovým listom, tymianom, plátkami citróna, kaparami a feniklovými semienkami. Osolíme a okoreníme. Položíme na papier na pečenie, pokvapkáme2 PL olivového oleja, papier zvinieme a pevne uzavrieme špagátom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút. Na 1 PL oleja opečieme 200 g miešaných paradajok a 1 nasekanú šalotku. Zamiešame 1 PL olív, soľ, mleté čierne korenie a tymian. Podávame spolu s rybou.
500 kcal, S: 5 g, T: 29 g, B: 54 g
Zdroj: Shutterstock
Pražma s paradajkami
Opekaná zelenina
1 porcia: Očistíme 200 g farebných paprík, pol červenej cibule, pol baklažánu, 150 g cukety, pol strúčika cesnaku a nakrájame nadrobno. Zmiešame s rozmarínom, oreganom, bazalkou a 1 PL olivového oleja. Osolíme, okoreníme a naukladáme do zapekacej formy. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Podávame s 2 plátkami ciabatty alebo 50 g varenej ryže.
270 kcal, S: 26 g, T: 12 g, B: 7 g
Kura na citrónoch
4 porcie: Očistíme 1 kura a nakrájame ho na 8 kúskov. Potrieme soľou, mletým čiernym korením, 4 PL oleja a 3 PL citrónovej šťavy. Obložíme šalviou a tymianom a vložíme na 2 hodiny do chladničky marinovať. Nakrájame 1 citrón, 4 strúčiky cesnaku, 4 šalotky nadrobno. Pridáme spolu s 200 ml vývaru a 2 PL olív ku kuraťu. Pečieme pri teplote 160 °C asi 90 minút. Občas prelejeme výpekom. Podávame s plátkom chleba alebo so 150 g zemiakov.
470 kcal, S: 15 g, T: 23 g, B: 49 g
Balkánsky eintopf
2 porcie: Nasekáme 100 g póru, 1 strúčik cesnaku a pol cibule nadrobno. Opečieme na 1 ČL olivového oleja. Nakrájame 1 paradajku, pol červenej papriky, štvrť hlávky kelu na menšie kúsky a zmiešame so 100 g karfiolu natrhaného na ružičky. Zalejeme 250 ml vývaru a privedieme do varu. Pridáme 50 g zelených fazuliek. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, korením čili a saturejkou. Spolu dusíme asi 15 minút.
190 kcal, S: 17 g, T: 7 g, B: 13 g
Zdroj: Shutterstock
Balkánsky eintopf
Kozí syr so zeleninou
1 porcia: Nakrájame pol cibule, 75 g cukety, 100 g farebnej papriky, 100 g baklažánua 1 paradajku na drobné kúsky a opečieme na 1 ČL olivového oleja. Pridáme 25 g olív, 1 ČL červeného vína, rozmarín, tymian, petržlenovú vňať a 1 ČL oleja. Osolíme a pod pokrievkou dusíme 15 minút. Podľa potreby dochutíme. Približne 100 g kozieho syra potrieme medom a pečieme 5 minút pri teplote 200 °C. Nakoniec zapekáme 3 minúty pod grilom.
510 kcal, S: 13, g, T: 38 g, B: 27 g
Zdroj: Shutterstock
Kozí syr je dobrou voľbou vďaka vysokému obsahu bielkovín.
Grilované kura so šalátom
1 porcia: Očistíme pol cibule a 1 papriku a nakrájame nadrobno. Nakrájame 2 paradajky a zmiešame s 1 ČL červeného vínneho octu. Do zeleniny zamiešame 1 PL olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Osolíme 1 filetu z kuracích pŕs, okoreníme, posypeme rozmarínom a na malom množstve oleja opečieme na grilovacej panvici z oboch strán.
400 kcal, S: 17 g, T: 17 g, B: 38 g