Reklama
  • „Vláknina je špecifická v tom, že to nie je iba jedna vláknina. Je to obrovský súbor rôznych molekúl, je ich veľmi veľa typov a my potrebujeme jesť viaceré typy, takže ovsené vločky nestačia,“ vysvetľuje Haranta a dodáva, že jeden druh vlákniny vyživuje iba určitú skupinu baktérií.
  • Koľko by sme jej vlastne mali jesť a v akej forme? Výsledky naznačujú, že priemerný denný príjem vlákniny u Slovákov je pod odporúčanou hranicou, ktorá je približne 25–35 gramov denne pre dospelých. Tento deficit má za následok zvýšené riziko zdravotných komplikácií.
  • To, že máme nedostatok vlákniny väčšinou nezistíme, kým neprídu problémy, napríklad zápcha, hovorí  Martin Haranta, expert na mikrobióm.
  • Pri banánoch je dôležité, či sú ešte zelené alebo už žltohnedé. Keď je banán zelený, má v sebe veľa rezistentných škrobov a správa sa podobne ako vláknina.
  • Na snímke je Martin Haranta v našom štúdiu spolu s redaktorkou Ľubou Pajtinkovou.
  • Jedzte ovocie rôznych farieb!
  • Martin z Vrzukáča pečie všetky chleby, bagety, focaccie z ražného aj pšeničného kvásku. Podľa Martina Harantu je kvások obrovské konzorcium kvasiniek a baktérií, pričom každá robí niečo iné a navyše pri kysnutí kváskového chleba rozbíjajú niektoré proteíny a preto je takýto chlieb oveľa jednoduchší na strávenie.
  • Ak sa takto stravujeme 10 – 15 rokov, postupne v čreve dochádza k rozvratu, čo je vedie k nástupu rôznych chronických ochorení, hovorí Martin Haranta, expert na mikrobióm.
  • A najnovšie štúdie dokonca dokázali, že kiwi zlepšuje nielen zdravie, ale aj spánok, tak si ho pokojne dajte aj večer.
  • pri banánoch je dôležité, či sú ešte zelené alebo už žltohnedé. Keď je banán zelený, má v sebe veľa rezistentných škrobov a správa sa podobne ako vláknina, teda živí naše dobré baktérie. Keď banán žltne, je sladší, lebo tie rezistentné škroby sa rozpadnú na jednoduché cukry, vysvetľuje Martin Haranta, expert na mikrobióm.
  • Dôležité sú pre naše telo aj celozrnné obilniny. Dnes sa často jedáva len čistá biela múka, ale vláknina je práve v tom obale obilniny, ktorý už v bielej múke nie je. Keď chceme urobiť niečo dobré pre naše črevo, mali by sme jesť celozrnné pečivo.
  • Kiwi je výborným zdrojom vlákniny. Banány tiež, ale len kým sú zelené.
  • Na snímke je Martin Haranta v našom štúdiu spolu s redaktorkou Ľubou Pajtinkovou.
  • Chlieb ľudia považovali za Boží dar. Pokiaľ je kváskový, je darom aj pre naše dobré baktérie.
  • V zime jeme hlavne veľa tropického ovocia, to však nemusí byť vždy tou správnou voľbou. „Pri ňom je veľa premenných, ak je tropické ovocie dobre dovezené a je zrelé, tak je v poriadku, ale ak je odtrhnuté veľmi nezrelé a dozrieva po ceste, tak to nie je ideálna potravina,“ hovorí expert na mikrobióm Martin Haranta.
  • Keď banán žltne, je sladší, lebo rezistentné škroby sa rozpadnú na jednoduché cukry, ktoré nie sú výživou pre dobré baktérie. Takže z pohľadu starostlivosti o črevný mikrobióm sú zelené banány zdravšie.
  • Podľa Martina Harantu, experta na mikrobióm, by sme mali denne zjesť 5 pästí ovocia a zeleniny, strukovín, semiačok, orechov.
  • Veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ktorú naše telo potrebuje, je kiwi.
  • Vyvážená strava je farebná ako dúha.
  • Kváskový chlieb je pre náš mikrobióm najlepší.
  • Viete, aké banány sú pre zdravý organizmus najlepšie?
  • „Vláknina je špecifická v tom, že to nie je iba jedna vláknina. Je to obrovský súbor rôznych molekúl, je ich veľmi veľa typov a my potrebujeme jesť viaceré typy, takže ovsené vločky nestačia,“ vysvetľuje Haranta a dodáva, že jeden druh vlákniny vyživuje iba určitú skupinu baktérií.
  • Koľko by sme jej vlastne mali jesť a v akej forme? Výsledky naznačujú, že priemerný denný príjem vlákniny u Slovákov je pod odporúčanou hranicou, ktorá je približne 25–35 gramov denne pre dospelých. Tento deficit má za následok zvýšené riziko zdravotných komplikácií.
  • To, že máme nedostatok vlákniny väčšinou nezistíme, kým neprídu problémy, napríklad zápcha, hovorí  Martin Haranta, expert na mikrobióm.
  • Pri banánoch je dôležité, či sú ešte zelené alebo už žltohnedé. Keď je banán zelený, má v sebe veľa rezistentných škrobov a správa sa podobne ako vláknina.
Späť na článok
Slovenský spevák ostal vykoľajený: Nemecký moderátor sa ho spýtal na ,,jeho" veľkosť.

Zdroj: Ramóna Keszeghová

Sklamanie a ľútosť: Adam Pavlovčin do finále Eurovízie nepostúpil! Odkaz nahnevaných Čechov
Lepku sa veľa ľudí bojí, je to pritom bielkovina

Zdroj: Kaufland

Miško Páleník v tom má jasno: Toto by ste o potravinových intoleranciách mali vedieť
3/21
Na snímke je Martin Haranta v našom štúdiu spolu s redaktorkou Ľubou Pajtinkovou.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Jedlá, ktoré sa skutočne oplatí jesť pred poriadnou párty
Mier na Ukrajine nebude, kým sa nestretnem s Putinom, vyhlásil Trump
Tichí zabijaci vošiek: Spojenci, ktorých vaša záhrada potrebuje
A
Sponzorované
Zažite autentický Titanic: každý víkend s kapitánom a dámami v dobových kostýmoch!
C
Sponzorované
Na založenie sporenia Lišiak digital potrebuješ len mobil a občiansky.
A
Sponzorované
Od začiatku v dobrých rukách - Príbeh o Markuskovi
Peter Cmorík si splnil sen o vlastnom štúdiu a záhrade pre deti: Krásny dom!
Túto OFINU milujú štýlové Francúzky i hollywoodske hviezdy: Podľahnete BOTTLENECK bangs?
Európa čaká márne. Trumpove colné dohody ju vysúvajú na vedľajšiu koľaj
NATIVIO