Nemusíte hneď vysadiť mäso, stačí zaradiť viac zeleniny a ovocia, alebo si jeden deň v týždni urobiť „rastlinný“. A kedy je najlepšie začať? No predsa v pondelok!

Len na Slovensku sa spotrebuje ročne v priemere 60 kilogramov mäsa na osobu. Zavedením rastlinného pondelka dokážete túto spotrebu znížiť o 11 kilogramov. Napomôžete tak prírode, no tiež svojmu telu. „Obmedzenie konzumácie mäsa a jeho nahradenie potravinami rastlinného pôvodu má svoj zdravotný význam. Ukazuje sa, že nadmerná konzumácia červeného mäsa (predovšetkým upraveného pri vysokých teplotách a na nevhodnom tuku) a tzv. sekundárne spracovaného mäsa (údeniny) súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny, hlavne potom kolorektálneho karcinómu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z Viem, čo jem a pijem.

Rastlinné pondelky sú krokom k zdravšiemu životnému štýlu - práve prvým dňom v týždni môžete naštartovať želanú zmenu. Vďaka tomu, že budete jesť viac rastlinnej stravy, vám v jedálničku zostane menej miesta na nezdravé potraviny. Rastlinná strava má pri rovnakom objeme nižšiu kalorickú hodnotu (cca o 10–15 %), ďalším benefitom je teda aj znížený energetický príjem.

Začať s rastlinnými pondelkami vám teraz môže pomôcť aj rovnomenná kampaň Rastlinný pondelok, ktorá nepresadzuje vegetariánstvo alebo vegánstvo ako také, ale väčšie množstvo jedál z rastlinných zdrojov tak, aby bol jedálny lístok vyvážený. Na začiatok zaradením jedného VEGA dňa. Pre lepšiu motiváciu tiež prináša súťaž o pobyt na Srí Lanke v hodnote 3.900 EUR a to už stojí za to!

Pozrite si inšpiratívne jedálne lístky na všetky aprílové a májové pondelky a naštartujte svoju zmenu. Jeden recept prinášame rovno tu:

Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batatové pyré

Ingrediencie na 4 porcie fašírok:
150 g sójového granulátu
500 g cvikly
250 g múky
3 lyžice sójovej omáčky
250 ml vody
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice chia semienok
rastlinný olej

Postup:
Budeme potrebovať sójový granulát pripravený podľa návodu. Granulát necháme odkvapkať a dáme do misy, primiešame surovú cviklu, ktorú ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme vodu, chia semienka, sójovú omáčku, pretlačený cesnak a nakoniec múku. Zo zmesi vytvarujeme fašírky. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Pečieme pri teplote 180 °C, až kým nebudú mať fašírky svetlohnedú kôrku.

Ingrediencie na 2 porcie batatového pyré:
2 väčšie bataty
40 g Flora Original
400 ml rastlinného mlieka
soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
Bataty ošúpeme, nakrájame a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarené bataty scedíme, pridáme Floru a rastlinné mlieko. Tyčovým mixérom vymiešame hladké pyré.

Čas:
60 minút (fašírky) + 20 minút (batatové pyré)