V jesenných receptoch nájdete ako prílohu bulgur. Je dôležitou zložkou stredomorskej stravy, ktorá sa považuje za najzdravší spôsob výživy.

Predvarená nalámaná celozrnná pšenica pripomína kuskus alebo špaldu. Chutí nielen ako obilnina, ale trochu aj ako oriešky.

Príprava bulguru je veľmi jednoduchá. Môžeme ho namáčať a potom krátko variť alebo ho najprv osmažiť na oleji a potom dusiť ako ryžu.

Ideálny je ako príloha k mäsu i rybám alebo ako rizoto. Možno ho pridať ako závarku do polievky a na zahustenie do fašírok. Bulgur je vynikajúci zdroj fosforu, horčíka, selénu, železa a vitamínov. Má nízky obsah tuku a je vhodný pri diétach.

Pečený losos s pórovým bulgurom

Potrebujeme: 4 filety z lososa, 4 lyžice olivového oleja, lyžicu sušeného kôpru, kôru a šťavu z 1 citróna, 400 g bulguru, 1 pór, soľ, korenie, oregano, vodu alebo vývar, lyžicu masla

Ako na to: Lososa cez noc marinujeme v citrónovej šťave zmiešanej s olivovým olejom a kôprom. Potom pečieme v rúre 20 minút alebo grilujeme na panvici kožou dolu. Na záver posolíme.

Ako prílohu uvaríme bulgur vo vode alebo vo vývare do mäkka, dochutíme soľou, oreganom a korením, nakoniec pridáme nakrájaný pór udusený na masle.


Foto: Lýdia Jušková

Pečené jablká s perníkovou plnkou

Potrebujeme: 4 jablká, perníky alebo medovníky, dve lyžice mletých orechov, lyžicu medu, lyžicu malinového džemu, 2 lyžice masla

Ako na to: Z jabĺk zrežeme vršky a vnútro vydlabeme. Naplníme zmesou nastrúhaného perníka, orechov, medu a džemu a uzatvoríme.

Na každé jablko položíme kúsok masla a pečieme v rúre 20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať so šľahačkou alebo so zmrzlinou.


Foto: Lýdia Jušková

Pečená hruška so syrom a s brusnicovým čatní

Potrebujeme: 4 stredne tvrdé hrušky, perníkové korenie, zrejúci syr alebo syr s modrou plesňou, brusnicovú zaváraninu, soľ, korenie, olivový olej

Ako na to: Hrušky rozkorojíme na polovicu a vyberieme stred. Prázdne miesto naplníme nastrúhaným syrom, posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a zapekáme v rúre 15 minút pri 180 stupňoch.

Podávame s brusnicovým čatní, ktoré sme pripravili zvarením brusníc s perníkovým korením na hustú masu.