Mafiny sú rýchlo hotové a úžasné v tom, že sa dajú bezpečne prenášať aj skladovať. Výborne sa hodia na výlety, oslavy, návštevy i párty. Receptov na mafiny existujú stovky. Ponúkame vám pohodlný a hlavne kreatívny recept, aby ste si ich mohli vykúzliť presne podľa vašej chuti, kedykoľvek sa vám zachce.

Potrebujeme: 2 šálky polohrubej múky, 1 šálku kryštálového cukru, 1 šálku oleja, 1 šálku mlieka alebo acidka, 3 vajcia, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lyžičku sódy bikarbóny.

Nasleduje priestor pre vašu tvorivosť, jednu šálku pridajte podľa toho, na čo máte najväčšiu chuť: 1 šálku brusníc a bielej čokolády, 1 šálku horkej čokolády so sušenými višňami a kakao, 1 šálku mixu orechov, 1 šálku hrozienok, strúhaných jabĺk, škorice, 1 šálku kokosu, nastrúhanej citrónovej kôry, 1 šálku ovsených vločiek a sušeného ovocia, 1 šálku najemno nakrájaného banána a arašidového masla

Ako na to: Kľúč k úspechu je v tom, že musíte zvlášť zmiešať mokré a zvlášť suché suroviny. Potom tieto dve masy len jemne premiešajte a okamžite plňte košíky na mafiny.

Pozor! Najlepšie je mať silikónové formy. V prípade, že máte papierové košíčky, vložte ich do plechu na mafiny, pretože samotné papierové košíky na obyčajnom plechu sa rozťahajú a cesto sa bude vylievať. Takže buď len silikónové formičky, alebo papierové košíky vložené do plechu na mafiny.

Pečieme asi 15 minút pri 200 stupňoch. Pochopiteľne, treba skúsiť špáradlom. A potom už len užívať si svoje mafiny a rozdávať recepty.

Banánovo-badiánový chlebík

Potrebujeme: 4 zrelé banány, 3/4 hrnčeka hnedého cukru, 1/3 hrnčeka roztopeného masla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce, 1 lyžičku sódy bikarbóny, štipku soli, štipku prášku do pečiva, štipku mletého badiánu, 1,5 hrnčeka polohrubej múky

Ako na to: V mise roztlačíme banány a zmiešame s roztopeným maslom. Pridáme vajce, cukor a ostatné suroviny, naposledy múku s práškom do pečiva.

Nalejeme do vymastenej podlhovastej formy a pečieme hodinu pri 170 stupňoch. Podávame ku káve alebo ako sladké raňajky s maslom a džemom.


Foto: Lýdia Jušková

Domáca marlenka, medový koláč

Potrebujeme: Na cesto: 250 g tuku na pečenie, 250 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 3 lyžice medu, 1 lyžicu sódy bikarbóny, 400 g hladkej múky

Na plnku: 1 kondenzované mlieko, 250 g masla, 250 ml mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 70 g posekaných orechov, 50 g čokolády na varenie

Ako na to: Rastlinný tuk rozpustíme v nádobe nad slabou parou, pridáme cukor, premiešame, potom pridáme med, sódu bikarbónu, vajcia a 5 až 7 minút šľaháme šľahačom, najlepšie ručným, do spenenia. Pridáme múku a do hladka premiešame.


Foto: Lýdia Jušková

Cesto vylejeme na 3 plechy (30 x 40 cm) pokryté papierom na pečenie. Snažíme sa čo najrýchlejšie ho rozotrieť, pretože tuhne. Pečieme pri teplote 170 stupňov 7 až 10 minút dohneda.

Po vychladnutí stiahneme papier z plechov a z upečeného cesta odrežeme okraje. Tie pomrvíme, zmiešame s orechmi a odložíme. Uvaríme hustý puding z mlieka, vanilkového pudingu a po vychladnutí zmiešame s kondenzovaným mliekom a maslom.

Krémom potrieme 2 medové pláty viac a na posledný môžeme dať menej krému. Pláty uložíme na seba a vrchný posypeme odloženými pomrvenými okrajmi zmiešanými s orechmi. Ozdobíme rozpustenou čokoládou. Pár hodín necháme odležať v chlade.