Ryba musí byť

Na sviatočnom stole sa objavujú potraviny, na ktoré sme často celý rok netrpezlivo čakali. Aj keď ryby v našich bežných jedálničkoch nechýbajú, kapor je predsa len špecialita. „Aj podľa informácií z našich predajní môžeme potvrdiť, že najobľúbenejším sviatočným jedlom na Štedrý večer je kapor, prípadne filé, so zemiakovým šalátom. Tie miznú z pultov pred Vianocami ako prvé. V posledných rokoch začali Slováci vyhľadávať porciovaného kapra, najmä nakrájané podkovičky, ktoré sa veľmi jednoducho pripravujú,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA na Slovensku a dopĺňa, že záujem rastie aj o iné druhy rýb, konkrétne o lososa či pstruha.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Billa

Šalát trocha inak

Aj keď sa počas roka nevyhýbame šalátom rôzneho druhu, ten štedrovečerný má iné čaro. Dokonca môžeme povedať, že čo rodina, to iný recept na zemiakový šalát. Spája ich však jedna spoločná vlastnosť – veľa ingrediencií. Najpodstatnejšie sú zemiaky, uhorky, mrkva, petržlen, zeler, hrášok, cibuľka, majonéza alebo smotana. Ideálne siahnuť po lokálnych, aby bolo posilnený pocit tradícii.

Slováci nešetria a objavujú

Vianoce sú práve ten čas, kedy privrieme jedno či obe oči a doprajeme si ten prémiovejší sortiment. Pre našich najbližších predsa len to najlepšie! V slovenských košíkoch potom nájdeme šunky a čerstvo krájané salámy s vysokým podielom mäsa alebo dokonca aj morku, ktorá sa postupne stáva „tradičnou“ na druhý sviatok vianočný. „Pri ovocí a zelenine sa dlhodobo najlepšie predávajú banány, jablká a mandarínky. Stále viac sa však predáva aj avokádo, ananás a iné exotické ovocie ako karambola, pitahaya (dračie ovocie), kiwano, pepino, marakuja, či grenadila. S cieľom vyjsť zákazníkom v ústrety, ponúkame ovocie v tzv. ready-to-eat kvalite. Záujem rastie aj o novinky v oddelení pečiva, najmä o dezerty a koláčiky z netradičných druhov múky ako sú špaldová, pohánková, tekvicová alebo maková. Novinkou pre tieto Vianoce bude aj vianočka s aróniou, teda jarabinou,“ vymenúva nové chúťky Slovákov K. Kirchnerová. A čím si pripijeme na zdravie všetkých? Jednoznačne objavujeme chuť šampanského a prosecca.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Billa

O 5 minút 24

Aj napriek tomu, že práve Vianoce by mali byť pokojné, tak predvianočné obdobie je charakteristické pravým opakom. Všetko si nechávame na poslednú chvíľu a azda najviditeľnejšie je to práve pri nákupoch. Pripravujú sa na to aj obchodníci, ktorí sa snažia vyjsť svojim zákazníkom v ústrety. Predajne BILLA majú už pravidelne v posledné dni posilnené tímy na predajniach a predlžujú otváracie hodiny v ranných, ale aj podvečerných hodinách.