Jedna z najväčších výstav zmrzlín na svete v talianskom Rimini udáva každý rok nové trendy a zúčastňuje sa na nej viac ako 150 zmrzlinárov z celého sveta. „Priznám sa, že na Slovensku si zmrzlinu veľmi nedávam. Viem, že mnohí ešte dnes používajú pri výrobe len arómu a farbivo, ja si však potrpím na prírodné ingrediencie. Taliani mi dávajú množstvo inšpirácie a ich zmrzlinu si vždy vychutnám,“ prezradila mladá zmrzlinárka Miriama Antalová, ktorá sa na výstave aj osobne zúčastnila.

Ako tvrdí, zmrzlina sa dá vyrobiť naozaj zo všetkého a máločo ju vie ešte prekvapiť. „Mám pocit, že výrobcovia už ani neprichádzajú so skutočnými novinkami, skôr s drobnými vylepšeniami či s novými názvami,“ myslí si Miriama. Tento rok ju na výstave najviac oslovila príchuť cheesecake alla fragola, teda tvarohová s jahodami a keksom. Celosvetový trend stravovania sa podľa nej odráža aj na výrobe zmrzliny. Keďže ľudia dbajú každým rokom viac na zdravie, prispôsobuje sa im aj zmrzlinový trh.


Všetky variácie možno vyrobiť vo vegánskej verzii.
FOTO: archív

„V kurze sú napríklad sorbety. Tieto zmrzliny obsahujú veľké množstvo ovocia, vodu, cukor a zmrzlinové prísady, preto sa to dá považovať za zdravšiu verziu milovanej pochúťky,“ hovorí. Veľkej popularite sa však momentálne teší vegánska zmrzlina a podľa nej sa aj stane hitom leta. „Vyrába sa hlavne zo sójového mlieka. Kým pred piatimi rokmi sa o zdravších verziách až tak nediskutovalo, dnes sú rastlinné mlieka alebo sladidlo stévia čoraz obľúbenejšie ingrediencie,“ zdôraznila.

Aj ona pripravuje pre zákazníkov vegánsku studenú pochúťku. Ľudia sa môžu tešiť na orieškovú či čokoládovú vegánsku zmrzlinu. A čo sa týka ostatných druhov, Slováci sú vraj skôr na klasiku. „Najviac sa predáva citrónová a čokoládová zmrzlina, najlepšie dokopy,“ dodáva Miriama s úsmevom.