August je čas baklažánov, kapusty, brokolice, cukety, ale aj uhoriek, kalerábu, karfiolu či iných druhov zeleniny. Teraz je ten najlepší čas zaradiť ich vo veľkom do svojich jedálničkov. Zelená paprika, cuketa, uhorka, to všetko je zelenina, ktorú si môžu bez výčitiek svedomia dopriať aj diabetici.

Samozrejme záleží na tepelnej úprave. Varený karfiol či brokolica sú v poriadku, ak si ich ale vypražíte, cukor vám už hore poskočí. Môže za to obal z múky a strúhanky.

Ale naše recepty sú priateľské k zdraviu i k línii a zvládne ich naozaj každý. Ochutnali ste už cuketové tortily s guacamole alebo nepečený zeleninový koláč?

Radí odborníčka
Monika Blažíčková, edukátorka z programu DôveraPomáha diabetikom:
Zelenina je pokladom pre zdravého človeka i pre diabetika, pretože ňou môže bezpečne zaháňať hlad medzi dvoma jedlami. Obsahuje totiž veľké množstvo vody a vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukrov. Môže jej teda zjesť za deň, koľko chce - až na pár výnimiek: mrkvu, cviklu, kukuricu, hrášok, zemiaky, topinambury a strukoviny. Tieto druhy dvíhajú cukor v krvi, preto si ich diabetik síce môže dopriať, ale s rozumom. Ostatné druhy zeleniny sú však úplne bezpečné. Nakrájajte si na hranolky surový kaleráb, stopkový zeler, papriku, reďkovku a môžete ich chrúmať medzi jedlami.

ČÍTAJTE AJ: Ako jesť tak, aby ste hneď nevyhladli

Takéto a mnohé iné „finty“, ako žiť lepší život s cukrovkou, sa diabetici poistení v najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovni zadarmo dozvedia v programe DôveraPomáha diabetikom. Program funguje už štyri roky a za ten čas v dobrom slovazmysle prevrátil na ruby život mnohým cukrovkárom. Naučili sa so svojou chorobou žiť tak, aby sa vyhli komplikáciám v podobe slepoty, zlyhaniu obličiek či amputácie nohy a aktívne si užívajú život so svojimi najbližšími.