Nie je zemiak ako zemiak. Aj keď na prvý pohľad môžu vyzerať rovnako, ich štruktúra je rôzna. Niektoré sú určené na klasické prílohy, iné aj na šalát. Spýtali sme sa odborníka, ako si vybrať ten správny druh na vianočný šalát.

„Zemiaky na šalát majú byť strednej veľkosti, zhruba okolo 40 až 45 milimetrov,“ radí Ján Heldák z Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského. Na šalát sú vhodné typy označené ako trieda A, prípadne A/B či B/A. Táto informácia by mala byť uvedená na balení.

„Väčšina našich supermarketov predáva zemiaky v univerzálnej triede B, aj z nich niekto dokáže urobiť chutný šalát,“ dodal odborník. Podľa neho to, o aký typ ide, v obchode zistiť nedokážete. Iba ak zemiaky uvaríte. Tie šalátové musia mať pevnú lojovitú konzistenciu a musia minimálne nasávať ostatné prísady.

Delenie zemiakov na varné typy:

Varný typ A: zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

Varný typ B: zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako je kaša, zemiakové cesto a pod.

Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod.

Koľko zaplatíte za zemiaky: (Cena za 1 kilogram)
Tesco 0,99 eura
Billa 0,79 eura
Coop Jednota 0,75 eura
Kaufland 0,69 eura
Hypernova 0,52 eura
Lidl 0,40 eura