Zistili sme, že ľudia pri príprave steaku spravia priemerne 3 chyby. A na výslednej chuti to spoznáte ihneď. Pozrite sa, či tieto chyby nerobíte aj vy, a grilujte ako profesionáli.

Chyba 1: Studený gril alebo vysoké plamene

Toto sú dva extrémy, ktoré by sme mohli spojiť do jednej veľkej chyby – nesprávne pripravený gril. Väčšinou mäso či zeleninu položíme na gril príliš skoro a gril ani nie je poriadne rozpálený. Alebo gril rozžeravíme až príliš a dobroty grilujeme priamo na „plameňoch“. V prvom prípade je mäso vysušené, v tom druhom je na povrchu spálené a vo vnútri surové. Na elektrickom grile nie je ťažké poznať tú správnu chvíľu pre štart grilovania. Horšie je to v prípade, že používate klasický gril na drevené uhlie. Naň začnite pokladať mäso až vtedy, keď uhlíky nehoria a sú iba žeravé. Vtedy je teplota ideálna.

Chyba 2: Priveľa korenia

Čím viac, tým lepšie, no nie? Táto úvaha u korenia dozaista neplatí. Nadmerné množstvo korenenia „zabije“ chuť pokrmu, či už pripravujete mäso, ryby, zeleninu alebo údeniny. Nakoniec tak na jazyku ucítite iba chuť marinády a bohužiaľ si už nevychutnáte ani to najlepšie a chuťovo najvýraznejšie mäso.

Vyskúšajte marinády, ktoré neprebijú chuť mäsa, ale naopak ju perfektne doplnia. Pripravili sme pre vás 4 recepty na domáce marinády na grilované kuracie mäso.

Chyba 3: Z chladničky rovno na gril

Sme netrpezliví a všetko potrebujeme mať hneď teraz. Dnešná uponáhľaná doba sa premieta už aj do grilovania. A tak sa stáva, že vytiahneme mäso z chladničky a rovno ho – ešte studené – položíme na gril. Pozor, ak mäsu pripravíme takýto teplotný šok, pustí všetku šťavu. Na tanieri potom budeme mať vysušený plátok a váš steak isto nebude vyzerať ako ten z časopisu. Správny postup je vybrať mäso z chladničky asi o hodinu skôr a grilovačku začať až v momente, kedy majú steaky teplotu okolo 20 °C.

Chyba 4: Grilujeme nevhodné mäso

Asi tou najväčšou chybou je grilovanie mäsa, ktoré sa na gril vôbec nehodí. U kuracieho alebo bravčového mäsa nie je výber nijak zložitý. Problém sa však začína u toho hovädzieho. To by malo byť vždy vyzreté. Z nevyzretého hovädzieho mäsa sa na gril hodí iba pravá sviečková (Fillet mignon), či mleté mäso.

Dôležité je mäso nenaklepávať a vybrať si také, ktoré je aspoň trošku prerastené tukom. Tuk je totiž nositeľom chuti. Z vyzretého mäsa siahnite po špičke (Rumpsteak), hovädzom pupku (Flank steak), pliecku, vysokej roštenke (Rib Eye steak) alebo tzv. t-bone steaku (ten je z časti z nízkej roštenky a z časti zo sviečkovej prichytenej na kosti, ktorá má po odseknutí tvar písmena T).

Chyba 5: Zdravie na poslednom mieste

Aby ste grilovanie neoľutovali, je nutné dodržiavať základné hygienické zásady. Pre mnohých budú nasledujúce body určite isto dávno známe:

  • Nepokladajte grilované mäso na povrchy, na ktorých predtým ležalo surové mäso. Lopáriky, taniere aj podnosy od surového mäsa pred ďalším používaním najprv dôkladne umyte prípravkom na riady a opláchnite ich horúcou vodou. Dôvod? Surové mäso môže obsahovať baktérie, ktoré spoľahlivo zničí práve rozžeravený gril. Akonáhle však grilované mäso vrátite tam, kde bolo položené to surové, tepelná úprava bude zbytočná. V lepšom prípade potom strávite večer na toalete, v tom horšom v nemocnici.
  • Nenechávajte kvapkať olej a marinádu na uhlíky. Takto totiž vznikajú karcinogénne látky, ktoré majú negatívny dopad na zdravie. Najlepšie je mäso pred grilovaním od marinády jemne osušiť.
  • Pravidelne čistite gril. Zbaviť ho nečistôt je základ dobrého a zdravého grilovania, pretože karcinogénne látky obsahujú aj niekoľkokrát pripečené zbytky mäsa.

Chyba 6: Nenechávame mäso oddýchnuť

Väčšina ľudí sa do šťavnatého steaku zareže v prvej sekunde po tom, čo ho vyberú z grilu. Málokto však vie, že poriadny steak by si mal najskôr odpočinúť. Ak mäso prikryjete alobalom a necháte ho na vypnutom grile alebo na drevenom lopáriku 10 minút, usadia sa vo vnútri všetky šťavy a steak bude oveľa chutnejší. V opačnom prípade vám z bifteku po prvom záreze vytečie všetka šťava von a zbytok plátku bude pripomínať gumovú podošvu.

TIP: Premýšľate o tom, čo si ugrilujete nabudúce? Pozrite sa na výber hovädzieho mäsa (nielen) na grilovanie. Vďaka službe Tesco Online nákupy ani nemusíte do obchodu. Stačí si všetko objednať online z pohodlia vášho domu a my vám celý nákup dovezieme.