Dnešní tridsiatnici, aj tí o niečo starší si veľmi dobre pamätajú slová našich mám o dôležitosti mlieka pre zdravie a silu. O intolerancii na laktózu sa prakticky nehovorilo a mlieko dodnes kolektívne buď milujeme, alebo nenávidíme. V súčasnosti však čoraz viac ľudí, ktorí ešte v detstve pokojne vypili pohár teplého mlieka s medom a sladko spali celú noc, po tejto dobrote zažíva krušné chvíle. Prečo je to tak?

Laktóza vs laktáza

Mlieko a mliečne výrobky sú skvelé, veď obsahujú nielen živočíšne bielkoviny, ale aj mnoho minerálov a vitamínov. Zároveň však obsahujú mliečny cukor, teda laktózu. Tento zložitý cukor potom v našom tráviacom systéme štiepi enzým s názvom laktáza. Hoci existujú prípady, kedy majú ľudia problém s laktózou už od detstva, väčšina z nás je schopná ju do určitého veku tráviť bez vážnejších problémov. S vekom sa však metabolizmus mení, a tak postupne pribúdajú aj tí, ktorí zaznamenávajú ťažkosti pri trávení mliečnych výrobkov.

Nie ste v tom sami

Ak ste prišli na to, že aj vás postihuje niektorý zo symptómov, vedzte, že v tom nie ste sami. Naopak, s podobným problémom sa stretáva zhruba každý piaty dospelý Slovák, a podľa niektorých výskumov až 65% dospelej populácie.

Dnes na laktózovú intoleranciu existujú testy, ktoré môžu vaše podozrenie potvrdiť. Niektoré si dokážete pohodlne spraviť aj sami doma, prípadne skúsiť malý experiment. Najjednoduchšou cestou, ako prísť na to, či máte problém s laktózou, môže byť jednoduché pozorovanie a zaznamenávanie toho, čo ste skonzumovali.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Kaufland

Zabudnite na klasickú zmrzlinu či hotovú pizzu

Možné je, že sa intolerancia na laktózu u vás objaví kedykoľvek, či už to je v detstve, puberte alebo dospelosti. Pravdepodobnejšie však je, že vás podobné ťažkosti dostihnú s pribúdajúcim vekom. Intolerancie na laktózu sa už zvyčajne nedokážete zbaviť.

Pokiaľ vás teda symptómy neobišli, budete musieť upraviť svoj jedálniček a vypustiť z neho množstvo dobrôt. Tabu pre vás už natrvalo zostane klasické mlieko, maslo, syry a iné mliečne výrobky. Nepochutnáte si tak na klasickej zmrzline, pudingu či dresingoch. Pozor však, laktóza sa môže skrývať aj v mnohých hotových výrobkoch, ako je hotová pizza, alebo lieky. Áno, najjednoduchším riešením by bolo vypustiť laktózu úplne, kto by však dokázal odolať dobrotám, ktoré sme spomínali? Pokiaľ to nedokážete, máme pre vás riešenie.

Netolerujte intoleranciu

Ako pri väčšine problémov, aj v tomto prípade existuje alternatíva. Mnohí výrobcovia už prišli na to, že približne pätina populácie si na laktóze pochutnáva len s problémami, preto prichádzajú na trh s bezlaktózovými variantmi. Tie už dnes dostať našťastie takmer bežne, napríklad v Kauflande, kde pod značkou K-free bez problémov zoženiete nielen chutné bezlaktózové mlieko, ale aj syry, smotany, maslo, tvaroh či jogurt. Už teda neplatí to čo v minulosti, teda že musíte merať cestu do jediného, mnoho kilometrov vzdialeného špecializovaného obchodu, nebodaj až vo vedľajšom meste.

Takže ak mlieko stále milujete, no ono vám už túto lásku neopätuje, netolerujte intoleranciu a poobzerajte sa vo svojom Kauflande po výrobkoch s označením K-free. Poteší vás nielen široký sortiment chutných produktov aj vo verzii bez laktózy, ale najmä ich cena pri pokladni.