Záchrana pre mladých

Varenie nebýva silnou stránkou študentov, tí jedlo vnímajú skôr ako rýchle a efektívne doplnenie energie. Keď sa minú zásoby z domu, vtedy nastáva čas zamyslieť sa čo ďalej. Prichádzajú na rad cestoviny. Ich príprava je rýchla a finančne nenáročná. „V Bille ponúkame široký sortiment cestovín našich privátnych značiek Clever, BILLA a BILLA Premium, ako aj cestovín od rôznych výrobcov. Na svoje si príde každý, či je to študent, ktorý hľadí na nízku cenu, alebo zákazník, ktorý pri výbere zohľadňuje kvalitu. Okrem suchých cestovín, ktoré si vyžadujú tepelnú úpravu, máme na výber aj čerstvé cestoviny značky BILLA Easy, ktoré sa nachádzajú v chladiacich boxoch a sú pripravené na okamžitú konzumáciu,“ hovorí Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete supermarketov BILLA.

Kulinárstvo rýchlej doby

Dnes žijeme v uponáhľanej dobe. Na prípravu teplého jedla často jednoducho nemáme čas. Práve cestoviny sú vtedy nenahraditeľnou potravinou. Uvaríme ich len za pár minút a podávať ich môžeme k čomukoľvek. Pri žiadnej inej potravine neplatí tak dokonale staré známe príslovie „koľko ľudí, toľko chutí“. Snáď treba už iba dodať, že aj „toľko spôsobov“.

Ak si zvolíme slaný variant, stačí do uvarených cestovín primiešať už pripravenú paradajkovú alebo smotanovú omáčku, bazalkové pesto, mäso, zeleninu, či iné ingrediencie, ktoré sú po ruke. Sladký chod sa podáva s kakaom, makom, tvarohom a cukrom. Možností je naozaj neúrekom.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: BILLA

Samotní Taliani, ktorí sa pýšia tým, že túto potravinu vymysleli, to s ingredienciami nepreháňajú, medzi jedny z najobľúbenejších receptov patrí Aglio e olio, na prípravu ktorého postačí len cesnak, olivový olej a parmezán. Aké rýchle a jednoduché!

„Milión“ tvarov a druhov

Ak by ste sa rozhodli jesť cestoviny hoc aj každý deň, stále máte z čoho vyberať. V prípade tejto potraviny naozaj platí, že pri ich výrobe sa kreativite medze nekládli. Vybrať si môžete z rôznych špagiet, penne, mašličiek či iných tvarov, ktoré sa zvyčajne viažu k určitému druhu omáčky. Nie je to však pravidlom. Zákazník ma na výber z dlhých, ploských, stredne dlhých, krátkych či dokonca plnených cestovín. Aj polievkové závarky si nájdu svoje miesto v domácnosti.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: BILLA

Dôležitý je nielen výzor, ale aj čo je vo vnútri

Možno si poviete, že však cestoviny ako cestoviny. Omyl! Dôležité je aj ich zloženie. Ich základné delenie je na vaječné a bezvaječné cestoviny. Vaječné ešte rozlišujeme na jednovaječné, dvojvaječné a viacvaječné. Cestoviny vyššej kvality sú vyrábané z tvrdej pšenice, nazývanej tiež semolina. Obsahujú viac živín, sú pevnejšie a majú krásnu žltú farbu, navyše výborne chutia. Špaldová múka je pri výrobe cestovín ďalšou obľúbenou alternatívou za klasickú bielu múku. Podporuje myslenie, koncentráciu a je ľahko stráviteľná. „Myslíme aj na ľudí, ktorí kvôli alergiám a intoleranciám museli bežné cestoviny zo svojho jedálnička vylúčiť. A ponúkame im bezlepkové alternatívy. V našich predajniach zákazník nájde aj cestoviny, ktorých základ tvorí cícer, hrach, šošovica či kukurica,“ dopĺňa K. Kirchnerová.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: BILLA

Či už mušličky alebo rúrky, špaldové alebo bezvaječné, na príprave záleží. Je dôležité variť ich v hrnci s vodou v správnom pomere - 1l vody na 100 g cestovín. Vodu prisolíme až po tom ako začne vrieť a následne vložíme cestoviny do hrnca. Nelámeme ich. Dĺžka varenia je vždy uvedená na obale a mala by byť dodržaná. Po dovarení je potrebné scediť vodu z cestovín a pridať omáčku podľa chuti.

Buon appetito!