FOTO z černobyľskej zóny smrti nájdete v galérii článku >>>

Niektoré huby ešte stále obsahujú veľké množstvo rádioaktívneho cesia. Informoval o tom vo výročnej správe Spolkový úrad pre ochranu zdravia pred žiarením (BfS). Jednou z najviac postihnutých oblastí je práve bavorská strana Šumavy.

Najväčší obsah cesia -137 namerali pracovníci nemeckého úradu pre ochranu pred žiarením v štyroch druhoch jedlých húb. A to v hríbe hnedom, lišiaku prehýbanom, šťavnatkách slonovinových a terčovitých. Najviac postihnuté sú pritom lesné oblasti, nad ktorými sa na začiatku mája 1986, krátko po černobyľskej havárii, objavili silné búrky. Jednou z nich je aj nemecká strana Šumavy južne od Železnej Rudy. Väčšiu koncentráciu v hubách namerali vedci aj v okolí miest Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden.

"V extrémnych prípadoch obsahuje jedno jedlo pripravené z takých húb viac cesia- 137 ako množstvo, ktoré príjmeme s inými potravinami za celý rok," uviedla predsedkyňa BfS Inge Pauliniová. Ak sa chcete žiareniu vyhnúť, nemali by ste podľa jej slov konzumovať postihnuté druhy húb z daných regiónov. "Polčas rozpadu cesia- 137 je asi 30 rokov, rádioizotopy z Černobyľu, ktoré sa dostali do južného Nemecka, sa tak zatiaľ rozpadli približne o polovicu," dodala.

Černobyľ
Černobyľ
Zdroj: Archív

Ľudia, ktorí si lesné huby kupujú v obchodoch, by strach mať nemali. Tieto huby totiž podliehajú námatkovej kontrole potravinárskej inšpekcie. "Ale ani konzumenti húb, ktorí si ich sami nazbierali, nemusia mať obavy z negatívnych zdravotných následkov kvôli rádioaktivite, pokiaľ ich budú konzumovať v bežnom množstve, čo je asi 250 gramov týždenne," zdôraznila Pauliniová.