Boris Kollár v rozhovore pre Plus JEDEN DEŇ prezradil, že spolu s Richardom Sulíkom prišli minulý týždeň na vládu bojovať za otvorenie reštaurácií. No odborníci z pandemickej komisie im vraj predstavili katastrofický scenár, ktorý hrozí pri omikrone. „Po tom, čo nám povedali, čo všetko sa na nás valí a ako to strašne zle dopadne v januári… tak teraz sme mali ísť bojovať, aby sa otvorili prevádzky? To je veľmi ťažké,“ povedal Kollár.
Matematik Richard Kollár sa zhoduje s odborníkmi, že aktivity, pri ktorých sa ľudia náhodne miešajú a nemajú ochranu horných dýchacích ciest, sú „extrémne rizikové“. Zároveň vysvetlil obrovský rozdiel medzi obchodom s potravinami a reštauráciami. Dôležité podľa neho je, že pri bežnom nákupe majú ľudia respirátory: „Vieme, ako to chodí v reštauráciách. Pri baroch je to dokonca nekontrolovateľné. Ľudia nesedia za stolmi a respirátory sa, samozrejme, nenosia. Hrá tam hlasno hudba, ľudia kričia jeden cez druhého, čo zvyšuje mieru šírenia.“ Podľa Richarda Kollára by sa možno nad otvorením reštaurácií s obmedzením kapacity dalo uvažovať, keby neprichádzala nová mutácia koronavírusu: „Žiaľ, otvorili by sme ich iba na týždeň, lebo nastupuje omikron – a to znamená, že hneď máme ďalšiu vlnu.“
Minister Sulík sa napriek tomu nevzdáva a za otvorenie reštaurácií chce naďalej bojovať. Keby vraj záležalo iba na ňom, tak pre očkovaných a prekonaných by prevádzky otvoril. Zároveň prezradil, že o situácii budú na vláde v dohľadnom čase opäť rokovať. Dovtedy však chce spraviť všetko pre to, aby štát zatvorené reštaurácie odškodnil: „Otvoril som tému skutočného odškodnenia. To znamená, aby dostali podporu z dôvodu poklesu obratu, na preplatenie nájmu a na pracovnú silu.“
Gastro sektoru sa však pomoc od štátu nepozdáva. Považuje ju za pomalú a dokonca aj nízku! „Schéma preplácania nájmov ešte nie je ani zverejnená. Schéma na pracovnú silu je spustená, ale nedostatočná. Vo februári a v marci, teda na konci druhej vlny, sme dostávali 100 % ceny práce. Teraz nám preplácajú len 80 %. Z čoho to máme financovať?“ pýta sa prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Pri všetkých schémach pomoci vraj platí, že prichádzajú neskoro. „Štát hovoril, že je pripravený na tretiu vlnu, no vyzerá to presne naopak, že s pomocou, na ktorú čakajú niektoré podniky už tri mesiace, nie je,“ povedal nám.
Pozitívnu správu pre gastro sektor nemá ani Richard Kollár, ktorý otváranie reštaurácií neočakáva, práve naopak.
JEHO DRSNÚ REAKCIU SI PREČÍTAJTE V NAŠEJ GALÉRII.
Mohlo by vás zaujímať:
-
Vyjadrenie, na ktoré MNOHÍ čakali: Polícia prezradila dôvod, prečo zadržala Roberta Fica!
-
Kollár OTVORENE prehovoril o výstavbe nájomných bytov: Podarí sa mu splniť svoj VEĽKÝ sľub?
-
FICA po hodine polícia prepustila: Som OBVINENÝ z podnecovania, celé si to VYMYSLELI, povedal