Reagoval tak aj na správy o tom, že najnovšie nariadenie hygienikov súvisiace s gastro prevádzkami a prikazujúce mať pri terasách aspoň jednu stenu otvorenú, sa niektorí snažia obchádzať tým, že otvárajú práve tú najkratšiu stranu a tým znižujú efekt voľného prúdenia vzduchu, ktorý má opatrenie zaistiť.

"Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností, ak sa však neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec nastaviť tie opatrenia,“ upozornil Mikas.

I preto je podľa neho zložité hovoriť o možnom termíne otvárania reštaurácií. „Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o otváraní," dodal hlavný hygienik.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v súvislosti s predpokladaným nárastom počtu infikovaných poznamenal, že v tejto situácii sa ani v prípade semaforov, ktoré majú byť „vodítkom" uvoľňovania opatrení na regionálnej úrovni, „nemáme, kde ponáhľať“.

Článok pokračuje na ďalšej strane.