Najskôr fakty, ktoré netreba ignorovať. Nadmerná konzumácia mäsa či sladených nápojov a na druhej strane nedostatočný príjem ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov spôsobuje, že Slováci sú čoraz tučnejší. Nezdravá strava sa podpisuje aj pod srdcovo-cievne ochorenia, aj rakovinu.

„Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012 – 2014 v populácii 0 – 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a 1,2-krát vyššiu ako Česká republika,“ píše vláda v Akčnom pláne pre potraviny a výživu na roky 2017 - 2025. Čo môžeme urobiť, aby sme neumierali zbytočne?

Odborníci si vzali na mušku to, čo máme mnohí najradšej - bravčové mäso, údeniny, ale aj pohárik ostrejšieho či iné maškrty! Ministerstvo zdravotníctva varuje - konzumácia bravčového mäsa je u nás príliš vysoká! Prieskum ukázal, že takmer 60 percent ľudí si dopraje bravčové mäso raz alebo aj dvakrát týždenne. Ďalšou našou veľkou neresťou sú cukrovinky a sladené nápoje.

Napríklad za celý rok 2014 vypil priemerný Slovák takmer 205 litrov ochutených nealkoholických vôd a zjedol 30 kilogramov sladkostí! Minister zdravotníctva Tomáš Drucker však ubezpečuje, že nikomu nejdú nič zakazovať. Pritlačiť chcú najmä na výrobcov potravín, aby nám ponúkali zdravšie jedlá bez zbytočných solí, cukrov či tukov. „Pretože spotrebiteľ si nemôže vybrať. Kupuje len to, čo má v potravinách,“ vysvetlil Drucker.

Cecília (76)

Cecília Mittuchová z Nitry má tiež rada dobroty ako klobásku, slaninku, ale aj jaterničky či oškvarky. Vôbec nemá pocit, že by jej nejako škodili. „Lekári odporúčajú jesť všetko s mierou, a toho sa držím aj ja. Možno práve preto mi trochu mastného v podobe zabíjačkových špecialít doteraz neuškodilo,“ netají čiperná babka Cilka.

Zároveň dodáva: „V mojich rokoch už mám trošku výčitky, no keď mám na to chuť, nie je čo riešiť.“ K dobrému jedlu si občas dopraje aj kávičku a niečo sladké. „Raz za čas to rozhodne neuškodí,“ smeje sa dôchodkyňa. „Nadbytočné kilečká sa snažím zničiť častými prechádzkami po meste,“ prezradila.

Bude vás zaujímať

Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!

Emília (90)

Na klobásky, slaninku, bravčový bôčik a dobré škvarky nedá dopustiť ani babička Emília Dzuráková zo Starej Turej. „Odjakživ mám rada mastné, čím mastnejšie tým lepšie. Ale aj kapustu na všetky spôsoby, to je tiež moje obľúbené jedlo,“ priznáva čiperná starká.

V kondícii sa udržiava krátkymi zdravotnými prechádzkami okolo bytovky, kde žije, ale najmä pozitívnou mysľou. „Nikomu som nikdy nepriala nič zlé, s každým som sa snažila vychádzať v dobrom. Potom sa človeku dobre žije,“ usmieva sa starenka.

Bude vás zaujímať

Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!

Helena (77)

Helena Dobranská z Ťahanoviec sa nemieni v jedle obmedzovať. „Keď som bola dieťa, na raňajky sme mali denne buď smažené vajíčka so slaninkou, alebo len slaninu s chlebíkom. Neskôr, keď som už pomáhala na poli, namiesto obeda sme opäť jedli slaninu. Potrebovali sme niečo, čo nám dodalo silu,“ spomína. Ďalším dôvodom sú - peniaze!

„Po zaplatení všetkých poplatkov a liekov mi ostane na stravu necelá stovka. Na lososa ani sviečkovicu nemám, tak si doprajem aspoň klobásku, slaninku a lacnejšie mäso. Politikom odkazujem, nech nám obyčajným ľuďom nediktujú, čo máme jesť, dovolíme si len to, na čo nám vystačí obsah peňaženky,“ poznamenala pani, ktorá sa v kondícii udržiava prácou, pohybom a veselou mysľou.

Čítajte viac

Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!

Štefan (84)

Slanina je súčasťou jeho jedálneho lístka celý život. „Jedávam ju každý deň okrem piatkov, keďže som katolík,“ hovorí Štefan Wolf – Slameníkov z Novej Bane. Nikdy nebral žiadne lieky a je zdravý ako repa. Typické sedliacke jedlá, ktoré mu očividne neškodia, zapíja 48-percentnou ďumbierovou pálenkou.

„Naša rodina si ňou utužuje zdravie už 200 rokov. Máme na ňu špeciálny recept,“ podotkol potmehúdsky. Vo výbornej kondícii sa udržiava vďaka neustálemu pohybu. „Som vrchár a celý život trávim v prírode. Okolo statku a v lese odpracujem denne 8 hodín,“ dodal sedliak telom aj dušou.

Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!
Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!
Ľudia, neverte mýtom! Klobása, slanina či jaterničky – vďaka nim sme zdraví a dlho žijeme!