S kapustou v súdkoch majú najviac skúseností ľudia na dedine, ale kyslú dobrotu, ktorá vám môže vydržať v súdkoch aj rok, si môžete pripraviť bez problémov aj v panelákoch.

Urobte si dobrotu

Stačí si kúpiť keramický sud, kapustu, koreniny a smelo do toho. „Veľa záleží na odrode kapusty a kvalite jej natlačenia. Kapusta musí byť riadne vyzretá, vo vnútri biela a keď sa natlačí do suda, nemôže tam ostať vzduch. Na 10 kilo kapusty ide asi 10-15 deko soli,“ radí nám dôchodkyňa Valéria.

Klasicky sa nakladá do suda len kapusta, soľ a korenie. Ľudia však odjakživa radi vymýšľajú a tak aj nakladaná kapusta pozná rôzne recepty. Kvasiť by mala v miestnosti s teplotou okolo 15 stupňov.

Zvyčajne je vykvasená za 3-6 týždňov, takže je najvyšší čas, aby ste zašli na trhy, kúpili kapustu a vyskúšali si pripraviť vlastnú dobrotu na Vianoce.

Je najvyšší čas nakladať do sudov kapustu

SÚDOK: Stačí si zadovážiť aj takýto malý keramický súdok,
kúpiť kapustu a vyskúšať to aj v paneláku. Zdroj: PETER MIŠO

Je najvyšší čas nakladať do sudov kapustu

A na Vianoce si už uvaríte kapustnicu, alebo klasické „vepřo, knedlo, zelo“ z vlastných zásob. Zdroj: PETER MIŠO

Vyskúšajte recept

Na 50 kg kapusty potrebujete 0,75 g - 1 kg soli, celé čierne korenie, polovicu nového korenia, 1 balík malú rascu, 10 ks bobkový list, 40 zrniek suchej kukurice, 2 ks hroznový list, suchý kôpor a 20 zrniek hrozna. K tomu pokrájajte 2 červené papriky na malé kocky a po vrstvách ich dajte ako dekoráciu.

Navrch kapustnice v súdku po jej natlačení nakrájajte chren na drobné pásiky. Do kapusty urobte prstom dierky a napchajte dnu chren, ktorý má dezinfekčný účinok. Kapusta potom určite nesplesnie a vydrží aj do decembra budúceho roka.