Spišské párky vyrábali mäsiarski majstri v Spišskom Podhradí od začiatku 20. storočia. Robili ich z hovädzieho a bravčového mäsa, pričom receptúra vychádzala z citlivého miešania korenín, najmä sladkej a štipľavej papriky.

Túto základnú informáciu nájdete aj vo Wikipédii. No pravda je aj taká, že potom, ako sa u nás zrušili normy na mäsové výrobky, kvalita tejto špeciality išla dole. Do párkov sa začala pridávať napríklad voda, bravčové kože, bravčová slanina, hovädzí loj, zemiakový škrob, dokonca aj sója, múka, mliečna bielkovina i želatína...

Európsku značku kvality získali Spišské párky pred dvoma rokmi. Únia ich registruje ako „zaručenú tradičnú špecialitu“. Čo to znamená?

Môžu byť aj české

Toto označenie hovorí o charakteristických ingredienciách a výrobných procesoch. Čiže nie je podmienkou, aby ich robila iba jedna firma, a dokonca sa môžu vyrábať v ktorejkoľvek členskej krajine Únie. O zaregistrovanie požiadali aj Česi.

Výrobcov je až 19

Originálny recept Spišských párkov sa nezachoval. Túto špecialitu si pritom dnes môžete kúpiť od 19 našich výrobcov – a v rôznej kvalite.

„Povolenie vyrábať Spišské párky majú firmy z Vysokej pri Morave, Prešova, zo Svitu, z Bardejova, Rimavskej Soboty, Levoče, dve z Humenného, Myjavy, Púchova, Trenčína, Trenčína-Záblatia, Banskej Bystrice, Čadce, Košíc, zo Žiliny, z Martina, Chynorian a od januára tohto roka aj z Trenčianskej Teplej,“ vymenovala Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy.

Pozor na chyták

Niektorí výrobcovia vás popletú názvom. Namiesto Spišských párkov vám ponúknu napríklad „Párky zo Spiša“, dokonca s prívlastkom „extra“.

Pokiaľ si neprečítate etiketu, nezistíte, že táto „extra špecialita“ obsahuje ani nie polovičný podiel mäsa: my sme v nej našli len 27 % bravčového a 19 % hovädzieho mäsa, zvyšok boli kože, škrob, sója, zahusťovadlá, stabilizátory, želírovacia látka...

Naša sonda: Koľko je v nich mäsa

Tu je dôkaz, že do Spišských párkov nedávajú výrobcovia vždy rovnaký podiel mäsa a rozdielna je i cena. Poučenie znie: kým zaplatíte, prečítajte si informácie na obale výrobku.

Spišské párky: 80 % mäsa za 6,90 €/1kg

Preverili sme špecialitu: Viete, koľko mäsa obsahujú Spišské párky?

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ

Výrobca z Púchova, balené v supermarkete
Zloženie: bravčové mäso 56 %, hovädzie mäso 24 %, pitná voda, bravčové kože, jedlá soľ, konzervačná látka, koreniny – paprika mletá sladká a pálivá, stabilizátor, antioxidant

Spišské párky: 69 % mäsa za 9,20 €/1 kg

Preverili sme špecialitu: Viete, koľko mäsa obsahujú Spišské párky?

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ

Výrobca z Humenného
Zloženie: bravčové mäso 48 %, hovädzie mäso 21 %, bravčový tuk, bravčové kože, pitná voda, dusitanová soliaca zmes, jedlá soľ, konzervačná látka, paprika mletá sladká, paprika mletá pálivá, stabilizátory, antioxidant

Spišské párky tradičné: 69 % mäsa za 8,20 €/1 kg

Preverili sme špecialitu: Viete, koľko mäsa obsahujú Spišské párky?

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ

Výrobca z Vysokej pri Morave
Zloženie: bravčové mäso 48 %, hovädzie mäso 21 %, bravčový tuk, pitná voda, bravčové kože, jedlá soľ, stabilizátory, mletá paprika, antioxidant

Rozlíšte značky

Zaručená tradičná špecialita

  • Túto značku môžu mať iba potraviny, ktoré sa u nás vyrábajú tradičným spôsobom aspoň 25 rokov a ich osobitosť uznala Únia.
  • Získali ju: Ovčí hrudkový syr salašnícky, Ovčí salašnícky údený syr, Lovecká saláma, Liptovská saláma, Špekáčiky, Spišské párky, Bratislavský rožok.

Chránené označenie pôvodu

  • Označenie výrobku názvom regiónu či krajiny znamená, že jeho kvalitu určuje osobité zemepisné prostredie a všetka produkcia, príprava aj spracovanie prebieha v tejto oblasti.
  • Túto značku získali: Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Slovenská parenica, Oravský korbáčik, Zázrivský korbáčik, Tekovský salámový syr.

Chránené zemepisné označenie

  • Značka sa používa na označenie výrobku, ktorý pochádza z konkrétneho regiónu, miesta či krajiny.
  • Majú ich: Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Slovenská parenica, Oravský korbáčik, Zázrivský korbáčik, Tekovský salámový syr.