Gaštanová torta bez múky a cukru

Suroviny

Cesto

  • 8 vajec
  • 2 kocky gaštanového pyré

Plnka

  • 2 šľahačky v prášku
  • 300 ml mlieka
  • 1 kocka gaštanového pyré

Iné

  • rum alebo amareto
  • ríbezľový lekvár
Postup
  1. Vyšľaháme šľahačom 8 žĺtkov s 2 kockami gaštanového pyré. Šľaháme, kým nevznikne penová zmes. V druhej mise vyšľaháme bielky s troškou soli na hustý sneh. Potom sneh vmiešame do žĺtkovej zmesi, už bez šľahača, iba opatrne vareškou premiešame.
  2. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a dáme upiecť do vyhriatej rúry, pečieme 45 min. pri 170 stupňoch. Plnku si pripravíme tak, že vyšľaháme práškové šľahačkové smotany s mliekom na hustú šľahačku, potom ju zmiešame s jedným gaštanovým pyré.
  3. Tortový korpus po vychladnutí rozpolíme, pokvapkáme rumom, alebo amaretom, potrieme obe časti lekvárom. Plnku rozotrieme na spodný plát, necháme si trochu na povrch a boky torty, spojíme potrieme zvonka a ozdobíme podľa momentálneho nápadu.
Gaštanová torta bez múky a cukru.
Gaštanová torta bez múky a cukru.
Zdroj: shutterstock