Mirka Ištoňová (43) vedie s manželom Viliamom (49) farmu oviec v Toryse (okres Sabinov). Ovčie výrobky - bryndza či syry teraz, v čase hrozivej nákazy koronavírusom, takmer nik nekupuje. No výroba musí pokračovať aj tak a desiatich zamestnancov treba platiť! Keďže ide o rodinnú firmu, ktorá živí viacerých z rodiny, sú v súčasnej situácii v nezávideniahodnej situácii. 

Zárobok im mal v týchto dňoch priniesť nádejný predaj jahniat do Talianska pre veľkonočný trh, lenže ten je teraz pozastavený. Pritom príjmy z tejto činnosti Mirkinu farmu živia po celý rok, z týchto peňazí potom financuje cez leto pohonné hmoty pri rastlinnej výrobe. Lebo stádo musí nakŕmiť či zúri pandémia alebo nie. Dotácie od štátu im vykryjú iba časť nákladov, ktoré máme v lete, keď robíme na poliach. “Nevieme, ako dlho všetko toto potrvá, ale rátame s veľkou krízou,”hovorí vystrašene. 

Na snímke nedávno okotené jahňatá z ovčej farmy v Zlieni pri Belej dňa 30. januára 2020. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Na snímke nedávno okotené jahňatá z ovčej farmy v Zlieni pri Belej dňa 30. januára 2020. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Zdroj: Erika Ďurčová

Prekvapuje ju, že sa ľudia boja konzumovať aj čisté jahňacie mäso v bio kvalite. “Jahňacinu v hypermarketoch predávajú štvornásobne predraženú, ako je výkupná cena od nás. To nie je pravda, že Slováci nie sú zvyknutí jesť jahňacinu. Je v obchodoch drahá, preto nejde na odbyt,” vysvetľuje útla žena, u ktorej sa na farme ročne odchová okolo 600 jahniat.

Gazdovstvo založila spolu s otcom pred 20 rokmi, začínali s necelou pol stovkou oviec. “Malo to byť iba ako záľuba,”smeje sa. Jej otec Albín Angelovič (65) kúpil zdemolované stajne od exekútora a postupne ich dávali do poriadku. Nad súčasným stavom na Slovensku iba krúti hlavou: “Boli sme potravinovo sebestační. Teraz zavreli hranice a sme odstavení.” 

Podobný problém riešia agropodnikatelia aj v ostatných kútoch Slovenska. Napríklad ani farmári od Brezna nemajú komu predať bryndzu.