Asi dvojmesačné mláďatá medveďa hnedého opustila mama medvedica. Obyvateľ Sučian na ne v lese natrafil 8. marca. Prekvapil ho nárek jedného z nich, ktorý plačlivým hlasom zrejme volal svoju mamu. Muž z obavy, že by sa v blízkosti mohla nachádzať medvedica, lokalitu radšej opustil.

Zo zvedavosti sa však do lesa vybral aj nasledujúci deň. Nárek medvieďaťa však už nebolo počuť. Jeho vysilené telíčko našiel pod spadnutým smrekom takmer bez známok života. Ihneď zatelefonoval strážcovi národného parku, s ktorým následne spoločne skontrolovali lokalitu.

Približne 15 metrov od medvieďaťa ležiaceho na snehu, našli brloh vyhrabaný pod smrekom. Ani v jeho okolí nič nenasvedčovalo prítomnosti medvedice. Z brloha sa neozývali žiadne zvuky, no pri kontrole sa v ňom našli ďalšie tri medvieďatá. Boli dosť apatické, zrejme preto, že im bola zima a boli vyhladované.

Strážca parku medvieďatká vzal do dediny. V ruksaku sa súrodenci zohriali a v dedine im podali glukózový roztok a neskôr kozie mlieko, takže razom ožili. „Keďže sme nechceli mláďatá definitívne pripraviť o možnosť prinavrátenia k matke, rozhodli sme sa vrátiť ich do brloha a tento sledovať pomocou fotopasce,“ vraví riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš.

Nakŕmené medvieďatá teda naspäť vložili do zadnej časti brloha. Ich ďalší osud bol na prírode. No medvedica sa neobjavila ani na druhý deň a tak ochranári museli konať. „Ich ďalšia noc v opustenom brlohu už mohla dopadnúť fatálne. Preto sme pristúpili k poslednej možnosti, k odobratiu mláďat, čo znamená ich následný život v zajatí. Mláďatá boli po dohode s poľovníckym združením prevezené do Záchrannej stanice v Zázrivej,“ hovorí Kalaš.

V tejto Záchrannej stanici v Zázrivej sa nachádzajú dve mláďatá, ktoré sú momentálne veľmi slabé.
V tejto Záchrannej stanici v Zázrivej sa nachádzajú dve mláďatá, ktoré sú momentálne veľmi slabé.
Zdroj: Picasa

Vzhľadom na ich počet a potrebnú neustálu starostlivosť ich však museli rozdeliť. Dve malé medvieďatá boli prevezené do ZOO Bojnice a dve slabšie zatiaľ ostávajú v starostlivosti Záchrannej stanice v Zázrivej. „Každý sa chce na ne prísť pozrieť, no nie je to možné. Sú veľmi slabé a nie je vhodné ich teraz vyrušovať,“ zdôraznil Metod Macek.

V Malej Fatre ide o druhý vrh so štyrmi mláďatami, o ktorom sa doteraz vie. Zo štyroch malých najdúchov boli traja samčekovia a jedna samička. Ich vek ochranári odhadli na 1,5 mesiaca. Váha drobcov sa pohybovala od 1,2 kg (samička) po 2,2 kg (najväčší zo samcov). K dnešnému dňu nie je známy pravý dôvod, prečo mláďatá mama opustila. Možností je niekoľko, najpravdepodobnejšou je, že medvedicu vyrušil človek, o čom svedčia stopy v okolí brloha.

Mláďatá si medvedica chráni

Mláďatá medveďa sa rodia v januári až februári v brlohu. Pri narodení vážia len okolo 400 g, sú veľké asi ako morské prasiatka. Rodia sa málo vyvinuté. Približne po troch týždňoch sa im otvoria oči, ktorými sa začínajú orientovať v siedmom týždni. Na začiatku sa medvedica zdržiava s nimi v blízkosti brloha, aby ich mohla chrániť, hoci aj pred iným medveďom. Samec sa na výchove totiž nepodieľa. Pri hľadaní potravy sa môžu dostať aj do blízkosti ľudských obydlí. V zimných mesiacoch sa medveď ukladá na "zimný spánok", ktorý sa nazýva hibernácia. Jeho telesná teplota sa zníži, spomalí sa tep a životné funkcie. Neprijíma žiadnu potravu. Taktiež je to vhodné obdobie, kedy prídu na svet mláďatá. „Samice, ktoré v zime porodili mláďatá brloh neopúšťajú a ak taká situácia nastane, tak je to spôsobené vyrušením človeka,“ povedal nám ochranár z Národného parku Veľká Fatra Juraj Žiak.