LUKOVIŠTIA. „Z pálenky vypálenej v týchto kotloch zaručene nikto neoslepne,“ hovorí Roman. Kvas totiž prejde až tromi kotlami.

Páli tam aj minister

„Prvýkrát sa vypáli v destilačnom kotle a stane sa z neho vodka. Odtiaľ putuje do čistiaceho kotla, kde vznikne čistý destilát, a napokon putuje do takzvaného deflegmátora. V ňom sa oddelia od alkoholu ťažké zložky a vypáli sa ekologická pálenka,“ objasňuje.

Roman sa nezastaví od augusta do mája. „Chodia sem ľudia z celého Slovenska, pravidelne tu páli aj bývalý minister Zsolt Simon,“ prezrádza. Okrem jabĺk, hrušiek či sliviek som už vypálil aj pálenku z banánov, mandarínok, trniek, ale aj z medu.

„Najlepšia a najzdravšia pálenka je z bobúľ čiernej bazy, lebo pôsobí ako prevencia proti chorobám. Aj piť však treba vedieť s mierou