Cícer na kari s kurkumou

.
.
Zdroj: pexels

Potrebujeme:

  • menšia cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice olivový olej
  • kávová lyžička kurkumy
  • kávová lyžička kari korenia
  • kávová lyžička mletej červenej papriky
  • štipka soli
  • štipka mleté čierne korenie
  • podľa chuti čili
  • 310 g cícer v konzerve (napr. Bonduelle vapeur) 
  • 150 g paradajky lúpané v konzerve
  • 100 ml kokosové mlieko
  • čerstvý koriander na ozdobenie a príchuť

Postup:

Na zohriatom olivovom oleji zmiešame kurkumu, kari korenie a mletú červenú papriku. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Zamiešame pretlak a necháme prevrieť. Pridáme cícer, soľ a mleté čierne korenie a povaríme 10 minút. Podľa chuti pridáme čili a kokosové mlieko.Necháme variť ďalších 5 minút.Hotovo.

 

Nadýchané lievance

.
Zdroj: Shutterstock

Na 8 kúskov potrebujeme:

  • 4 PL špaldová hladká múka
  • 8 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • Mleté oriešky alebo mandle
  • Ovocie podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie si vymiešame vidličkou. Rozohrejeme trošku oleja (za studena lisovaného!) a po jednej polievkovej lyžici tvoríme lievančeky. Pečieme cca. 1 minútku z každej strany. Hotové lievance dochutíme ovocím alebo orieškami, prípadne jogurtom...

Pečené batáty

.
.
Zdroj: Shutterstock

Batáty obsahujú vitamíny ako A, B, C a E ako aj minerály draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor.

Potrebujeme:

  • 2 ks batáty – sladké zemiaky
  • 2 PL olivový olej
  • Koriander, oregano, mleté čierne korenie, cesnak

Postup:

Rúru si zohrejeme na 200°. Zemiaky riadne umyjem a nakrájame na mesiačiky. V miske si zmiešame olivový olej s bylinkami, rozpučeným cesnakom a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Zmes vylejeme na zemiaky, riadne premiešame a vysypeme na plech vyložený papierom. Pečieme cca. 20 minút kým sú zemiaky mäkké. K zemiakom si môžeme spraviť cesnakový dresing,

Cesnakový dresing, najjednoduchší na svete

.
Zdroj: Shutterstock

Môžete ho použiť na šaláty, k pečenej zelenine či k steaku.

Potrebujeme:

  • 250ml kyslej smotany alebo biely jogurt
  • 3 strúčiky cesnaku alebo hrsť pažítky
  • 1 ČL horčice
  • kvapka citrónovej šťavy
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

Cesnak očistíme, pretlačíme a všetky ingrediencie zmiešame dokopy. TIP: Ak je vám cesnak príliš ťažký, použite čerstvú pažítku.

Mohlo by vás zaujímať: