Pesto z medvedieho cesnaku

POTREBUJETE:
• 150 g listov medvedieho cesnaku
• 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
• nastrúhaná kôra z polovice citróna
• 50 g orechov (vlašské, píniové, mandle, kešu, pistácie) alebo slnečnicových semienok
• 150 ml olivového oleja
• 1/2 lyžičky soli

POSTUP
Orechy nasucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť. Listy cesnaku umyte, osušte a rozmixujte spolu s orechmi, soľou, citrónovou kôrou a syrom. Prilejte olivový olej a rozmixujte znovu na požadovanou konzistenciu pesta. Hotovým pestom naplňte poháriky a zakonzervujte lyžičkou oleja. V uzavretej sklenej nádobe vydržia v chladničke asi týždeň. Vo vhodnej dóze ho však v môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko mesiacov.

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

Uvarte špagety al dente. Pri zlievaní si nechajte bokom asi 2 dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Uvarené špagety dajte do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte s niekoľkými lyžicami domáceho pesta (podľa počtu porcií). Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu pesto omáčky, postupne prilievajte vodu, ktorú ste si odložili pri zlievaní špagiet.

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku.
Zdroj: TESCOMA

Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou

POTREBUJETE
•  500 ml zeleninového vývaru alebo vody
•  100 g krúp
•  10 ml olivového oleja + 1 lyžica masla
•  1 šalotka nakrájaná nadrobno
•  1 strúčik cesnaku
•  1 dl bieleho suchého vína
•  šťava z 1 citrónu
•  1 lyžica mascarpone
Pesto:
•  150 ml olivového oleja
•  30 g parmezánu, pecorina a pod.
•  30 g mladých žihľavových listov
•  30 g listov medvedieho cesnaku
•  soľ
•  čierne korenie

POSTUP:
Na masle a olivovom oleji nechajte zosklovatieť šalotku, pridajte nasekaný cesnak a všetko premiešajte. Pridajte krúpy, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, premiešajte a po chvíľke prilejte vývar. Varte zľahka za občasného premiešania asi 30 minút (al dente). Krúpy absorbujú všetku tekutinu.

Medzitým si pripravte pesto. Očistené listy mladej žihľavy a medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte syr, časť oleja a všetko nahrubo rozmixujte, prilejte zvyšný olej, osoľte, okoreňte a ešte raz krátko rozmixujte, čím vznikne pesto. Pridajte ho ku krúpom spolu s mascarpone a dôkladne premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.  

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

POTREBUJETE:
• 1 l zeleninového nebo kuracieho vývaru
• 30g masla
• 100ml 40% smotany
• 170 g listov medvedieho cesnaku 
• soľ, korenie podľa chuti
Zelenina pokrájaná na kúsky: •
1 ks cibule
50g stonkového zeleru
200 g olúpaných zemiakov 

POSTUP:
Všetky suroviny okrem medvedieho cesnaku a smotany vložte do polievkovaru zapnite program „krémové polievky“. 7 minút pred koncom programu prilejte vrchným otvorom smotanu, 5 minút pred ukončením programu vložte listy medvedieho cesnaku.

Ak nepatríte k chytrým gazdinkám, ktoré majú doma skvelého kuchynského pomocníka v podobe polievkovaru, postupujte pri príprave krémovej polievky obvyklým spôsobom: na masle speňte cibuľu, chvíľu orestujte spolu s pokrájanou zeleninou a zalejte vývarom. Keď je zelenina mäkká, pridajte listy medvedieho cesnaku a rozmixujte polievku ponorným tyčovým mixérom. Na záver nechajte prevrieť smotanu, ochuťte soľou a korením. Polievku podávajte s chlebovými krutónmi. Z polievkovaru bude skvelá, rovnako aj pripravená klasickým spôsobom – akurát jej príprava vás bude stáť nepomerne viac času.