Kváskový chlieb podľa Andreja Hrnčiara

  • Kvások: 150 g kvásku sa zmieša zo 150 ml vody a 150 g hladkej múky. Na cca 6 hodín sa nechá urobiť takzvaný rozkvas.
  • Postup: Zmiešame 400 g hladkej, 100 g polohrubej a 100 g celozrnnej špaldovej múky, 400 ml vody, ľanové, sezamové a slnečnicové semienka, rascu. Necháme hodinu postáť - nastane tzv. autolýza. Potom pridáme kvások a 2,5 čajovej lyžičky soli. Vymiesime hladké cesto.
  • Dáme ho do olejom vymastenej nádoby a trikrát po polhodine cesto prekladáme. Potom vytvarujeme chlieb, ktorý vložíme do kameninového pekáča vystlaného papierom na pečenie. Odložíme do chladničky. Necháme kysnúť v chlade 10 až 12 hodín.
  • Potom narežeme žiletkou, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 240 stupňov. Pečieme 40 minút. Potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme zakryté ešte 10 minút. Odkryjeme a dopekáme 20 minút. Chlieb vyberieme z pekáča a dáme chladiť na mriežku, potrieme studenou vodou.
Andrej Hrnčiar doma varí aj pečie chlieb.
Andrej Hrnčiar doma varí aj pečie chlieb.
Zdroj: archív